Διατροφή και Υπέρταση
Το Γραφείο Διατροφής του Ω.Κ.Κ.
Τηλ. 210 94 93 000
(Οι ίδιες διατροφικές οδηγίες απευθύνονται και σε άτομα με έμφραγμα, καθώς και άτομα που έχουν κάνει αγγειοπλαστική).
Το αλάτι (χλωριούχο νάτριο) είναι η κύρια πηγή Νατρίου στη διατροφή μας.
Πρέπει να γνωρίζετε ότι τα επίπεδα του Νατρίου αυξάνονται:
Με την προσθήκη αλατιού στο τραπέζι ή στο μαγείρεμα
Με την κατανάλωση τροφών υψηλής περιεκτικότητας σε Νάτριο (Πίνακες I & ΙΙ).
Η υπερβολική λήψη Νατρίου με οποιονδήποτε από τους τρόπους που προαναφέρθηκαν προκαλεί υπέρταση και αυξάνει τον κίνδυνο ιγα Ισχαιμική Καρδιοπάθεια. Γι΄αυτό σε τέτοιες περιπτώσεις πρέπει το Νάτριο της καθημερινής σας διατροφής να είναι λιγότερο από 1,5g/ημέρα.
Οι παράγοντες που συμβάλλουν στην αύξηση της αρτηριακής πίεσης είναι:
- Η παχυσαρκία
- Το αλάτι (επιτραπέζιο ή στο μαγείρεμα)
- Τα κορεσμένα λίπη (ζωϊκά λίπη)
- Η έλλειψη φυσικής δραστηριότητας
- Το οινόπνευμα
ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΤΕ ΤΗΝ ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΠΙΕΣΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΤΕ ΤΙΣ ΕΞΗΣ ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ:
Διατηρήστε ή μειώστε το σωματικό σας βάρος αν είστε άτομο παχύσαρκο.
Αυξήστε τη φυσική σας δραστηριότητα (άθληση, περίπατος).
Αποφεύγετε την προσθήκη αλατιού στο μαγείρεμα και την προσθήκη από την αλατιέρα.
Αποφεύγετε τα αλκοολούχα ποτά.
Αποφεύγετε τα αλμυρά τρόφιμα (ελιές, αλλαντικά, κονσέρβες, έτοιμες σάλτσες).
Αυξήστε την κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε Κάλιο, στην περίπτωση που ο γιατρός σας έχει δώσει διουρητικά χάπια (Πίνακας ΙΙ).
ΠΙΝΑΚΑΣ Ι |
||
ΠΕΡΙΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑ ΒΑΣΙΚΩΝ ΤΡΟΦΩΝ ΣΕ ΝΑΤΡΙΟ ΚΑΙ ΚΑΛΙΟ |
||
ΤΡΟΦΙΜΟ |
NΑΤΡΙΟ |
ΚΑΛΙΟ |
Γάλα φρέσκο πλήρες | 50 | 150 |
Γάλα σκόνη πλήρες | 440 | 1270 |
Γάλα σκόνη αποβουτυρωμένο | 550 | 1650 |
Γιαούρτι στραγγισμένο | 71 | 150 |
Βούτυρο αλατισμένο | 870 | 15 |
Φυστικοβούτυρο | 350 | 700 |
Μαργαρίνη αλατισμένη | 800 | 5 |
Ψωμί άσπρο φρυγανισμένο | 640 | 130 |
Μπισκότα τύπου “cream crackers” | 610 | 120 |
Πιτυρούχα σκευάσματα | 1670 | 1070 |
Corn Flakes | 1160 | 99 |
Κρέας κονσέρβα (λάντσεον μητ) | 1050 | 140 |
Κρέας κονσέρβα (κορν μπηφ) | 950 | 140 |
Σαλάμι | 1850 | 160 |
Λουκάνικα | 1100 | 190 |
Συκώτι (τηγανητό) | 190 | 300 |
Ψάρια καπνιστά | 1200 | 360 |
Τυρί επαλειφόμενο | 1170 | 150 |
Τυρί Camembert | 1410 | 110 |
Τυρί φέτα | 1260 | 70 |
Τυρί Danish Blue | 1420 | 190 |
Ξηροί καρποί ανάλατοι | 4 | 470 |
Ξηροί καρποί αλατισμένοι | 440 | 680 |
Κύβοι βοδινού | 10300 | 730 |
Αχλάδι | 2 | 130 |
Μήλο | 2 | 120 |
Καρπούζι | 4 | 120 |
Πορτοκάλι | 3 | 200 |
Σύκο | 2 | 270 |
Δαμάσκηνο | 2 | 260 |
Λεμόνι (χυμός) | 2 | 140 |
Μπανάνα | 1 | 350 |
Πατάτες βραστές | 3 | 330 |
Σκόνη Κακάο | 950 | 1300 |
Λάχανο ωμό | 9 | 240 |
Μαρούλι ωμό | 9 | 240 |
Σπανάκι βραστό | 120 | 490 |
Ντομάτα ωμή | 3 | 290 |
Κρεμμύδι | 10 | 140 |
Σκόρδο | 18 | 373 |
Πιπεριές πράσινες ωμές | 2 | 210 |
Μπάμιες | 7 | 190 |
Φασόλια | 28 | 850 |
Πράσο βρασμένο | 6 | 280 |
Οι τροφές στις γαλάζιες σειρές είναι πλούσιες σε Νάτριο και πρέπει να αποφεύγονται.
Οι τροφές στις κίτρινες σειρές είναι πλούσιες σε Κάλιο, ενώ ταυτόχρονα δεν περιέχουν πολύ Νάτριο.
Τα στοιχεία έχουν αντληθεί από το βιβλίο της Α. Τριχοπούλου “Πίνακες συνθέσεων τροφίμων και ελληνικών φαγητών”, Αθήνα 1992.
πηγή: onasseio.gr