Πληρώνουν τις… επιπλοκές του διαβήτη, όχι, όμως, την πρόληψη των επιπλοκών
Τα ασφαλιστικά ταμεία, εξακολουθούν να κάνουν το λάθος, να προτιμούν να πληρώνουν τεράστιες δαπάνες στις επιπλοκές των ασθενών με διαβήτη, παρά να καλύπτουν τα έξοδα της θεραπείας τους, που θα εξασφαλίζουν συμμόρφωση στη θεραπεία και ελαχιστοποίηση επιπλοκών, οπότε θα γλιτώνουν τα ταμεία, τις μεγάλες δαπάνες!
Για τους διαβητικούς ασθενείς, εξακολουθεί να υφίσταται μια… “χρόνια” αδικία από την πλευρά των ασφαλιστικών ταμείων, καθώς δεν καλύπτονται πλήρως τα έξοδα θεραπείας τους, όπως συμβαίνει με τα υπόλοιπα χρόνια νοσήματα.
Οι ινσουλινοεξαρτώμενοι, όσοι δηλαδή πάσχουν από διαβήτη “τύπου Ι” αποζημιώνονται από τα Ασφαλιστικά Ταμεία, μόνο για τη φαρμακευτική αγωγή (ινσουλίνη). Αντίθετα οι πάσχοντες από διαβήτη “τύπου ΙΙ” πληρώνουν συμμετοχή 25% στην αγορά φαρμάκων, ενώ και οι δύο κατηγορίες ασθενών έχουν συμμετοχή στα αναλώσιμα.
Το πρόβλημα επεσήμαναν για μια ακόμη φορά, σε ειδική ενημερωτική ημερίδα για το διαβήτη, εκπρόσωποι των ασθενών και γιατροί, ζητώντας να επανεξετασθεί το καθεστώς αυτό και να υπάρχει πλήρης κάλυψη της αγωγής των διαβητικών.
Παρουσιάστηκε μάλιστα και μελέτη επιστημόνων του Τομέα Οικονομικών Υγείας της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ), που δείχνει ότι με την πλήρη κάλυψη από τα Ασφαλιστικά Ταμεία των φαρμακευτικών σκευασμάτων, μεγαλύτερο ποσοστό των διαβητικών ασθενών θα ακολουθούσε “κατά γράμμα” τη θεραπεία, αλλά και θα είχαν κέρδος τα Ταμεία.
Στο μεταξύ, με τη συνεργασία φορέων (Υπουργείο Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Ελληνική Ομοσπονδία για τον Διαβήτη (ΕΛΟΔΙ) και δήμος Αθηναίων ) και τη συμμετοχή εταιριών καθιερώνεται απο τις 14 Νοεμβρίου “εκπτωτική κάρτα για διαβητικούς”.
Θα προμηθεύονται δηλαδή, οι ασθενείς, απο τα συμβεβλημένα καταστήματα και τις εταιρείες, σε χαμηλότερες τιμές, κυρίως τα αναλώσιμα για τη θεραπεία τους.
Οι δικαιούχοι θα παραλαμβάνουν την κάρτα προνομίων με courier στο σπίτι τους, καταβάλλοντας μία συμβολική ετήσια συνδρομή 3 ευρώ, για να τη χρησιμοποιούν στα συμβεβλημένα καταστήματα, που έχουν συμβληθεί για την έκπτωση, με το συγκεκριμένο πρόγραμμα. πρόγραμμα.
(Λεπτομέρειες για το πρόγραμμα στις ιστοσελίδες www. kartadiaviti.gr και www. elodi. Org, όπως και στο τηλ. 801 500 35 35).
Η κάρτα προνομίων για τα άτομα με διαβήτη, παρουσιάστηκε από τον πρόεδρο της ΕΛΟΔΙ κ. Δημήτρη Συκιώτη, ενώ κατέθεσαν ενδιαφέροντα στοιχεία για το διαβήτη ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ) κ. Γιώργος Πατούλης και ο επιστημονικός συνεργάτης του Τομέα Οικονομικών Υγείας της ΕΣΔΥ κ.Κώστας Αθανασάκης.
“Οφείλουμε να στηρίξουμε τους διαβητικούς ασθενείς και να συμβάλουμε με κάθε διαθέσιμο μέσο προκειμένου να διευκολύνουμε την καθημερινότητά τους”, τόνισε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Γιώργος Πατούλης.
“Πρέπει παράλληλα, να συμβάλουμε στην κοινωνική ευαισθητοποίηση μέσα από την ενημέρωση του κόσμου με στόχο την πρόληψη αλλά και την έγκαιρη διάγνωση”.
Ιδαίτερο ενδιαφέρον έχει η μελέτη που παρουσίασε ο κ. Αθανασάκης, καθώς τόνισε με την πλήρη κάληψη της θεραπείας απο τα σφαλιστικά Ταμεία, μια τέτοια παρέμβαση αποδεικνύεται οικονομικά αποτελεσματική, “επιστρέφοντας” στους ασφαλιστικούς οργανισμούς, σε ορίζοντα τριετίας 324,3 ευρώ ανά ασθενή, αφού προλαμβάνονται έτσι οι δαπανηρές επιπλοκές του διαβήτη!
Απο τη μελέτη προκύπτει ότι ένας από τους βασικούς παράγοντες που επιδρούν αρνητικά στη συμμόρφωση των ασθενών είναι το κόστος της θεραπείας και ειδικότερα της φαρμακευτικής αγωγής. Ιδίως στις περιπτώσεις των χρόνιων παθήσεων, η συμμετοχή του ασθενή στο κόστος της θεραπείας μπορεί να οδηγήσει στη μείωση της κατανάλωσης των απαραίτητων φαρμάκων, με δυσμενή αποτελέσματα τόσο στην κλινική πορεία του, όσο και στις δαπάνες υγείας.
Το συνολικό ετήσιο κόστος για τη διαχείριση της νόσου και των επιπλοκών της ανέρχεται στα 2,3 δισ. ευρώ (12% της συνολικής δαπάνης υγείας).
Η εκτίναξη του κόστους του διαβήτη σε αυτά τα επίπεδα, αναφέρει ο κ. Αθανασάκης, είναι αποτέλεσμα της ανάγκης για εντατική παρακολούθηση των ασθενών και κυρίως των αναγκών κατανάλωσης ιατρικής φροντίδας για την αντιμετώπιση των επιπλοκών της νόσου. Οι επιπλοκές αυτές μπορεί να εκδηλωθούν βραχυπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα και ευθύνονται για το 55% της συνολικής δαπάνης.
Η συχνότητα εμφάνισης των εν λόγω επιπλοκών αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό στον ανεπαρκή έλεγχο και διαχείριση της συγκέντρωσης της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης στο αίμα. “Ο καλός έλεγχος της νόσου έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να αποτρέψει ή να καθυστερήσει χρονικά την εμφάνιση επιπλοκών στους διαβητικούς και κατά συνέπεια να μειώσει σημαντικά το κόστος της ασθένειας. Η συμμόρφωση του ασθενή στη φαρμακευτική αγωγή, θεωρείται ένας από τους πλέον καθοριστικούς παράγοντες για τη καλή ρύθμιση της γλυκόζης αίματος”, επισημαίνεται στη μελέτη.
Με διαβήτη ένας στους δέκα
Περισσότεροι από 1.000.000 διαβητικοί διαβιούν στην Ελλάδα. Έχει υπολογιστεί ότι το ποσοστό των ελλήνων πασχόντων από σακχαρώδη διαβήτη αυξάνεται κάθε χρόνο με ποσοστό που αγγίζει το 4%.
Οι προβλέψεις των ειδικών είναι δυσοίωνες, καθώς ο αριθμός των διαβητικών ατόμων αυξάνεται παγκοσμίως με ιλιγγιώδεις ρυθμούς. Πριν από μία δεκαετία οι ειδικοί υπολόγιζαν ότι το 2025 ο αριθμός των διαβητικών επρόκειτο να ανέλθει σε 330 εκατομμύρια. Σήμερα ζουν σε όλο τον πλανήτη 285 εκατομμύρια διαβητικοί, και οι νέοι υπολογισμοί κάνουν λόγο για 470 – 480 εκατομμύρια άτομα το 2025.
Οι τέσσερις κανόνες για την πρόληψη του σακχαρώδη διαβήτη είναι η καθημερινή άσκηση, η σωστή διατροφή, η σταδιακή απώλεια βάρους και η διακοπή του καπνίσματος.
– Περισσότερα από 285 εκατομμύρια άτομα με Διαβήτη ζουν σήμερα παγκοσμίως
– Τα άτομα με Διαβήτη θα αποτελούν το 8% του πληθυσμού παγκοσμίως έως το 2030
– Κάθε 10 δευτερόλεπτα, 2 άνθρωποι νοσούν από Διαβήτη
– Κάθε 10 δευτερόλεπτα, 1 άνθρωπος χάνει τη ζωή του από αίτιο σχετικό με τον Διαβήτη
– Ο Διαβήτης είναι 4η αιτία θανάτου παγκοσμίως
– Οι ηλικίες 40 – 59 ετών είναι αυτές που “απειλούνται” περισσότερο από το Διαβήτη
Τέλος, οι ειδικοί συστήνουν 5 βήματα για τη μείωση του κινδύνου απο τις επιπλοκές του διαβήτη:
– Απώλεια 5% – 7% του σωματικού βάρους
– 150 λεπτά άσκηση την εβδομάδα (μισή ώρα κάθε μέρα)
– Μείωση του κορεσμένου (ζωικού) λίπους
– Αύξηση κατά τουλάχιστον 10% των φυτικών ινών της τροφής (με λαχανικά, φρούτα, δημητριακά ολικής άλεσης, όσπρια)
Μείωση των συνολικών θερμίδων που λαμβάνονται με το φαγητό.
http://www.e-go.gr/
Ρεπορταζ: Γιάννης Κρητικός