Ο εμβολιασμός ως μέσο προστασίας
Ο ιός HPV είναι o αναγκαίος αιτιολογικός παράγοντας εμφάνισης του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, ενώ ευθύνεται και για μεγάλο ποσοστό άλλων μορφών καρκίνου, όπως αιδοίου, κόλπου, πρωκτού, πέους, στοματοφάρυγγα, λάρυγγα. Ο ιός προκαλεί και καλοήθη νοσήματα, όπως είναι τα γεννητικά κονδυλώματα. Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι ο δεύτερος συχνότερος καρκίνος στις νέες γυναίκες 15-44 ετών, με 500.000 νέα περιστατικά καρκίνου τραχήλου μήτρας ετησίως και 274.000 θανάτους σε παγκόσμιο επίπεδο ετησίως.
Η λοίμωξη από τον ιό HPV δεν μπορεί να αποφευχθεί με κανέναν άλλον τρόπο εκτός από τον εμβολιασμό. Προλαμβάνοντας τη λοίμωξη, τα εμβόλια παρέχουν πρόληψη έναντι των νοσημάτων που προκαλούνται από τον ιό ΗPV.
Σήμερα κυκλοφορούν 2 εμβόλια: ένα τετραδύναμο, το Gardasil, το οποίο έχει λάβει έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων για την πρόληψη των προκαρκινικών τραχηλικών βλαβών και του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας αλλά και άλλων νοσημάτων που εμφανίζονται σε άλλα όργανα του γεννητικού συστήματος, δηλαδή προκαρκινικών βλαβών αιδοίου, κόλπου και γεννητικών κονδυλωμάτων από συγκεκριμένους τύπους HPV και ένα διδύναμο, το Cervarix, το οποίο έχει λάβει έγκριση για την πρόληψη των προκαρκινικών τραχηλικών βλαβών και του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας από συγκεκριμένους τύπους HPV. Τα δύο διαθέσιμα εμβόλια, παρέχοντας μερική προστασία και για άλλους τύπους πλην αυτών που περιέχουν, προλαμβάνουν πάνω από το 75% έως και πάνω από 90% του συνόλου των περιπτώσεων καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Τo τετραδύναμο εμβόλιο προλαμβάνει πάνω από το 90% των γεννητικών κονδυλωμάτων.
Το εμβόλιο δεν περιέχει τον ιό στη σύνθεσή του και ως εκ τούτου δεν μπορεί να μολύνει τον οργανισμό.
Ολοι οι Διεθνείς Οργανισμοί Υγείας έχουν αποφανθεί για την αποτελεσματικότητα αλλά και για την ασφάλεια του εμβολίου, το οποίο έχει διανεμηθεί σε πάνω από 70 εκατομ. δόσεις παγκοσμίως και έχει μελετηθεί εκτεταμένως σε κλινικές μελέτες. Το εμβόλιο χορηγείται σε 3 δόσεις ως ενδομυϊκή ένεση στον βραχίονα κατά προτίμηση εντός εξαμήνου.
Στη χώρα μας ο εμβολιασμός έναντι του ιού HPV έχει ενταχθεί επίσημα στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών του υπουργείου Υγείας.
Τα εμβόλια χορηγούνται δωρεάν σε όλα τα κορίτσια και τις νέες γυναίκες ηλικίας 12-26 ετών. Το μεγάλο αυτό ηλικιακό εύρος πολλές φορές λειτουργεί ως άλλοθι στους γονείς και τους εφήβους για αναβλητικότητα του εμβολιασμού.
Ομως το εμβόλιο έναντι του HPV αποτελεί εμβόλιο ρουτίνας για τα κορίτσια ηλικίας 12-15 ετών για λόγους που δεν έχουν να κάνουν μόνο με την επικείμενη ή όχι έναρξη της σεξουαλικής δραστηριότητας.
Η ηλικία αυτή, με αιχμή την ηλικία των 12 ετών, είναι η περίοδος όπου ολοκληρώνεται όλη η σειρά των εμβολίων του εθνικού προγράμματος εμβολιασμών, καθώς η ανταπόκριση στους εμβολιασμούς είναι η βέλτιστη και η συμμόρφωση των εφήβων στις ιατρικές συστάσεις υψηλή. Είναι κρίμα να χαθεί η ευκαιρία να γίνει το εμβόλιο, αφού μετά τα 14-15 έτη οι έφηβοι σπάνια χρησιμοποιούν υπηρεσίες υγείας, αφήνονται σε πειραματισμούς και πρωτόγνωρες εμπειρίες, ενώ εναντιώνονται σε κάθε μορφής εξουσία, και πάνω απ’ όλα της γονεϊκής.
Οι γονείς είναι συχνά αμήχανοι μπροστά στον καταιγισμό των μεταβολών και συμπεριφορών της εφηβείας και θέματα όπως οι εμβολιασμοί μπορεί να αμεληθούν.
Το εμβόλιο παρέχεται δωρεάν έως την ηλικία των 26 ετών λόγω των πολλαπλών οφελών που προσφέρει ο εμβολιασμός και στις έφηβες και νεαρές γυναίκες που δεν έχουν εμβολιαστεί στην ηλικία των 12-15 ετών. Στις μεγαλύτερες κοπέλες, ανεξάρτητα από το αν έχουν εκτεθεί στον ιό ή όχι, ο εμβολιασμός με το εμβόλιο έναντι του HPV θα τις προστατεύσει από μελλοντικές λοιμώξεις. Οι σεξουαλικά ενεργές κοπέλες δεν θα πρέπει να σταματήσουν το τεστ Παπ, ακόμη κι αν έχουν εμβολιαστεί. Το τεστ Παπ θα ανιχνεύσει πρώιμα βλάβες από τους πιο σπάνιους τύπους του ιού HPV, για τους οποίους το εμβόλιο δεν παρέχει απόλυτη προστασία.
Εμβολιασμοί και σχολεία Η έναρξη κάθε σχολικής χρονιάς είναι μια ευκαιρία για τους γονείς να κάνουν ένα προληπτικό έλεγχο της υγείας των παιδιών τους, καθώς και να εμβολιάσουν τα παιδιά. Ποια εμβόλια πρέπει να γίνουν;
Τουλάχιστον 6 εκατ. παιδικές ζωές θα σώζονταν με ένα εμβόλιο
Σε 72 από τις φτωχότερες χώρες του κόσμου Πάνω από 6 εκατ. παιδιά θα μπορούσαν να σωθούν και δισεκατομμύρια δολάρια να εξοικονομηθούν αν ήταν ευρύτερα διαθέσιμα εμβόλια σε 72 από τις φτωχότερες χώρες του κόσμου, σύμφωνα με έρευνες που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα από την Παγκόσμια Συμμαχία για τα Εμβόλια και την Ανοσοποίηση (GAVI) και το Ινστιτούτο Αναπτυξιακών Αποτελεσμάτων. Ο εμβολιασμός των παιδιών κατά των ασθενειών όπως η πνευμονιοκοκκική πνευμονία, η αιμοφιλική γρίπη τύπου Β, η νόσος Hib, η διφθερίτιδα, ο κοκκύτης, ο τέτανος, η ιλαρά, ο ροταϊός – η πιο συνηθισμένη αιτία σοβαρής γαστρεντερίτιδας σε βρέφη και μικρά παιδιά – είναι κοινή πρακτική στις πλουσιότερες χώρες, αλλά πολλές φτωχές χώρες έχουν μικρή ή καθόλου πρόσβαση σε αυτά τα εμβόλια.
Σε μία σειρά μελετών της ιατρικής επιθεώρησης Health Affairs, ειδικοί της δημόσιας υγείας και επιστήμονες προβλέπουν ότι αν, στις φτωχότερες χώρες του κόσμου, εμβολιαζόταν το 90% των παιδιών, θα μπορούσαν να έχουν εξοικονομηθεί περισσότερα από 151 δισ. δολάρια σε έξοδα θεραπείας και σε χαμένη παραγωγικότητα. Μέσα σε μια δεκαετία το όφελος θα ήταν 231 δισ. δολάρια. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι θα μπορούσαν να σωθούν οι ζωές περίπου 6,4 εκατ. παιδιών. Ωστόσο, μία από τις έρευνες που διεξήχθη από την Παγκόσμια Συμμαχία για τα Εμβόλια και την Ανοσοποίηση (GAVI) και το Ινστιτούτο Αναπτυξιακών Αποτελεσμάτων, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι φτωχές χώρες θα πιέζονταν πολύ να αντεπεξέλθουν στις οικονομικές απαιτήσεις για την επέκταση των προγραμμάτων εμβολιασμού χωρίς την βοήθεια δωρητών.
“Χωρίς σημαντική βοήθεια από διεθνείς δωρητές, οι φτωχότερες χώρες θα πιεστούν πολύ για να καταβάλουν το απαραίτητο αντίτιμο, ώστε να καλυφθούν όλα τα παιδιά με εμβόλια που θα σώσουν τη ζωή τους,” δήλωσε μία από τις συγγραφείς της έρευνας, η Ελεν Σαξενιάν του Ινστιτούτου Αναπτυξιακών Αποτελεσμάτων στην Ουάσινγκτον . Οι έρευνες που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Health Affairs χρηματοδοτήθηκαν από το Ίδρυμα Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς, το οποίο χρηματοδοτεί προγράμματα υγείας σε φτωχές χώρες, ενώ χρηματοδοτεί και την GAVI. Πολλές γνωστές φαρμακοβιομηχανίες ανακοίνωσαν τη Δευτέρα ότι θα μειώσουν ορισμένες από τις τιμές των εμβολίων που πωλούνται στις αναπτυσσόμενες χώρες σε μία προσπάθεια να στηρίξουν τις προμήθειές τους μέσω της GAVI. Τα εμβόλια για ασθένειες όπως η φυματίωση και η ελονοσία θα κυκλοφορήσουν στην αγορά σε τρία με πέντε χρόνια.
Δύο άλλες έρευνες της Health Affairs ανέλυσαν τα πιθανά οφέλη για τα παιδιά στις 72 φτωχές χώρες που υποβάλλονται σε όλους τους συνήθεις εμβολιασμούς συν του εμβολιασμού κατά της ελονοσίας. Η GAVI υποστηρίζει ότι έχει συμβάλλει στην πρόληψη περισσοτέρων από πέντε εκατομμυρίων θανάτων παιδιών την τελευταία δεκαετία μέσω των προγραμμάτων εμβολιασμού και με τους απαραίτητους πόρους θα συμβάλλει στην πρόληψη άλλων τεσσάρων εκατομμυρίων μέχρι το 2015.
http://users.sch.gr/