Μειώσεις μισθών έως 20% σε δικαστές, γιατρούς, ένστολους
Το κόστος για τους δημόσιους λειτουργούς των ειδικών μισθολογίων αναμένεται να περιοριστεί κατά περίπου 2 δισ. ευρώ το 2012
Το κόστος για τους δημόσιους λειτουργούς των ειδικών μισθολογίων αναμένεται να περιοριστεί κατά περίπου 2 δισ. ευρώ το 2012
Περικοπές που θα κυμανθούν μεταξύ 15-20% κατά μέσο όρο σε 300.000 υπαλλήλους των ειδικών μισθολογίων σχεδιάζει η κυβέρνηση σε νομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί εντός του Ιανουαρίου. Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, η κυβέρνηση θα καταθέσει νομοσχέδιο «σκούπα» στο οποίο θα προσαρμόζει «προς τα κάτω» τις αμοιβές των ειδικών μισθολογίων, με στόχο να τα εντάξει στη «φιλοσοφία» του νέου συστήματος αποδοχών στο Δημόσιο. Κυβερνητικοί κύκλοι κάνουν λόγο για προσαρμογή των ειδικών μισθολογίων στην «αρχιτεκτονική» του Ενιαίου Μισθολογίου με σεβασμό στις ιδιαιτερότητες κάθε κλάδου.
Στα σενάρια που επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο περιλαμβάνεται η κατάργηση δεκάδων ειδικών επιδομάτων που λαμβάνουν χιλιάδες υπάλληλοι, μικρή αύξηση των βασικών μισθών κυρίως στους χαμηλόμισθους αλλά κυρίως η «παρέμβαση» στο χρονοεπίδομα, το οποίο εκτοξεύει τους βασικούς μισθούς στη λήξη της καριέρας των δημοσίων λειτουργών έως και 60% σε σχέση με τους εισαγωγικούς μισθούς.
Τα ειδικά μισθολόγια αφορούν 285.000 υπαλλήλους μεταξύ των οποίων είναι οι δικαστικοί λειτουργοί, οι γιατροί του ΕΣΥ, τα μόνιμα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού και Λιμενικού Σώματος, οι διπλωματικοί υπάλληλοι, τα μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, οι ιατροδικαστές, τα μέλη ΔΕΠ σε ΑΕΙ και τα μέλη ΕΠ σε ΤΕΙ, ερευνητές, ειδικοί λειτουργικοί επιστήμονες, επιστημονικό ερευνητικό προσωπικό ΚΕΠΕ, προσωπικό Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, αρχιερείς όλων των δογμάτων, μουσικοί και καθηγητές Εθνικής Σχολής Υγείας.
Οπως αναφέρουν αρμόδιες κυβερνητικές πηγές, η παρέμβαση στα ειδικά μισθολόγια θα επιδιώξει να επιτύχει την κατά το δυνατόν εξίσωση αμοιβών σε υπαλλήλους αντίστοιχων προσόντων με τον στενό δημόσιο τομέα.
Μειώσεις μισθών έως 20% σε δικαστές, γιατρούς, ένστολους
Για παράδειγμα, οι αμοιβές ενός στελέχους των Ενόπλων Δυνάμεων με ειδικότητα Διοικητικού ή Οικονομολόγου θα διέπονται από το ειδικό μισθολόγιο που ανήκει, αλλά θα είναι περίπου ίδιες με αυτές που λαμβάνει ένας υπάλληλος ΠΕ αντίστοιχης ειδικότητας και με τα ίδια έτη προϋπηρεσίας στο Δημόσιο.
ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΙ, ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ, ΛΙΜΕΝΙΚΟΙ
Στο «κουρείο» οι αποδοχές όλων των ενστόλων
«Πιλότο» για την αλλαγή όλων των ειδικών μισθολογίων των ενστόλων (αστυνομικών, λιμενικών κτλ.) θα αποτελέσει το νέο μισθολόγιο των στρατιωτικών. Οπως αποκάλυψε το «Εθνος» σε δημοσίευμα της Τετάρτης 14 Νοεμβρίου, το σχέδιο για τις αλλαγές στο μισθολόγιο των στρατιωτικών, που θα «συμπαρασύρει» και τους υπόλοιπους, διαμορφώνεται με βάση την αρχιτεκτονική του Ενιαίου Μισθολογίου στο Δημόσιο. Τις μεγαλύτερες περικοπές, που θα φτάσουν μέχρι και 30%, θα υποστούν τα υψηλόβαθμα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων (με βαθμό πάνω από συνταγματάρχη), ενώ τα χαμηλόβαθμα στελέχη μπορεί να καταγράψουν μικρές αυξήσεις στους βασικούς μισθούς με την ενσωμάτωση των οδοιπορικών στο μισθολόγιο (130-200 ευρώ μηνιαίως).
Αναμένεται να καταργηθούν όλα τα ειδικά επιδόματα και να παραμείνουν μόνο τρία: το επίδομα χρόνου υπηρεσίας, το επίδομα Ειδικής Απασχόλησης και το επίδομα Θέσης Ευθύνης. Σχεδιάζεται να αποδοθεί στους ανώτατους αξιωματικούς επίδομα ευθύνης 560 ευρώ, στους κατώτερους αξιωματικούς 140 ευρώ και στους υπαξιωματικούς 130 ευρώ. Σε αντιστοιχία με το νέο βαθμολόγιο που επικρατεί στον δημόσιο τομέα, το οποίο συνδέεται άμεσα με τις αποδοχές των υπαλλήλων, αναμένεται να καταργηθεί στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και αντίστοιχα στους υπόλοιπους ένστολους το καθεστώς των μισθολογικών προαγωγών και να συνδεθούν οι αποδοχές με τον διοικητικό βαθμό που κατέχουν. Το γεγονός αυτό θα επιφέρει «πάγωμα» μισθών σε όσους δεν κρίνονται ικανοί να «ανέβουν» βαθμό και σηματοδοτεί την «κατάργηση» ή τον περιορισμό της «αυτόματης» ωρίμανσης των μισθών με βάση τα χρόνια προϋπηρεσίας.
ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
Κλειδί για το πάγωμα των αυξήσεων το ύψος του χρονοεπιδόματος
«Αγκάθι» για τις αλλαγές στα ειδικά μισθολόγια αποτελεί το «χρονοεπίδομα» ή «επίδομα χρόνου υπηρεσίας» που αποδίδεται στους δημόσιους λειτουργούς, το οποίο αυξάνει γεωμετρικά το μισθολογικό κόστος.
Το «χρονοεπίδομα» ορίζεται σήμερα σε ποσοστό 4% επί του βασικού μισθού και αποδίδεται ανά διετία και μέχρι 14 διετίες, προσαυξάνοντας στο τελικό στάδιο τον βασικό μισθό κατά 60%. Για παράδειγμα, εάν ο εισαγωγικός μισθός ενός δικαστικού λειτουργού για τη θέση του Πρωτοδίκη ξεκινά από τα 2.067 ευρώ, έπειτα από 29 χρόνια υπηρεσίας ο μισθός φτάνει τα 3.307 ευρώ.
Οπως αναφέρουν στο «Εθνος» εκπρόσωποι λειτουργών που αμείβονται με ειδικά μισθολόγια, η παρέμβαση στο χρονοεπίδομα θα επιφέρει σημαντικές μειώσεις και στις συντάξεις των υπαλλήλων, αφού το ποσό της σύνταξης υπολογίζεται ως ποσοστό των βασικών αποδοχών που καταβάλλονται στο τέλος της υπηρεσιακής διαδρομής. Σύμφωνα με πληροφορίες, στα σενάρια που εξετάζει η κυβέρνηση περιλαμβάνεται η αλλαγή του χρόνου καταβολής του «χρονοεπιδόματος» με στόχο να «παγώσουν» οι αυξήσεις που δίδονται αυτομάτως στον βασικό μισθό. Συζητείται να καταβάλλεται σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα της διετίας (κάθε 4 ή 8 χρόνια), ή ακόμα και η κλιμακωτή απόδοσή του (κάθε διετία μέχρι τα πρώτα 10 χρόνια υπηρεσίας και κατόπιν κάθε 4 ή 8 χρόνια).
Στο κυβερνητικό επιτελείο έχει κατατεθεί και πρόταση για παράλληλη μείωση της αύξησης που αποδίδεται με το χρονοεπίδομα, δηλαδή αντί να αποδίδεται το 4% του βασικού μισθού να μειωθεί στο 2%, σε συνδυασμό με την αύξηση των χρονικών διαστημάτων καταβολής.
Η «παρέμβαση» στο χρονοεπίδομα σε συνδυασμό με την κατάργηση της πλειονότητας των ειδικών επιδομάτων (υπολογίζονται σε 1,5 δισ. ευρώ ετησίως τα κονδύλια για τους λειτουργούς των ειδικών μισθολογίων) θα συμβάλει στη μείωση του μισθολογικού κόστους το 2012 κατά περίπου 2 δισ. ευρώ.
Μεγάλοι χαμένοι όσοι έχουν πολλά χρόνια υπηρεσίας
Ποιοι μπαίνουν στο στόχαστρο
Με την παρέμβαση στα ειδικά μισθολόγια θα επιδιωχθεί η άρση των ανισοτήτων. Οι χαμηλόβαθμοι υπάλληλοι θα καταγράψουν αυξήσεις στους βασικούς μισθούς μέχρι και 10%
Οι μεγάλοι «χαμένοι» των παρεμβάσεων στα ειδικά μισθολόγια που θα απολέσουν έως και το 30% των αποδοχών τους θα είναι όσοι κατέχουν υψηλόβαθμες θέσεις ή έχουν πολλά χρόνια προϋπηρεσίας.
Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά η προμελέτη για το μισθολόγιο που είχε παραδοθεί στο υπουργείο Εσωτερικών το 2010, η μέση συνολική αμοιβή ενός γενικού διευθυντή στο Δημόσιο ήταν 3.526 ευρώ, την ίδια στιγμή που οι μέσες συνολικές αμοιβές των Αρχηγών Σωμάτων ξεπερνούσαν τις 5.000 ευρώ.
Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι με την παρέμβαση στα ειδικά μισθολόγια θα επιδιωχθεί η άρση των μισθολογικών ανισοτήτων. Οι χαμηλόβαθμοι υπάλληλοι των ειδικών μισθολογίων θα καταγράψουν και αυξήσεις στους βασικούς μισθούς μέχρι και 10% με την ενσωμάτωση επιδομάτων (π.χ. οδοιπορικά) στον βασικό μισθό, αλλά οι υψηλόβαθμοι θα υποστούν σημαντικές περικοπές με την κατάργηση των ειδικών επιδομάτων.
Γιατρός του ΕΣΥ
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η περίπτωση γιατρού του ΕΣΥ ο οποίος έχει τη θέση διευθυντή και διαθέτει προϋπηρεσία 27 χρόνια. Οι συνολικές αποδοχές που έχει σήμερα, μετά την κατάργηση του επιδόματος γάμου και τη χορήγηση οικογενειακής παροχής μόνο εάν διαθέτει ανήλικο τέκνο, και μετά τις περικοπές που έχει υποστεί στα επιδόματα φτάνουν τα 4.481 ευρώ (2.054 ευρώ βασικός μισθός, 291 ευρώ επίδομα νοσοκομειακής απασχόλησης, 219 ευρώ πάγια αποζημίωση για συμμετοχή σε σεμινάρια και 1.916 ευρώ για εφημερίες). Με το νέο μισθολόγιο αναμένεται να απολέσει τουλάχιστον 638 ευρώ από την κατάργηση των ειδικών επιδομάτων.
Εάν αλλάξει -όπως αναμένεται… ο τρόπος υπολογισμού του χρονοεπιδόματος και μειωθεί το ποσό των εφημεριών στο 60% των βασικών αποδοχών, τότε οι τελικές αποδοχές που θα λαμβάνει θα είναι μειωμένες κατά 30% περίπου, «αγγίζοντας» το ποσό των 3.136 ευρώ.
ΝΙΚΟΣ Β. ΤΣΙΤΣΑΣ
(ΕΘΝΟΣ )
http://www.ygeianet.gr/