Ρομποτική χειρουργική κατά του καρκίνου του προστάτη
Με πολύ καλά αποτελέσματα εφαρμόζεται στη Θεσσαλονίκη η πρωτοποριακή μέθοδος της ρομποτικής χειρουργικής για τον καρκίνο του προστάτη. Το μήνυμα, που έστειλαν χτες επιστήμονες από το 8ο Μακεδονικό Ουρολογικό Συμπόσιο, είναι χαρμόσυνο για περισσότερους από 1.000 Ελληνες κάθε χρόνο στους οποίους διαγιγνώσκεται η πάθηση.
Οταν η διάγνωση γίνεται έγκαιρα, επισήμαναν, η ρομποτική χειρουργική μπορεί να υποσχεθεί πλήρη ίαση με ριζική προστατεκτομή και πλεονέκτημα τις μικρές τομές, τη μεγαλύτερη ακρίβεια και την ελαχιστοποίηση παρενεργειών.
«Σε εντοπισμένο καρκίνο του προστάτη εφαρμόζουμε ριζική προστατεκτομή, που αν γίνει με τη ρομποτική χειρουργική προσφέρει πλήρη ίαση. Μάλιστα, πολλές φορές μετά την επέμβαση δεν χρειάζεται περαιτέρω παρακολούθηση του ασθενή. Κάνουμε τις επεμβάσεις με μέγιστη ακρίβεια ώστε να ελαχιστοποιήσουμε τις βλάβες και οι ασθενείς να αποφύγουν τις παρενέργειες των άλλων επεμβάσεων που είναι η στυτική δυσλειτουργία και η ακράτεια», τόνισε ο χειρουργός ουρολόγος, συνεργάτης του Ιατρικού Διαβαλκανικού δρ Αθανάσιος Μπέκος, ο οποίος παρουσίασε σε πραγματικό χρόνο στους συνέδρους τη live ρομποτική επέμβαση προστάτη που έγινε χτες το πρωί στο Διαβαλκανικό (λειτουργεί το μοναδικό στη Βόρεια Ελλάδα σύστημα ρομποτικής χειρουργικής Da Vinci) υπό το χειρουργό ουρολόγο δρα Ανδρέα Ανδρέου και μεταδιδόταν ζωντανά στους χώρους του συνεδρίου, στο «Μακεδονία Πάλας».
Καινοτόμα επέμβαση
Σύμφωνα με τους δυο γιατρούς, η ριζική ογκολογική επέμβαση για την ίαση ασθενών με εντοπισμένο καρκίνο του προστάτη χρησιμοποιεί ελάχιστη χειρουργική τομή. Επιπλέον, χάρη στην ακρίβεια του ρομποτικού συστήματος δίνεται η δυνατότητα να αφαιρεθεί ριζικά το πάσχον όργανο ελαχιστοποιώντας τις βλάβες των παρακείμενων δομών. «Η ουρολογία έχει επωφεληθεί πολύ από την τεχνολογική εξέλιξη. Με τη ρομποτική γίνονται, εκτός από προστατεκτομή, και επεμβάσεις σε ασθενείς με όγκους νεφρού ή άλλες παθήσεις των νεφρών. Οι νέοι ουρολόγοι εκπαιδεύονται στο σύστημα και στο συνέδριο είχαν τη δυνατότητα να επεξεργαστούν το ρομποτικό σύστημα και να πάρουν μια πρώτη αίσθηση για το χειρισμό του», ανέφερε ο χειρουργός ουρολόγος, πρόεδρος της Ουρολογικής Εταιρείας Βορείου Ελλάδος, Σταύρος Χαραλάμπους. Ο ίδιος ανέφερε ότι κυκλοφορούν και στη χώρα μας νέα σκευάσματα με θετικά αποτελέσματα για τους ασθενείς που πάσχουν από νευροουρολογικές παθήσεις όπως η νευρογενής κύστη, τα οποία καλύπτονται από τα ασφαλιστικά ταμεία. «Οι νέες φαρμακευτικές αγωγές εμφανίζουν λιγότερες παρενέργειες, έχουν καλύτερο τρόπο χορήγησης, δηλαδή μια φορά την ημέρα, γι’ αυτό και οι ασθενείς προσαρμόζονται πιο εύκολα ακόμη και όταν αυτές χορηγούνται σε υψηλές δόσεις», κατέληξε ο κ. Χαραλάμπους.
http://www.agelioforos.gr/