Κατάθλιψη
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η κατάθλιψη είναι μία κοινή ψυχιατρική διαταραχή, που χαρακτηρίζεται από θλίψη, έλλειψη ενδιαφέροντος ή ευχαρίστησης, αίσθημα ενοχής ή χαμηλή αυτoεκτίμηση, διαταραχές του ύπνου ή της όρεξης, έλλειψη ενέργειας και αδυναμία συγκέντρωσης.
Τα προβλήματα αυτά μπορεί να γίνουν χρόνια ή να είναι επαναλαμβανόμενα, μειώνοντας σημαντικά την ικανότητα ενός ανθρώπου να αντιμετωπίζει την καθημερινότητά του. Η κατάθλιψη μπορεί να εκδηλωθεί με διαφορετικούς τρόπους, ενώ εμφανίζεται ανεξαρτήτως ηλικίας, φυλής, κοινωνικής τάξης ή φύλου, αν και στις γυναίκες ο επιπολασμός είναι μεγαλύτερος.
Τα τελευταία 20 χρόνια, επιστήμονες ερευνούν τον τρόπο με τον οποίο ορισμένες ουσίες στον εγκέφαλο, όπως η σεροτονίνη, η νοραδρεναλίνη και η ντοπαμίνη, επηρεάζουν τη διάθεση. Έχει παρατηρηθεί ότι οι καταθλιπτικοί έχουν χαμηλά επίπεδα μίας ή περισσότερων από αυτές τις ουσίες στον εγκέφαλό τους.
Τα συμπτώματα της κατάθλιψης μπορεί να διαφέρουν σημαντικά από άτομο σε άτομο. Συνήθως τα συμπτώματα αυτά είναι εμφανέστερα στα κοντινά πρόσωπα των πασχόντων, όπως φίλοι και οικογένεια, παρά στα ίδια τα άτομα που νοσούν. Η απάθεια, η οποία συνήθως συνοδεύει την κατάθλιψη, συχνά αποτρέπει τους πάσχοντες από την αναζήτηση βοήθειας.
Επιδημιολογία
Η πιθανότητα εμφάνισης κατάθλιψης καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής είναι σχετικά υψηλή και φθάνει το 10-25% για τις γυναίκες και το 5-12% για τους άνδρες. Η διαφορά αυτή δεν είναι απολύτως σαφές πού οφείλεται, φαίνεται όμως ότι ορμονικοί παράγοντες παίζουν σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση της κατάθλιψης, τόσο κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγικής ζωής της γυναίκας όσο και κατά την περίοδο της εμμηνόπαυσης.
Σύμφωνα με μία πανευρωπαϊκή έρευνα, την DEPRESS I, η οποία διεξήχθη σε έξι Ευρωπαϊκές χώρες – Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Ολλανδία, Ισπανία και Αγγλία – το 17% του γενικού πληθυσμού πάσχει από κατάθλιψη. Η μελέτη αυτή τονίζει το γεγονός ότι σημαντικό ποσοστό των πασχόντων δεν αναζητά θεραπεία για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων του.
Θεραπευτική Αντιμετώπιση
Η κατάθλιψη είναι μία νόσος που μπορεί να αντιμετωπιστεί με επιτυχία.
Μεταξύ άλλων μορφών θεραπείας, τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα λειτουργούν ρυθμίζοντας τα επίπεδα της σεροτονίνης, της νοραδρεναλίνης και της ντοπαμίνης στον εγκέφαλο.
Στην διαθέσιμη φαρμακευτική φαρέτρα για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης, συμμετέχει και η GSK με δύο φάρμακα. Η GSK δίνει ιδιαίτερη έμφαση σε νοσήματα του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος με τη διεξαγωγή κλινικών μελετών για την ανακάλυψη νέων θεραπειών.
http://www.glaxosmithkline.gr/