Μελάνωμα:

Facebooktwitterpinterest


Νέο φάρμακο “Η vemurafenib” εγκρίθηκε από τον ΕΟΦ

Οι ευρωπαϊκές αρχές αποφάσισαν υπέρ της έγκρισης σκευάσματος στοχευμένης θεραπείας για το μελάνωμα, της σουηδικής φαρμακευτικής εταιρείας Roche Holding AG, ανοίγοντας τον δρόμο για μια νέα θεραπευτική λύση για ασθενείς που πάσχουν από την σοβαρότερη μορφή καρκίνου του δέρματος.

Το πράσινο φως για το φάρμακο Zelboraf δόθηκε από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA), και αναμένεται να εγκριθεί και επίσημα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Φεβρουάριο. Το σκεύασμα έχει ήδη λάβει έγκριση από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων κα Φαρμάκων (FDA) τον περασμένο Αύγουστο.

Η ευρωπαϊκή οδηγία αφορά κυρίως ασθενείς με την μετάλλαξη BRAF που πάσχουν από μεταστατικό ή μη χειρουργικά αφαιρέσιμο μελάνωμα.

Το Zelboraf, με κύρια δραστική ουσία την vemurafenib, είναι κατάλληλο για ασθενείς με όγκους, που είναι φορείς της γονιδιακής μετάλλαξης BRAF, η οποία επιτρέπει στα κύτταρα του μελανώματος να αναπτύσσονται. Περίπου οι μισές περιπτώσεις μελανώματος έχουν γενετικές ανωμαλίες, τις οποίες στοχεύουν τα φάρμακα.

Το νέο φάρμακο χορηγείται δύο φορές την ημέρα σε μορφή δισκίου και έχει σχεδιαστεί να χρησιμοποιηθεί μαζί με ένα διαγνωστικό τεστ, επίσης της Roche, που εντοπίζει ποιοι ασθενείς έχουν μια συγκεκριμένη γενετική μετάλλαξη, ώστε να αποκομίζει κανείς το μεγαλύτερο δυνατό όφελος.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της EMA, στα οφέλη του Zelboraf περιλαμβάνονται βελτιώσεις ως προς την επιμήκυνση του διαστήματος χωρίς πρόοδο της ασθένειας αλλά και την συνολική επιβίωση. Στις παρενέργειες του φαρμάκου περιλαμβάνονται, οι δευτεροπαθείς όγκοι, εξανθήματα, ήπια τριχόπτωση, έντονη φωτοευαισθησία και πόνος στις αρθρώσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το μελάνωμα προσβάλλει περίπου 160.000 άτομα κάθε χρόνο και μπορεί να εξαπλωθεί στα εσωτερικά όργανα του σώματος. Η επιβίωση των ασθενών κυμαίνεται από έξι έως και εννέα μήνες.
HEALTH.IN.GR

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.