Γιατί τα μωρά πιπιλίζουν το δάχτυλό τους ή άλλα αντικείμενα;
Πότε θα πρέπει να αρχίσω να ανησυχώ για τη συνήθεια αυτή;
Κατά το πρώτο έτος της ζωής του μωρού, η τάση του θηλασμού είναι έντονη, ενώ κατά το δεύτερο αυτή εξασθενεί και το μωρό στρέφει την προσοχή του προς το περιβάλλον του. Κατά τα δύο έως τρία πρώτα χρόνια της ζωής του, δεν θα πρέπει να ανησυχείτε και να δίνετε ιδιαίτερη σημασία στο γεγονός αυτό, δεδομένου ότι τα δοντάκια του μωρού επηρεάζονται μόνο προσωρινά. Έπειτα όμως από το τρίτο ή τέταρτο έτος, η κατάσταση γίνεται πιο σοβαρή και το στοματογναθικό σύστημα του παιδιού βλάπτεται σε σημαντικό βαθμό.
Τι προβλήματα μπορεί να προκύψουν;
Εάν ο θηλασμός των δαχτύλων ή της πιπίλας συνεχίζεται και μετά το τρίτο ή τέταρτο έτος, είναι δυνατόν να προκύψουν πολύ σοβαρά προβλήματα στο μετέπειτα στοματογναθικό σύστημα του παιδιού. Για παράδειγμα, τα μπροστινά του δόντια μπορεί να βγουν προς τα έξω, η υπερώα του (ουρανίσκος) να γίνει γωνιακή, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν προβλήματα συνωστισμού και σύγκλισης. Εάν δεν επισκεφθούμε εγκαίρως τον οδοντίατρο, ο οποίος θα πραγματοποιήσει έλεγχο, το παιδί πιθανόν να αποκτήσει μεγάλη οδοντοστοματική ανωμαλία, που μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με την ορθοδοντική.
Πώς μπορώ να σταματήσω αυτήν τη συνήθεια του παιδιού μου;
Τα περισσότερα παιδιά σταματούν τη συνήθεια του θηλασμού από μόνα τους, ενώ άλλα χρειάζονται τη βοήθεια του οδοντιάτρου και φυσικά τη δική σας. Συνήθως, η προσκόλληση στο στάδιο του θηλασμού αποδίδεται σε συναισθηματικές διαταραχές του ψυχικού κόσμου του παιδιού. Γι’ αυτό, όταν το παιδί είναι σε ηλικία που καταλαβαίνει, τόσο εσείς όσο και ο οδοντίατρος πρέπει να το προσεγγίσετε φιλικά, προκειμένου να το ενημερώσετε πλήρως σχετικά με τις πιθανές συνέπειες της συνήθειάς του. Αν όμως το παιδί δεν μπορεί ή δεν είναι πρόθυμο να συνεργαστεί, τότε αναλαμβάνει ο οδοντίατρος να διακόψει το πιπίλισμα, χρησιμοποιώντας ορισμένα απλά μηχανικά μέσα αναστολής, όπως μία υπερώια πλάκα με κιγκλίδωμα.
Είναι προτιμότερο να πιπιλίζει το δάχτυλο ή την πιπίλα;
Ο θηλασμός του δαχτύλου και της πιπίλας έχουν το ίδιο αποτέλεσμα στα δόντια. Πιστεύεται όμως ότι είναι προτιμότερο να συνηθίσει το μωρό να χρησιμοποιεί πιπίλα, παρά να θηλάζει το δάχτυλό του, γιατί η χρήση της διακόπτεται πιο εύκολα από ό,τι ο θηλασμός του δαχτύλου.
http://archivehealth.in.gr/