Μπίρα: Ξανθιά ή Καστανή, με μέτρο ευεργετεί

Facebooktwitterpinterest

Η μπίρα, όπως πλέον αποδεικνύεται από πληθώρα μελετών, ασκεί όταν καταναλώνεται με μέτρο, μια σημαντικότατη προστατευτική δράση έναντι καταστάσεων όπως το έμφραγμα του μυοκαρδίου, η αρτηριοσκλήρυνση (απώλεια ελαστισκότητας των αρτηριών) και γενικότερα η στεφανιαία νόσος.

Μια πρόσφατη μετα-ανάλυση στην οποία συνοψίζονται τα αποτελέσματα δεκαπέντε μεγάλων μελετών, αναφέρει ότι η ήπια κατανάλωση τόσο μπίρας, όσο και κρασιού σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης νοσημάτων της καρδιάς και των αγγείων. Ακόμη πιο εντυπωσιακά ειναι τα αποτελέσματα που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας από μελέτη στην οποία φάνηκε ότι η ήπια κατανάλωση ορισμένων αλκοολούχων ποτών όπως το κρασί και η μπίρα, μείωσε τη συχνότητα πρόκλησης εμφραγμάτων και παράλληλα βελτίωσε το προφίλ των λιπιδίων. Τί είναι όμως αυτό που ασκεί μια τόσο σημαντική προστατευτική δράση και βρίσκεται στα συστατικά της μπίρας;

Η δράση αυτής της μπίρας φαίνεται ότι οφείλεται κυρίως σε ορισμένα σημαντικότατασυστατικά που περιέχει:

στη βιταμίνη Β6, Β12 και το φυλλικό οξύ
στα δραστικότατα φλαβονοειδή.

Η μπίρα αποτελεί μια σημαντικότατη πηγή βιταμίνης Β6, αλλά και Β12 και φυλλικού οξέος. Τα συστατικά αυτά ρυθμίζουν στον οργανισμό τα επίπεδα μιας ουσίας η οποία λέγεται ομοκυστεΐνη. Η ομοκυστεΐνη είναι ένα παράγωγο του μεταβολισμού, το οποίο έχει σήμερα αποδειχθεί ότι αποτελεί ένα σημαντικότατο παράγοντα κινδύνου για τη δημιουργία στεφανιαίας νόσου.

Υψηλά επίπεδα ομοκυστεΐνης στον οργανισμό μπορεί να οδηγήσουν σε σημαντικές βλάβες στα αγγεία, όπως αλλοίωση της δομής του ενδοθηλίου των αγγείων, αύξηση παραγόντων που προκαλούν θρόμβωση κ.α. Κατά συνέπεια, η εισαγωγή στο καθημερινό μας διαιτολόγιο τροφών και ροφημάτων που περιέχουν βιταμίνη Β6, Β12 και φυλλικό οξύ, μειώνουν τα επίπεδα ομοκυστεΐνης, παρέχοντας έτσι μια ασπίδα προστασίας για τον οργανισμό.

Παράλληλα, στη μπίρα περιέχονται ορισμένα από τα δραστικότερα αντιοξειδωτικά συστατικά, με κυριότερα από αυτά διάφορα φλαβονοειδή, όπως η τυροσόλη και η ρεσβερατρόλη.

Οι ουσίες αυτές παρουσιάζουν ισχυρότατη αντιοξειδωτική δράση, δεσμεύοντας τις ελεύθερες ρίζες που επιτίθενται στα αγγεία, εμποδίζοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο την οξείδωση των λιπαρών οξέων στον οργανισμό, προστατεύοντας τη δομή του αγγειακού ενδοθηλίου και γενικότερα αναστέλλοντας μηχανισμούς που ευθύνονται για τη δημιουργία αθηροσκλήρωσης.

Καθορίζοντας το μέτρο

Πόσο αλκοόλ καθημερινά θεωρείται ως ήπια κατανάλωσηγ που υπό προϋποθέσεις μπορεί να συμβάλλει στην προστασία έναντι χρονίων νοσημάτων φθοράς;

Για τα άτομα λοιπόν με σωματικό βάρος εντός των επιθυμητών πλαισίων, ήπια κατανάλωση θεωρείται ένα ποτό για τις γυναίκες ημερησίως και το max δύο ποτήρια για τους άνδρες, αν και εφόσον η προσθήκη αυτή δεν οδηγεί σε εκτροπή από το θερμικό ισοζύγιο που πρέπει να τηρείται.

Ως ένα ποτό καθορίζεται ένα κουτάκι μπίρα ή ένα γεμάτο ποτηράκι κρασιού (περίπου 145 ml) ή περίπου 45 ml ποτών με υψηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ (ρούμι, βότκα, τεκίλα, κ.λπ.). Οι ποσότητες αυτές αντιστιχούν σε 15 γρ. αλκοόλ περίπου.

Προσοχή: Η κατανάλωση αλκοολούχων ποτών αντενδείκνυται σε περιπτώσεις υπερτριγλυκεριδαιμίας, κίρρωσης του ήπατος και σε ασθενείς που ακολουθούν αντιϋπερτασικές ή αντιθρομβωτικές θεραπείες.

health.in.gr

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.