Διατροφή μέχρι τα δύο του χρόνια!

Facebooktwitterpinterest

Η ισορροπημένη διατροφή στα πρώτα στάδια της ζωής του παιδιού παίζει καθοριστικό ρόλο, τόσο στην εξασφάλιση της βέλτιστης σωματικής και γνωσιακής ανάπτυξης όσο και στη μείωση των παραγόντων κινδύνου για χρόνια νοσήματα κατά την ενήλικο ζωή του. Ο ρυθμός ανάπτυξης κατά τη βρεφική ηλικία είναι μεγαλύτερος σε σχέση με τα υπόλοιπα στάδια της ζωής.

Από τον 6ο μήνα
Το παιδί καταναλώνει πέντε κύρια γεύματα ενώ τα λαχανικά θα περάσουν στο μεσημεριανό γεύμα του παιδιού. Για να αρχίσει το μωρό να εξοικειώνεται με τις νέες γεύσεις, μπορείτε αρχικά να προσθέσετε ζωμό από βρασμένα λαχανικά στην κρέμα ρυζάλευρου. Όσον αφορά τα φρούτα, μπορείτε να δώσετε πολτοποιημένα ή στυμμένα φρούτα, φρέσκα ή βρασμένα. Σταδιακά από τον 7ο μήνα μπορούν να εισαχθούν πρώτα κοτόπουλο και έπειτα μοσχάρι στο καθημερινό διαιτολόγιο του παιδιού.
Μετά τους 8 μήνες
Αρχίζουν να εισάγονται τρόφιμα με πιο έντονη γεύση, όπως o κρόκος του αυγού. Προστίθενται επίσης γιαούρτι για παιδιά, καθώς και μικρές ποσότητες ψωμιού. Σε αυτή την ηλικία προσφέρονται μικρές ποσότητες τροφίμων (όπως μαλακά μπισκότα ή φρούτα) σε μικρά κομματάκια ή ραβδάκια, ώστε να αναπτύσσεται η στοματοκινητική ικανότητα του παιδιού.
Από την ηλικία των 12 μηνών
Το παιδί καταναλώνει πλέον 3 κύρια και 2 ενδιάμεσα γεύματα. Το παιδί μπορεί να αρχίσει να καταναλώνει το φαγητό που καταναλώνει και η υπόλοιπη οικογένεια ενώ αρχίζει να τρώει μόνο του με τα δάκτυλα.
Στους 18 μήνες
Παρατηρείτε ότι το παιδί παίρνει το κουτάλι και προσπαθεί να φάει μόνο του το φαγητό του. Το παιδί μπορεί αρχικά να απορρίψει μία καινούργια τροφή, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δε θα του αρέσει πάντα. Ορισμένες νέες τροφές χρειάζεται να εισάγονται σε μικρές ποσότητες πολλές φορές μέχρι το παιδί να τις δεχθεί ή ακόμα και τις δοκιμάσει.
Στους 24 μήνες
Τελειοποιείται το τάϊσμα με το κουτάλι. Καλό θα είναι να σερβίρετε μικρές μερίδες και να το αφήνετε να ζητήσει περισσότερο αν θέλει. Μην το πιέζετε να φάει αν δε θέλει και δώστε εσείς το καλό παράδειγμα, υιοθετώντας ισορροπημένες διατροφικές συνήθειες.
http://vagiazissi.blogspot.com/

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.