Έκαναν ακτινογραφίες και εξετάσεις ακόμη και σε νεκρούς για να παίρνουν υπερωρίες!
Στοιχεία τα οποία, σε προκαταρτικό τουλάχιστον στάδιο, συνηγορούν στο ότι κάποιοι γιατροί του δημοσίου φαίνεται έστησαν πάρτι με τις υπερωρίες, έχει στα χέρια της η Ελεγκτική υπηρεσία.
Τα στοιχεία αυτά ενισχύουν και τη θέση περί «εικονικών εξετάσεων», την οποία διατύπωσε η γενική ελέγκτρια της Δημοκρατίας, Χρυστάλλα Γιωρκάτζιη, στην επιτροπή Ελέγχου της Βουλής την περασμένη Τρίτη.
Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα «Πολίτης», από προκαταρτική έρευνα που διενεργεί η Ελεγκτική υπηρεσία, ύστερα από καταγγελίες, έχουν εντοπισθεί πολλά «περίεργα» στα βιβλία που τηρούν κάποιοι γιατροί στο Ακτινολογικό Τμήμα του Γενικού Νοσοκομείου, σε σχέση με την υπερωριακή απασχόληση.
Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, έχουν εντοπισθεί, μεταξύ άλλων, οι πιο κάτω περιπτώσεις:
• Ονόματα ασθενών, στους οποίους δεν αντιστοιχεί ο δηλωμένος αριθμός δελτίου ταυτότητας.
• Ονόματα ασθενών, τα οποία είναι καταγεγραμμένα στις πρωινές εξετάσεις (σε κανονικό δηλαδή εργάσιμο χρόνο) και την ίδια μέρα ή τις επόμενες μέρες αναφέρονται στο βιβλίο όπου τηρούν οι γιατροί ότι εξετάστηκαν υπερωριακά.
• Ονόματα ασθενών, Σοι οποίοι εμφανίζονται σε πολύ κοντινές ημερομηνίες να έχουν διενεργήσει σε μη εργάσιμο χρόνο ακτινολογική εξέταση.
• Ονόματα ασθενών, οι οποίοι δεν έχουν κάρτα νοσηλείας, εξετάστηκαν σε ώρες όπου οι γιατροί πληρώνονται υπερωριακά και δεν τους ζητήθηκε η καταβολή οποιουδήποτε χρηματικού ποσού.
Σύμφωνα επίσης με μία από τις καταγγελίες που έγιναν -και από τα στοιχεία που υπάρχουν τεκμηριώνεται-, υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις ασθενών, οι οποίοι ενώ έχουν αποβιώσει, εμφανίζονται να έχουν υποβληθεί σε ακτινολογική εξέταση σε μη εργάσιμη ώρα! Και οι γιατροί που τους «εξέτασαν» πληρώθηκαν υπερωριακά.
Κραυγαλέα είναι επίσης και η περίπτωση δημοσίου υπαλλήλου, ο οποίος αφού ζήτησε πριν από μερικές εβδομάδες και έλαβε άδεια από την υπηρεσία του για να προσέλθει σε ακτινολογική εξέταση σε εργάσιμη ώρα στο νοσοκομείο Λευκωσίας, βρέθηκε το όνομα του καταγραμμένο ότι προσήλθε σε ημέρα αργία και ως εκ τούτου, ο γιατρός ο οποίος φέρεται να τον εξέτασε, πληρώθηκε υπερωριακά.
Ο «Π» κατάφερε και εξασφάλισε κάποιες πρόσφατες λίστες από ακτινολογικές εξετάσεις στο Νοσοκομείο Λευκωσίας. Στις λίστες αυτές αναφέρονται τόσο τα ονόματα ασθενών και οι αριθμοί των δελτίων ταυτότητας όσο και τα τηλέφωνα επικοινωνίας τους. Από μία πρώτη δειγματοληπτική και ιδιαιτέρως προσεκτική διερεύνηση που έχουμε κάνει -ενεργώντας πάντα με σεβασμό στα προσωπικά δεδομένα των ασθενών- διαπιστώσαμε ότι αρκετοί από αυτούς δεν διενήργησαν, κατά την ημερομηνία που αναφέρονται στη λίστα, οποιαδήποτε ακτινολογική εξέταση και ούτε προσήλθαν στο Νοσοκομείο Λευκωσίας για κάτι τέτοιο.
Αντίθετα, κάποιοι από αυτούς τους ασθενείς μας ανέφεραν ότι εξετάστηκαν σε εργάσιμη ώρα (δηλαδή πρωί-μεσημέρι), ενώ στις καταστάσεις που έχουμε εξασφαλίσει καταγράφονται σε ώρες απογευματινές, όπου οι γιατροί οι οποίοι φέρεται να τους εξέτασαν, πληρώνονται υπερωριακά.
Φυσικά η περαιτέρω διερεύνηση ξεφεύγει από τα όρια της δημοσιογραφικής εργασίας. Ήδη όπως πληροφορούμαστε, τα βιβλία των τελευταίων μηνών, όπως καταγράφονται σ’ αυτά από τους ίδιους τους γιατρούς του Ακτινολογικού Τμήματος του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας με τα ονόματα των ασθενών που υποβλήθηκαν σε ακτινολογικές εξετάσεις, υπερηχογραφήματα και μαστογραφίες, βρίσκονται κάτω από το μικροσκόπιο των λειτουργών της Ελεγκτικής υπηρεσίας.
Υπενθυμίζεται ότι για τις υπερωρίες έχει γίνει έρευνα από λειτουργό του υπουργείου Υγείας για καταγγελίες που υπάρχουν σε βάρος δύο γιατρών στο γενικό νοσοκομείο Λεμεσού. Και σ’ αυτή την περίπτωση, υπήρχαν, όπως υποστηρίζουν κάποιοι, μερικά «γκρίζα σημεία» και ασυμφωνίες ανάμεσα στα βιβλία επεμβάσεων που διατηρούσαν οι γιατροί, σ’ αυτά που τηρούν οι νοσηλευτές και στους φακέλους των ασθενών. Κάποιες από τις εξετάσεις, αν και γίνονταν στο εργαστήριο, φέρεται να δηλώνονταν στο χειρουργείο, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις στο βιβλίο καταγραφής επειγόντων επεμβάσεων των νοσηλευτών υπήρχαν ποικίλες αναγραφές με διαφορετικό στιλό ή γραφικό χαρακτήρα από αυτό που αναφερόταν στον φάκελο των ασθενών. Στην περίπτωση του νοσοκομείου της Λεμεσού κατά την επόμενη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, όπως ανακοίνωσε ο κ. Μαλάς, θα υποβληθεί πρόταση για να ορισθεί ανεξάρτητος ερευνών λειτουργός από τη Νομική Υπηρεσία. Φυσικά στην τελευταία περίπτωση, ο “Π” πληροφορείται ότι ενδέχεται να μην είναι έτσι τα πράγματα, ακριβώς γιατί επιχειρείται φάγωμα γιατρού, για να προωθηθεί στη θέση του άλλος.
Τις δεδομένες «τρύπες» στο σύστημα των υπερωριών παραδέχθηκε χθες σε δηλώσεις του και ο υπουργός Υγείας, Σταύρος Μαλάς, ο οποίος ανέφερε ότι το σύστημα υπερωριακής απασχόλησης των κυβερνητικών ιατρών πρέπει να αναθεωρηθεί πλήρως. Όπως είπε, πρόκειται για ένα σύστημα πολλαπλών ταχυτήτων, το οποίο ευνοεί μερίδα κυβερνητικών ιατρών. Αναφορικά με την χθεσινή αποκάλυψη του «Π», ότι και ο πρόεδρος της Συντεχνίας Κυβερνητικών Ιατρών, Βάιος Παρτασίδης, έχει λάβει υπέρογκα ποσά για υπερωρίες, ο κ. Μαλάς είπε ότι σε βάρος του γιατρού δεν υπάρχουν οποιεσδήποτε καταγγελίες, όμως αν προκύψουν, θα διερευνηθούν. Σχολιάζοντας, τέλος, τα πλάνα που πρόβαλε προψές το Σίγμα, που έδειχναν κυβερνητικούς γιατρούς να χρηματίζονται, ο υπουργός σημείωσε πως έχει ζητήσει την άμεση διεξαγωγή ποινικής έρευνας από την αστυνομία, σε συνεργασία με την γενική εισαγγελία. Όπως είπε, τόσο για τις υπερωρίες όσο και για τα φακελλάκια, αν χρειαστεί, το υπουργείο θα θέσει τους εμπλεκόμενους γιατρούς σε διαθεσιμότητα.
Πηγη:εφημερίδα «Πολίτης»,