Αισθητικές μικροεπεμβάσεις
Μικροπαρεμβάσεις στο ιατρείο με άμεσα αποτελέσματα
Στις μέρες μας φαίνεται να κερδίζουν έδαφος στις προτιμήσεις “ασθενών” και γιατρών, μέθοδοι, που αφ ενός μεν είναι γρήγορες στην εφαρμογή και εφ’ ετέρου δεν απαιτούν μεγάλα διαστήματα αποθεραπείας. Οι μέθοδοι αυτοί δεν μπορούν να υποκαταστήσουν τις χειρουργικές μεθόδους αποκατάστασης, όπως για παράδειγμα την ρυτιδοπλαστική (face lift), αλλά δρουν είτε συμπληρωματικά με αυτές, είτε ως «προφύλαξη» σε νεότερες ηλικίες.
Επεμβάσεις με Laser:
Fractional. Οποιαδήποτε μορφή δερμοαπόξισης και θερμικού peeling αντικαθίσταται πλέον από το Fraction το οποίο εφαρμόζοντας υψηλή ενέργεια απόλυτα ελεγχόμενης ακτίνας lazer επιτυγχάνει την απομάκρυνση της ανώτατης στιβάδας της επιδερμίδας αναγκάζοντας τον οργανισμό να παράγει καινούργια. Έτσι επιτυγχάνεται ανανέωση και ταυτόχρονα σύσφιξη της επιδερμίδας εντελώς ακίνδυνα. Η τεχνική αυτή βρίσκει εφαρμογή και σε δέρματα τα οποία έχουν υποστεί δερματικές βλάβες στο παρελθόν (πχ. όπως ακμή) και σε συνδυασμό με το Erbium (που είναι πιο στοχευμένη χρήση της ακτίνας) επιτυγχάνεται μια εμφανή βελτίωση της ποιότητας του δέρματος. Προτεινόμενος αριθμός συνεδριών είναι τέσσερις και εξαρτάται πολλές φορές από την έκταση της βλάβης και από τον τύπο του δέρματος.
Φωτοανάπλαση:
Οι πανάδες και τα σημάδια της φωτογήρανσης της επιδερμίδας είναι δυνατόν να μειωθούν έως και να εξαληφθούν μετά από 4 – 5 συνεδρίες με την μέθοδο της φωτοανάπλασης. Μόνος περιορισμός είναι η αποφυγή έκθεσης στον ήλιο τον πρώτο καιρό καθώς και η χρήση ισχυρής αντιηλιακής προστασίας σε περίπτωση που αυτό δεν είναι εφικτό. Με μια συγκεκριμένη κεφαλή κατευθύνουμε μεγάλη ενέργεια φωτός σε συγκεκριμένη επιφάνεια δέρματος καθιστόντας εφικτή την απομάκρυνση της δερματικής βλάβης (πανάδες). Δεν υπάρχει περιορισμός στην έκταση της βλάβης και ελάχιστοι περιορισμοί στον τύπο δέρματος.
Ενέσιμα υλικά:
Botox: Οι μύες του προσώπου και του τραχήλου έχουν την μοναδική ιδιότητα σε σχέση με τους υπόλοιπους μύες να καταλήγουν στο δέρμα της αντίστοιχης περιοχής. Η σύσπασή τους προκαλεί κίνηση στο δέρμα και επομένως μορφασμούς και εκφράσεις. Είναι υπεύθυνοι για την έκφραση του προσώπου και έχουν μια ημιαυτόματη λειτουργία. Η δράση κάθε μυός προκαλεί κάθετες προς τον άξονά του ρυτίδες. Είναι οι ρυτίδες έκφρασης. Οι οριζόντιες ρυτίδες του μετώπου (μετωπιαίος μυς), οι κάθετες ρυτίδες του μεσοφρύου (συνοφρυωτήρες) και οι ρυτίδες του ποδιού της χήνας (σφικτήρας των βλεφάρων) είναι κάποια παραδείγματα. Η παράλυση των μυών αυτών θα εξαφάνιζε τις ρυτίδες. Την δουλειά αυτή κάνει η βοτουλινική τοξίνη, η οποία προκαλεί προσωρινή κατάργηση της λειτουργίας ενός μυός, αν ενεθεί μ’ αυτή. Η δράση της τοξίνης σε επίπεδο φυσιολογίας είναι προσωρινό μπλοκάρισμα των νευρικών απολήξεων επί του μυός.
Η χρήση του φαρμάκου αν και είναι σχετικά πρόσφατη για τη θεραπεία των ρυτίδων (το φάρμακο διαθέτει τη σχετική έγκριση τόσο από τον Ελληνικό, όσο και από τον Αμερικάνικο Οργανισμό Φαρμάκων), χρησιμοποιείται από δεκαετίες σε άλλες Ιατρικές εφαρμογές και έτσι η ασφάλειά του είναι αποδεδειγμένη. Ωστόσο τοπικές επιπλοκές έχουν σπάνια παρατηρηθεί κατά την εφαρμογή στον συνοφρυωτήρα όπου η διάχυση του φαρμάκου στον ανελκτήρα μυ του βλεφάρου προκαλεί ευτυχώς σύντομης διάρκειας πάρεση και πτώση.
Η εμπειρία στη εφαρμογή του φαρμάκου έχει μεγάλη αξία για την επιτυχία αρμονικής ισορροπίας στο πρόσωπο.
Οι συχνότερη και ασφαλέστερη εφαρμογή είναι στο μέτωπο, το μεσόφρυο και το γνωστό πόδι χήνας. Υπάρχουν όμως ομάδες μυών στο υπόλοιπο πρόσωπο από τις οποίες αν έμπειρος χειριστής του φαρμάκου ενέσει επιλεκτικά μπορεί να έχει ένα εκπληκτικό αποτέλεσμα στην έκφραση και εμφάνιση του προσώπου. Ασφαλής εφαρμογή επίσης είναι στο μυώδες πλάτυσμα, υπεύθυνο για τις ρυτίδες του λαιμού.
Η δράση του φαρμάκου ποικίλει από άνθρωπο σε άνθρωπο. Ως μέσο όρο διάρκειας θα μπορούσαμε να πούμε τους έξι μήνες μετά την πάροδο των οποίων πρέπει να επαναληφθεί η θεραπεία για να διατηρηθεί το αποτέλεσμα.
Fillers: Η δράση της βαρύτητας και του χρόνου προκαλούν τη χαλάρωση στο πρόσωπο και τις ανάλογες βαθιές ρυτίδες. Οι χειλοπαρειακές αύλακες είναι αποτέλεσμα του μηχανισμού αυτού. Βελτίωση των ρυτίδων αυτών δεν μπορούμε να επιτύχουμε με πάρεση μυών, μπορούμε όμως να τις απαλύνουμε αν τις «γεμίσουμε» με κάποιο υλικό. Ρυτίδες επίσης γύρω από το στόμα (αποτέλεσμα της δράσης του σφικτήρα του στόματος) απαγορεύεται να αντιμετωπιστούν με βοτουλινική τοξίνη (πάρεση του στόματος σημαίνει λειτουργική ανεπάρκεια). Μπορούν να αντιμετωπιστούν όμως με «γέμισμα» των ορίων του χείλους προσφέροντας ταυτόχρονα μια ιδιαίτερα διακριτική και γοητευτική εικόνα του στόματος.
Οι ουσίες αυτές διακρίνονται, ανάλογα με το χρονικό διάστημα παραμονής τους σε μόνιμες και προσωρινές.
Οι μόνιμές ουσίες αν και στο παρελθόν έχουν χρησιμοποιηθεί αρκετά, σήμερα η χρήση τους δεν συνηθίζεται, λόγω της αυξημένης πιθανότητας δημιουργίας κοκκιωμάτων. Χαρακτηριστικός εκπρόσωπος της κατηγορίας αυτής η υγρή σιλικόνη που σήμερα η χρήση της θεωρείται απαγορευμένη λόγω αρκετών επιπλοκών που προέκυψαν από τη χρήση της. Υλικά ενδιάμεσης κατηγορίας (μίγματα υαλουρονικού οξέος και μικροσφαιριδίων υάλων κλπ) έδιναν ένα πιο παρατεταμένο αποτέλεσμα, αλλά άρχισαν να εγκαταλείπονται αφού χρόνια μετά αναφέρθηκαν περιστατικά κοκκιωμάτων.
Προτιμότερα είναι πλέον υλικά τα οποία απορροφώνται από τον οργανισμό και χρειάζονται επανάληψη κάθε 6-8 μήνες:
Το υαλουρονικό οξύ
Είναι το υλικό που χρησιμοποιείται κατά κύριο λόγο σήμερα για τη διόρθωση των ρυτίδων. Κυκλοφορεί με διάφορες εμπορικές ονομασίες και σε διάφορες πυκνότητες ανάλογα με τις ρυτίδες που θέλουμε να βελτιώσουμε. Σε επιφανειακές ρυτίδες χρησιμοποιείται αραιότερο υαλουρονικό οξύ, και σε βαθύτερες πυκνότερο.
Μεσοθεραπεία: Για τις μικρές δόσεις ενέσιμου υαλουρονικού οξέος και προσμιξης με ιχνοστοιχεία και βιταμες σε πολλαπλά και γειτονικά σημεία στο πρόσωπο και το λαιμό δόθηκε ο όρος μεσοθεραπεία. Οπωσδήποτε ή ένεση μικρής ποσότητας υαλουρονικού οξέος κάτω από το δέρμα σε πολλαπλά σημεία προκαλεί μία διόγκωση και μια εικόνα σφριγηλότητας και ευρωστίας στο πρόσωπο. Και η «μεσοθεραπεία» πρέπει να επαναλαμβάνεται κάθε μήνα.
Μεταμόσχευση λίπους:
Χωρίς χειρουργική επέμβαση – μόνο με την χρήση μιας σύριγγας- να εξομαλύνετε τις ρυτίδες και να απαλύνετε τα σημάδια της γήρανσης, αυτό το όνειρο είχε η ανθρωπότητα εδώ και πάνω από 100 χρόνια έως το έτος 1893 με την πρώτη περιγραφή μιας ελεύθερης μεταμόσχευσης ανθρωπινού λιπώδης ιστού. Αλλά έπρεπε να περάσουν ακόμη πολλές δεκαετίες στις οποίες η ανθρωπότητα υπέστη περιπετειώδης πειράματα με την βαζελίνη, την παραφίνη, τους υδρογονάνθρακες, τα παράγωγα ζωικών προϊόντων και των ξένων υλικών από γυαλί, σιλικόνη και ακρυλικά.
Κεντρικό και βασικό στοιχείο όλων των τεχνικών είναι η απόκτηση αυτόλογου λίπους με μια απλή και απαλή λιποαναρρόφηση, η συγκέντρωση των λιπιδικων κύτταρων και η απομάκρυνση παράταιρων ουσιών, όπως νερού, πλάσματος και υγρών ελαίων με διαφόρους τρόπους και στην συνεχεία η προσεχτική και μη τραυματική μεταφορά-εμφυτευση των λιπιδικων κύτταρων στις απαιτούμενες περιοχές του πρόσωπου: στα χείλη, το πόδι της χήνας, γύρω από το μάτι στα κάτω βλέφαρα, στα μάγουλα, στην περιοχή των ζυγωματικών, στις ρινοπαρειακές πτυχές , άλλα και σε άλλες περιοχές του σώματος οπού μπορεί να χρειάζεται όγκος και τόνωση των γραμμών, όπως π.χ. στο στήθος, στο ντεκολτέ και στο πίσω μέρος των χεριών. Οι συνήθεις περιοχές απόκτησης του λίπους με την κλασική μέθοδο της λιποαναρρόφησης είναι η περιοχή της κοιλιάς, οι γλουτοί, οι γοφοί και οι μηροί, ανάλογα με την περίσταση και τις ιδιαιτερότητες καθώς και ανάγκες του κάθε ασθενή.
Δεδομένου ότι το ποσό του λιπώδους ιστού τo οποίo μπορεί να μεταμοσχευθεί με επιτυχία είναι περιορισμένο, προσφέρεται η τεχνική αυτή κυρίως για την αναζωογόνηση του προσώπου, όπως για την ομαλοποίηση των διάφορων ρυτίδων, για συμπλήρωμα και όγκο στα χείλη και στα ζυγωματικά καθώς και για γενική αναζωογόνηση του δέρματος σε πολύ μικρές ποσότητες. Μια αποτελεσματική αύξηση του μαστού αντιθέτως επιτυχαίνεται καλύτερα με ένα ένθεμα σιλικόνης, καθώς μεγάλες ποσότητες μεταμοσχευμένου λίπους δημιουργούν κύστες από υγροποιημένο λίπος η ακόμη και εκτεταμένες λοιμώξεις στην εκχυομενη περιοχή .
Δεν είναι λοιπόν σημαντική μόνο η τεχνική απόκτησης και σωστής επεξεργασίας του λίπους , άλλα και η ορθή επιλογή των ασθενών, το κατάλληλο μέρος και η κατάλληλη ποσότητα λίπους για μια μεταμόσχευση, άλλα επίσης οι χειρουργικές ικανότητες και η εμπειρία του πλαστικού χειρούργου.