Η αναγκαιότητα των μεταμοσχεύσεων νησιδίων παγκρέατος σε ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1

Facebooktwitterpinterest

Την Ημερίδα συνδιοργανώνουν: η Β΄ Προπαιδευτική Χειρουργική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών, το Ινστιτούτο Κυτταρικών Μεταμοσχεύσεων του Πανεπιστημίου της Arizona ( USA) και το Κέντρο Μεταμοσχεύσεων Κυττάρων του τμήματος Χειρουργικής του Πανεπιστημίου της Γενεύης.

Η Ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στις 3 Δεκεμβρίου στην Αθήνα,
στο ξενοδοχείο “King George Palace”. Η τελετή έναρξης είναι στις 10: 00 π.μ.


Ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 1 αποτελεί πλέον παγκόσμια μάστιγα – με θύματα κυρίως παιδιά και νέους ανθρώπους- ενώ παράλληλα πλήττει και τον κοινωνικό ιστό των χωρών, καθώς καταγράφεται αύξηση 5% ετησίως, ιδίως σε παιδιά προσχολικής ηλικίας.
Είναι συγκλονιστικά τα στοιχεία που έρχονται στο φως και επισημαίνουν ότι: η εμφάνιση του διαβήτη στην χώρα μας, αρχίζει από παιδιά μικρότερης της προσχολικής ηλικίας, με αποτέλεσμα πολύ πιο σύντομα τα παιδιά αυτά στην ενηλικίωσή τους, να παρουσιάσουν σοβαρές επιπλοκές.

Στη χώρα μας 1.000 παιδιά το χρόνο καταγράφονται με νεοεμφανιζόμενο διαβήτη, από τα οποία περίπου το 20% σε δύο με τρεις δεκαετίες, θα αναπτύξει μια από τις επιπλοκές που προκαλεί η νόσος ( οφθαλμολογικές επιπλοκές-τύφλωση, νεφροπάθειες, αγγειοπάθειες, γάγγραινα άνω ή κάτω άκρων), και να χρίζει μεταμοσχευτικής διαδικασίας.

Η μεταμόσχευση νησιδίων του παγκρέατος αποτελεί σήμερα διεθνώς την πλέον σταθερή και αποτελεσματική θεραπεία για την αντιμετώπιση του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 και τον έλεγχο των σοβαρών και επικίνδυνων επιπλοκών για τη ζωή του ασθενούς.

Σήμερα, το ελληνικό κράτος δεν έχει τη δυνατότητα παροχής αυτής της εξειδικευμένης θεραπείας, λόγω έλλειψης τεχνογνωσίας και μηχανημάτων.
Ενός εξειδικευμένου Κέντρου, στο οποίο θα λειτουργεί ομάδα επιστημόνων, ειδικών στην επεξεργασία παγκρέατος, την απομόνωση των νησιδίων και την μετέπειτα μεταμόσχευσή τους.

Σήμερα, οι ασθενείς –κυρίως νέοι και παιδιά- με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1, που χρίζουν αντιμετώπισης, είτε παραπέμπονται σε μεταμοσχευτικά κέντρα του εξωτερικού, είτε παραμένουν στην Ελλάδα περιμένοντας την αξιοποίηση παγκρεατικών μοσχευμάτων από κλινικά νεκρούς δότες, τα οποία παραμένουν ανεκμετάλλευτα. Κρίνεται λοιπόν απαραίτητη η άμεση εφαρμογή και στη χώρα μας, της δημιουργίας ενός μεταμοσχευτικού κλινικού προγράμματος , λόγω της κρισιμότητας και της αύξησης με ραγδαίους ρυθμούς των περιστατικών σακχαρώδους διαβήτη.

Στην Διεθνή Ημερίδα θα μιλήσουν δέκα (10) από τους πλέον διακεκριμένους διεθνώς επιστήμονες στο χώρο των μεταμοσχεύσεων παγκρέατος και νησιδίων παγκρέατος και θα αναφερθούν σε όλες τις νεότερες εξελίξεις στον συγκεκριμένο τομέα, μέσα από διεθνείς συνεργασίες και με τη συμβολή της Βιοτεχνολογίας.
Στόχος της Ημερίδας, είναι η καλύτερη δυνατή επιστημονική ενημέρωση στις μεταμοσχεύσεις νησιδίων παγκρέατος και η ανταλλαγή απόψεων, που θα συμβάλλουν στην υλοποίηση του κλινικού αυτού μεταμοσχευτικού εγχειρήματος και ευελπιστεί να αποτελέσει μοχλό ευαισθητοποίησης και ενεργοποίησης όλων των δυνάμεων της χώρας μας.

Οι διοργανωτές της Ημερίδας αποβλέπουν στην ενημέρωση της Ιατρικής Κοινότητας και της Πολιτείας για τη διεθνή συνεργασία ΑΘΗΝΑΣ – ΓΕΝΕΥΗΣ – ΑΡΙΖΟΝΑ, που θα καταστήσει δυνατή την έναρξη των κλινικών μεταμοσχεύσεων νησιδίων παγκρέατος σε διαβητικούς ασθενείς τύπου 1 στην Ελλάδα και τονίζουν ότι «έχουν χρέος να πετύχουν» για την αποτελεσματική θεραπεία των νέων συνανθρώπων μας με σακχαρώδη διαβήτη.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.