«Κλειδί» για την υγεία της καρδιάς η ήπια άσκηση

Facebooktwitterpinterest

«Απαραίτητη είναι η φυσική δραστηριότητα για την προστασία της καρδιάς και των αγγείων…». Αυτή ήταν η πιο συχνή φράση σε σχεδόν όλες τις επιστημονικές ομιλίες του Πανευρωπαϊκού Καρδιολογικού Συνεδρίου που έγινε πρόσφατα στη Βαρκελώνη, όπου ανακοινώθηκε πως μόνο το 20% των καρδιοπαθών ασκούνται επαρκώς.

Για ορισμένους ασθενείς με «βουλωμένες» αρτηρίες της καρδιάς, η ήπια αλλά συστηματική άσκηση δίνει καλύτερα αποτελέσματα από την επέμβαση με «μπαλονάκι» (αγγειοπλαστική).

Γερμανοί καρδιολόγοι μετά την ανακοίνωση της νέας τους μελέτης, επισημαίνουν πως όλοι οι συνάδελφοί τους γιατροί θα πρέπει να προσπαθούν περισσότερο να πείσουν τους ασθενείς τους να γυμνάζονται, από το να λαμβάνουν φάρμακα ή να κάνουν επεμβάσεις.

«Είναι δύσκολο να πείσεις τον κόσμο να ασκείται αντί να υποβάλλεται σε αγγειοπλαστική, ωστόσο είναι πολύ καλύτερη η άσκηση» εξηγεί ο Ράινερ Χάμπρεχτ, καρδιολόγος σε κλινική της Βρέμης.

Επίσης διαπιστώνει μέσα από μελέτη πως το 90% των καρδιοπαθών που έκαναν συστηματικά ποδηλασία είχε απαλλαχθεί από τα καρδιακά προβλήματα έναν χρόνο μετά την έναρξη του προγράμματος άσκησης. Μεταξύ των ασθενών που είχαν υποβληθεί σε αγγειοπλαστική, μόνο το 70% παρουσίαζε την ίδια βελτίωση έναν χρόνο μετά την επέμβαση.

«Η αγγειοπλαστική ανοίγει μόνο ένα σημείο απόφραξης στα αγγεία»
εξήγησε ο Κρίστοφερ Κάνον από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, εκπρόσωπος του Αμερικανικού Κολεγίου Καρδιολογίας. «Η άσκηση κάνει πολύ περισσότερα από το να διορθώνει ένα μικρό προβληματάκι».

Ο Τζόεπ Περκ, καθηγητής Επιστημών Υγείας στο σουηδικό Πανεπιστήμιο του Καλμάρ και εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας, εκτίμησε ότι τα δύο τρίτα των ασθενών που περιμένουν να υποβληθούν σε επέμβαση αγγειοπλαστικής πιθανότατα να είχαν καλύτερα οφέλη από τη συστηματική άσκηση.

Στο ίδιο πλαίσιο ανακοινώθηκε πως η ήπια αεροβική δραστηριότητα και συγκεκριμένα μισή ώρα επί πέντε ημέρες την εβδομάδα σύμφωνα με τις συστάσεις, μεταξύ άλλων μειώνει την LDL χοληστερόλη («κακή»), αυξάνει την ΗDL («καλή»), βελτιώνει τον μεταβολισμό του σακχάρου, ωφελεί το ενδοθήλιο των αγγείων και προλαμβάνει την υπέρταση και την αθηροσκλήρυνση, που προκαλούν με τη σειρά τους έμφραγμα.

«Την άσκηση πρέπει να τη δούμε ως φάρμακο που θα μας προστατεύσει τα επόμενα χρόνια από επαπειλούμενο… κραχ στην υγεία μας, απομακρύνοντας τη δαμόκλειο σπάθη του καρδιαγγειακού θανάτου. Το σημαντικότερο, είναι πάμφθηνη και δεν έχει καμία παρενέργεια» λέει χαρακτηριστικά ο κ. Ανδρέας Πιτταράς πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Υπέρτασης και Καρδιαγγειακής Προστασίας και λέκτορας στο Πανεπιστήμιο Τζόρτζταουν της Ουάσιγκτον.

Υπέρταση και άνδρες

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Έλληνα επιστήμονα δρος Πέτρου Κόκκινου που παράλληλα δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Αmerican Journal of Ηypertension», οι άνδρες που βρίσκονται σε προϋπερτασική φάση και έχουν καλή φυσική κατάσταση είναι πιθανότερο να ζήσουν περισσότερα χρόνια.

Η προϋπέρταση, που ορίζεται με συστολική πίεση (μεγάλη) 12-14 mm Ηg και διαστολική (μικρή) 8-9 mm Ηg επηρεάζει μεγάλο τμήμα του ενήλικου πληθυσμού, αλλά δεν υπάρχει ιατρική συναίνεση για τη χρήση φαρμάκων.

Ο δρ Πέτρος Κόκκινος και οι συνεργάτες του στο Ιατρικό Κέντρο Βετεράνων της Ουάσιγκτον υπέβαλαν σε σωματικές ασκήσεις 4.478 άνδρες χωρίς στεφανιαία νόσο και μελέτησαν την ωφέλεια που αποκτάται από τη σωματική άσκηση σύμφωνα με τα μέγιστα μεταβολικά ισοδύναμα.

Βρέθηκε πως η ικανότητα άσκησης μείωνε τον κίνδυνο θνησιμότητας από κάθε αίτιο κατά 15% για το σύνολο των συμμετεχόντων στη μελέτη, 18% για τους άνδρες έως και 60 ετών και 12% για τους άνδρες άνω των 60 ετών.

Το περπάτημα αρκεί

Αρκεί το γοργό περπάτημα 45 λεπτών για τουλάχιστον 4-5 φορές την εβδομάδα για να εισπράξει κανείς πολύτιμο όφελος. Αυτό υπογράμμιζε νέα 20ετής μελέτη που έγινε από ομάδα Ελλήνων επιστημόνων.

Στο πλαίσιό της εξετάστηκαν περισσότεροι από 7.200 άνθρωποι όλων των ηλικιών με προϋπέρταση, υψηλή φυσιολογική αρτηριακή πίεση και προδιαβήτη. Τα άτομα με το υψηλότερο επίπεδο φυσικής κατάστασης είχαν και λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν κατά 25%-70%, σε σύγκριση με αυτούς που ανήκαν στην κατηγορία χαμηλότερης φυσικής κατάστασης.

Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ Ένθετο Υγεία

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.