Βρέθηκε η «αχίλλειος πτέρνα» του κρυολογήματος

Facebooktwitterpinterest

Την «αχίλλειο πτέρνα» του κοινού κρυολογήματος εντόπισαν Αμερικανοί επιστήμονες, ανοίγοντας τον δρόμο για την οριστική θεραπεία μιας ασθένειας η οποία ταλαιπωρεί σχεδόν τους πάντες κάθε χρόνο. Η παρασκευή του κατάλληλου φαρμάκου ή εμβολίου είναι πλέον δυνατή.

Όπως γράφει η εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς», φάρμακο για το κρυολόγημα δεν υπάρχει, αλλά θα μπορούσε να παρασκευαστεί στο μέλλον: ομάδα επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ στις Ηνωμένες Πολιτείες κατάφερε να χαρτογραφήσει το DΝΑ του κρυολογήματος εντοπίζοντας τα αδύνατα σημεία του.

«Είμαστε σχεδόν βέβαιοι ότι εντοπίσαμε την “αχίλλειο πτέρνα” του και μια αποτελεσματική θεραπεία για το κοινό κρυολόγημα είναι πλέον στο χέρι μας» δήλωσε ο δόκτωρ Στίβεν Λίγκετ από το Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ. Ένα φάρμακο για το κρυολόγημα δεν θα ανακούφιζε μόνο τα εκατομμύρια ανθρώπους που κάθε χρόνο ζουν για τουλάχιστον μια εβδομάδα με τα ενοχλητικά συμπτώματά του. Θα ήταν πραγματικά σωτήριο για όσους πάσχουν από άσθμα και χρόνιες πνευμονοπάθειες, όπως η χρόνια βρογχίτιδα. Επιπλέον, ορισμένοι τύποι ρινοϊών, οι οποίοι ευθύνονται για το 50% των κρυολογημάτων, μπορούν να προκαλέσουν πνευμονία.

Εμπορική αποτυχία

Παρ΄ όλα αυτά είναι αμφίβολο ότι για τα ευρήματα της έρευνας θα ενδιαφερθούν οι φαρμακευτικές εταιρείες. Όπως τονίζουν οι ειδικοί, το τυπικό κόστος παρασκευής ενός φαρμάκου είναι σήμερα 700 εκατομμύρια δολάρια «με τις ατέλειωτες διαμάχες με τους χρηματοδότες και τις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές».

Καθώς το κοινό κρυολόγημα αποτελεί για τους περισσότερους ενόχληση παρά ασθένεια, ο κόσμος δύσκολα θα πλήρωνε κανείς ένα ακριβό φάρμακο για να θεραπευτεί από μια μικρή λοίμωξη. Για του λόγου το αληθές, δυο φάρμακα που κυκλοφόρησαν για την ανακούφιση από τα συμπτώματα της γρίπης απέτυχαν παταγωδώς εμπορικά. Η φαρμακοβιομηχανία κατάλαβε επίσης τα τελευταία χρόνια ότι η μετατροπή μιας γενετικής ανακάλυψης σε εμπορεύσιμα φάρμακα είναι πολύ πιο δύσκολο εγχείρημα απ΄ όσο πιστευόταν παλιότερα.

Η ανάλυση

Οι Αμερικανοί επιστήμονες προχώρησαν στη γενετική ανάλυση των 99 πιο κοινών τύπων ρινοϊών και έφτιαξαν ένα γενεαλογικό δέντρο για να εντοπίσουν τα τρωτά σημεία του κρυολογήματος. «Αυτό το τρωτό σημείο», εξηγεί ο Στίβεν Λίγκετ «είναι ένα πολύ παλιό τμήμα του γονιδιώματος που παρέμεινε αναλλοίωτο στον χρόνο και είναι κοινό σε όλους τους τύπους των ρινοϊών, παρά το γεγονός ότι ο ιός εξελίσσεται και μεταλλάσσεται διαρκώς».

Αυτή η διαρκής μετάλλαξη των ιών του κοινού κρυολογήματος είναι και ο λόγος για τον οποίο δεν είναι δυνατή η αποτελεσματική καταπολέμησή τους.

Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.