Μυκητιάσεις στόματος
Σε ποιούς εμφανίζεται και ποιοί είναι οι εκλυτικοί παράγοντες;
Η νόσος εμφανίζεται συνήθως σε ηλικιωμένους και άτομα που είναι εξασθενημένα. Έχει παρατηρηθεί ,όμως, και σε βρέφη πού μολύνθηκαν κατά τον τοκετό, από την μονιλίαση του κόλπου της μητέρας. Μερικοί από τους παράγοντες πού ευνοούν τον πολλαπλασιασμό και την μετάπτωση του μύκητα στην παθογόνο κατάσταση είναι ο σακχαρώδης διαβήτης, οι υποβιταμινώσεις και διάφορες κακοήθεις νεοπλασίες. Η μονιλίαση αποτελεί , επίσης, χαρακτηριστικό στοματολογικό σύμπτωμα σε φορείς ή ασθενείς από τον ιό του aids.
Πώς μπορώ να καταλάβω αν έχω μυκητίαση;
Η μυκητίαση χαρακτηρίζεται, από την εμφάνιση στο στοματικό βλεννογόνο και κυρίως στη γλώσσα, στην υπερώα, στην παρειά και στα χείλη, λευκών μαλακών πλακών με μικρό μέγεθος πού μοιάζουν με πήγματα γάλακτος και είναι διάσπαρτες ή συρρέουν.
Ποια είναι τα συμπτώματα;
Οι πλάκες της μονιλιάσεως αποκολλώνται σχετικά εύκολα και καταλείπουν ερυθρά επιφάνεια πού συνήθως αιμορραγεί. Οι ασθενείς αισθάνονται ότι το στόμα τους είναι ξηρό και πονούν ενώ καταπίνουν με δυσκολία.
Πώς γίνεται η διάγνωση;
Η διάγνωση της μονιλιάσεως βασίζεται στην κλινική εικόνα και στην μικροβιολογική και ιστολογική εξέταση δείγματος από τις βλάβες του στόματος από τον ειδικό ιατρό ή οδοντίατρο.
Ποια είναι η θεραπεία;
Η θεραπευτική αγωγή περιλαμβάνει την αντιμετώπιση των παραγόντων πού μπορεί να επιδείνωσε ή να προκάλεσε την εμφάνιση της μονιλιάσεως και στη συνέχεια γίνεται η αντιμετώπιση των βλαβών που έχει προκαλέσει η νόσος. Φάρμακο εκλογής είναι η μυκοστατίνη και η αμφοτερίνη Β με τοπική χορήγηση σε μορφή εναιωρήματος ή δισκίων πού διαλύονται στο στόμα ή αλοιφής.
http://archivehealth.in.gr