Νiκήστε την κυτταρίτιδα!!!
Η κυτταρίτιδα απασχολεί πάρα πολλές γυναίκες, ακόμη και τις πιο αδύνατες! Εμφανίζεται με τη χαρακτηριστική μορφή του φλοιού πορτοκαλιού και κάποιες φορές, ανάλογα με το βαθμό της, συνοδεύεται από πόνο. Εντοπίζεται κυρίως σε μηρούς, γλουτούς, στο εσωτερικό των μπράτσων (ιδιαίτερα κατά την εμμηνόπαυση), στο στομάχι και την κοιλιά (συνήθως σε παχύσαρκα άτομα) και τις γάμπες.
Τα αίτια που την προκαλούν είναι πολλά:
η καθιστική ζωή, η κληρονομικότητα, η κακή κυκλοφορία του αίματος, ορισμένες ορμονικές διαταραχές, η παχυσαρκία και η κακή διατροφή, το κάπνισμα, η συχνή και υψηλή κατανάλωση αλκοόλ και η δυσκοιλιότητα.
Έτσι, για να αντιμετωπιστεί η κυτταρίτιδα, πρέπει να αυξηθεί η φυσική δραστηριότητα (γυμναστική, περπάτημα, κτλ), να διατηρείται ένα φυσιολογικό σωματικό βάρος, να περιοριστεί (ή ακόμη καλύτερα να διακοπεί) το κάπνισμα και να γίνει ένας καλός ορμονικός έλεγχος.
Ιδιαίτερα, σε ό,τι αφορά τη διατροφή, η πρόσληψη λιπαρών, κυρίως των κορεσμένων, πρέπει να είναι χαμηλή. Έτσι, πρέπει να περιορίζονται τα λιπαρά κρέατα, τα τηγανητά, η μαγιονέζα, η κρέμα γάλακτος, τα αλλαντικά, τα ζωικά βούτυρα, τα αυγά, τα πλήρη σε λιπαρά γαλακτοκομικά προϊόντα.
Τα μονοακόρεστα και τα πολυακόρεστα λιπαρά (κύριες πηγές το ελαιόλαδο και τα φυτικά λάδια και λιπαρά ψάρια, αντίστοιχα) θα πρέπει να καταναλώνονται σε λογικές ποσότητες, ώστε να μην οδηγούν σε παχυσαρκία.
Από την άλλη, σημαντικό ρόλο παίζει η επαρκής πρόσληψη νερού. Το νερό είναι απαραίτητο, καθώς συμμετέχει στο μεταβολισμό όλων των βασικών θρεπτικών συστατικών (υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, λίπη) και η κατανάλωση του πρέπει να είναι ανάλογη της κατανάλωσης ενέργειας (περίπου 1 ml νερού ανά 1 kcal ). Φυσικά, οι ανάγκες μπορεί να αυξάνονται, όπως συμβαίνει το καλοκαίρι ή κατά τη διάρκεια έντονης σωματικής άσκησης.
Τα απλά σάκχαρα και ειδικά η ζάχαρη πρέπει να καταναλώνονται σε περιορισμένες ποσότητες.
δυστυχώς η ζάχαρη δε βρίσκεται μόνο στα γλυκά αλλά και σε πολλά άλλα τρόφιμα όπως αρτοσκευάσματα (πχ φρυγανιές, κριτσίνια, κράκερς), κονσερβοποιημένα τρόφιμα, σάλτσες, γιαούρτια, αναψυκτικά και γι’ αυτό πρέπει να είμαστε προσεκτικοί.
Αντίθετα, το μεγαλύτερο μέρος των ημερησίων θερμίδων πρέπει να προέρχεται από σύνθετους υδατάνθρακες (δημητριακά ολικής αλέσεως, αναποφλοίωτο ρύζι, όσπρια, λαχανικά, φρούτα). Έτσι η ενέργεια απελευθερώνεται πιο αργά στον οργανισμό δίνοντας το αίσθημα του κορεσμού για περισσότερο χρόνο, ενώ οι φυτικές ίνες που περιέχονται σε αυτά τα τρόφιμα βοηθούν στην καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας.
Άλλωστε, είναι σημαντικό να περιορίζεται η κατανάλωση αλατιού, καθώς προκαλεί κατακράτηση υγρών. Τα παστά τρόφιμα, οι κονσέρβες, τα πατατάκια, τα αλμυρά τυριά, τα φαγητά τύπου “fast food” πρέπει να αποφεύγονται, ενώ η προσθήκη αλατιού κατά το μαγείρεμα πρέπει να γίνεται σε λογικές ποσότητες. Τέλος, καλό είναι το αλκοόλ να καταναλώνεται με μέτρο και να προτιμάται το κρασί.
ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΚΥΤΤΑΡΙΤΙΔΑΣ
Πρωινό:
γάλα χαμηλό σε λιπαρά, δημητριακά ολικής αλέσεως, 1 φρούτο ή διαφορετικά:
φρέσκος χυμός φρούτων χωρίς ζάχαρη, ψωμί ή φρυγανιές ολικής αλέσεως, ανθότυρο ή άλλο τυρί
με χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και αλάτι
Ενδιάμεσο:
φρούτα ή φρέσκος χυμός φρούτων χωρίς ζάχαρη
Μεσημεριανό:
ψάρι ψητό (κατά προτίμηση κάποιο λιπαρό ψάρι όπως: σαρδέλες, σολομός, τόνος, κτλ), σαλάτα
βραστή και πατάτες βραστές, ωμό ελαιόλαδο
ή διαφορετικά:
κοτόπουλο βραστό ή ψητό, χωρίς πέτσα, ζυμαρικά ολικής αλέσεως, σάλτσα ντομάτας με διάφορα
μυρωδικά (πχ ρίγανη, βασιλικό, σκόρδο, μαϊντανό, ανάλογα με την προτίμηση) και ελαιόλαδο,
πράσινη σαλάτα
Απογευματινό:
φρούτα, ανάλατοι ξηροί καρποί (πχ αμύγδαλα)
Βραδινό:
ανθότυρο ή άλλο τυρί με χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και αλάτι, σαλάτα, ελαιόλαδο, κρητικό
παξιμάδι
ή διαφορετικά:
2 αυγά βραστά ή ποσέ, σαλάτα, ελαιόλαδο, ψωμί ολικής αλέσεως
*Το παραπάνω αποτελεί μια γενική πρόταση και γι’ αυτό το λόγο δεν αναφέρονται ποσότητες. Σε περίπτωση που υπάρχουν προβλήματα υγείας η διατροφή πρέπει να τροποποιείται σύμφωνα με τις οδηγίες του ιατρού και του διαιτολόγου.