Αϋπνία, αιτίες και αντιμετώπισή της.

Facebooktwitterpinterest

Η αϋπνία, που είναι η αδυναμία ύπνου κατά τη διάρκεια της νύχτας, είναι ένα συνηθισμένο πρόβλημα που δεν αποτελεί πάντα αποτέλεσμα άγχους ή φορτωμένου μυαλού.
Υπάρχουν 3 βασικά είδη:

Παροδική αϋπνία,που είναι μια προσωρινή διαταραχή του ύπνου και διαρκεί μόλις μερικές νύχτες,
Βραχυπρόθεσμη αϋπνία,που είναι μια προσωρινή δυσκολία στον ύπνο και διαρκεί μερικές εβδομάδες
Χρόνια αϋπνία, που είναι η έλλειψη ύπνου για μια μεγάλη χρονική περίοδο και μπορεί να έχει επιπτώσεις στην υγεία του ατόμου.

Η αϋπνία, όμως, πολλές φορές μπορεί να οφείλεται απλά σε διατροφικούς παράγοντες, όπως για παράδειγμα ο καφές, που αποτελεί ένα ισχυρό διεγερτικό των νεύρων ή το αλκοόλ, το οποίο αν και αρχικά έχει ηρεμιστική δράση, στη συνέχεια εμποδίζει το βαθύ ύπνο.
Έτσι, αποφεύγοντας τόσο την καφεΐνη όσο και το αλκοόλ το απόγευμα και το βράδυ, μπορείτε να βελτιώσετε την ποσότητα αλλά και την ποιότητα του ύπνου σας.
ΑΙΤΙΕΣ
Το ταξίδι σε μια άλλη χώρα, σε ζώνη με διαφορετική ώρα, μπορεί να προκαλέσει παροδική αϋπνία. Αυτό το είδος αϋπνίας μπορεί επίσης να οφείλεται και στη μεταβολή του ωραρίου εργασίας,ειδικά όταν πρόκειται για βάρδιες.
Οι περιβαλλοντικοί παράγοντες μπορούν να προκαλέσουν αϋπνία,όπως ο θόρυβος, τα φώτα ή η ηλιακή ακτινοβολία ή ακόμα κι ένα αποπνικτικό δωμάτιο.
Επίσης, οι κακές συνήθειες σχετικά με τον ύπνο μπορούν να προκαλέσουν αϋπνία, όπως για παράδειγμα αν κοιμηθείτε για λίγο στη διάρκεια της μέρας ή αν κοιμάστε διαφορετική ώρα κάθε βράδυ, ενώ αϋπνία μπορεί να προκαλέσουν, όπως είπαμε και προηγουμένως, η καφεΐνη και το αλκοόλ. Το ίδιο ισχύει και για το άγχος και κάποιους άλλους ψυχολογικούς παράγοντες. Τέλος, ορισμένες διαταραχές όπως οι καούρες, ο χρόνιος πόνος και ο διαβήτης κάποιες φορές επιφέρουν αϋπνία.

ΝΥΧΤΕΡΙΝΗ ΑΫΠΝΙΑ

Μερικοί άνθρωποι δυσκολεύονται να αποκοιμηθούν, ενώ άλλοι ξυπνούν μέσα στη νύχτα. Κατά τη διάρκεια του ύπνου το σώμα αρχίζει να εκτελεί σημαντικές εσωτερικές διαδικασίες, όπως τη διατήρηση του επιπέδου των σακχάρων στο αίμα. Όταν το επίπεδο αυτό πέφτει, ο οργανισμός εκκρίνει κάποιες ορμόνες για να διορθώσει αυτή την διαταραχή, και οι ορμόνες αυτές είναι που προκαλούν την αϋπνία. Αρα, ένα από τα μυστικά ενός καλού ύπνου είναι η διατήρηση ενός σταθερού επιπέδου των σακχάρων στο αίμα κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Επίσης, έρευνες υποστηρίζουν ότι η ηλεκτρομαγνητική ενέργεια που εκπέμπουν οι ηλεκτρονικές συσκευές (ακόμα κι όταν αυτές είναι σβηστές) μπορεί να διαταράξει τον ύπνο, γι’αυτό θα ήταν καλό ν’απομακρύνετε παρόμοιες συσκευές από το υπνοδωμάτιό σας, προκειμένου να βελτιώσετε την ποιότητα του ύπνου σας.

ΙΑΤΡΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

Σε περίπτωση που πάσχετε από παροδική αϋπνία, καλό θα ήταν να γνωρίζετε ότι αμέσως μόλις το σώμα σας προσαρμοστεί στην καινούργια ρουτίνα, η διαταραχή στον ύπνο σας θα σταματήσει άμεσα και συνήθως δε χρειάζεται ν’ακολουθηθεί κάποια θεραπεία. Στην περίπτωση που πάσχετε από χρόνια ή βραχυπρόθεσμη αϋπνία,ο γιατρός σας θα εξετάσει την υπολανθάνουσα αιτία που προκαλεί το πρόβλημα. Θα σας εξετάσει αναζητώντας πιθανά οργανικά αίτια για την κατάστασή σας, όπως για παράδειγμα έναν υπερκινητικό θυρεοειδή αδένα. Αν δεν υπάρχει τέτοιο πρόβλημα, θα σας ρωτήσει μήπως έχετε κάποιο συγκεκριμένο λόγο ψυχολογικής φύσης που δεν σας επιτρέπει να κοιμάστε και μπορεί να σας προτείνει κάποιον ειδικό θεραπευτή, ενώ παράλληλα μπορεί να σας γράψει προσωρινά κάποια χάπια για τον ύπνο.
Κάποιες πιθανές προτάσεις μπορεί να είναι αναφορικά οι εξής:

Να ξαπλώνετε μόνο όταν είστε κουρασμένοι. Αν δε μπορείτε να κοιμηθείτε καλύτερα να σηκωθείτε, αφού είναι χειρότερο να παραμένετε ξαπλωμένοι στο κρεβάτι και τελικά να στριφογυρίζετε.
Φροντίστε το κρεβάτι σας να είναι άνετο και το δωμάτιο επαρκώς δροσερό ή ζεστό.
Μην πηγαίνετε για ύπνο με τελείως άδειο στομάχι, αλλά ούτε και με γεμάτο ή βαρύ στομάχι.
Αποφύγετε την κατανάλωση καφεΐνης το απόγευμα,ενώ αν καταφύγετε στο αλκοόλ να ξέρετε ότι μπορεί να προκληθεί διαταραχή στον ύπνο σας και στο μέλλον μπορεί να νιώθετε χειρότερα.
Αν θέλετε να φάτε κάτι για το βράδυ, προτιμήστε μια μπανάνα, η οποία είναι καλή πηγή του αμινοξέος τρυπτοφάνη, το οποίο σας ηρεμεί και σας χαλαρώνει.

ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ ΤΟ ΧΑΜΗΛΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΣΑΚΧΑΡΩΝ ΣΤΟ ΑΙΜΑ ΤΗ ΝΥΧΤΑ-ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

Δεν είναι μονάχα το τι πίνετε,μ α και το τι τρώτε που μπορεί να επηρεάζει τον ύπνο σας, δεδομένου ότι οι τροφές που είναι πλούσιες σε πρωτεϊνες προκαλούν πνευματική εγρήγορση,άρα καλό θα ήταν να τις αποφεύγατε αν δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε (τέτοιες τροφές είναι το κρέας,το ψάρι και το τυρί). Ενα γεύμα που βασίζεται σε «καλούς» υδατάνθρακες, όπως το καστανό ρύζι και τα ζυμαρικά ολικής άλεσης, έχει ηρεμιστική επίδραση στον εγκέφαλο και μπορεί να βοηθήσει στον ύπνο.

Αποφύγετε τροφές και ποτά (κυρίως στο βραδυνό σας γεύμα) που προσθέτουν ζάχαρη στο αίμα, όπως γλυκά, πουτίγκες, λευκό ψωμί, άσπρο ρύζι, ζυμαρικά και πατάτες. Επειδή το σώμα προσπαθεί ν’αντισταθμίσει αυτή τη γρήγορη αύξηση των σακχάρων στο αίμα που παράγουν αυτές οι τροφές, το επίπεδο του σακχάρου πέφτει αργότερα πολύ χαμηλά. Γι’αυτό και όταν τρώτε υδατάνθρακες αργά το βράδυ, φροντίστε να είναι σε ακατέργαστη μορφή (πιτυρούχα). Μόνο ετσι ελευθερώνονται τα σάκχαρα αργά στο αίμα, βοηθώντας στη διατήρηση των κατάλληλων επιπέδων στη διάρκεια της νύχτας. Οταν τρώτε κάτι ελαφρύ πριν την ώρα του ύπνου, βοηθάτε να διατηρηθούν σταθερά τα επίπεδα των σακχάρων στο αίμα σε όλη τη διάρκεια της νύχτας. Επιλέξτε να καταναλώσετε καποιο από τα παρακάτω αν θέλετε να «τσιμπήσετε» κάτι προ ύπνου:

Μπισκότα σικάλεως αλειμμένα με μια νόστιμη γαρνιτούρα (πηγή τρυπτοφάνης,όπως οι μπανάνες)
Ένα σάντουιτς από ψωμί ολικής άλεσης με μαρούλι (το μαρούλι θεωρείται πως διαθέτει ηρεμιστικές ιδιότητες )
Μούσλι άγλυκο με μπανάνες

Δοκιμάστε να παρασκευάσετε τον παρακάτω φυσικό χυμό από ίσες ποσότητες από τα εξής φρέσκα λαχανικά:

ΜΑΡΟΥΛΙ
ΚΑΡΟΤΟ
ΣΠΑΝΑΚΙ
ΣΕΛΙΝΟ

Πιείτε περίπου 2 λίτρα από το χυμό αυτό κατά τη διάρκεια της ημέρας χωρίς να τον αραιώσετε,ενώ πριν πάτε στο κρεβάτι ετοιμάστε ένα ποτό που αποτελείται από :

Χυμός ενός λεμονιού
1 κουταλάκι του γλυκού μέλι
1\4 του κουταλιού του γλυκου σκόνη μοσχοκάρυδου σε ένα φλυτζανι βραστό νερό.

ΦΥΣΙΚΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ
ΜΑΓΝΗΣΙΟ, που έχει ηρεμιστική επίδραση στον εγκέφαλο και συνεπώς βοηθά στον ύπνο.
ΧΡΩΜΙΟ, που βοηθα τον οργανισμό να ρυθμίσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και μπορει να βοηθήσει να μην ξυπνάτε κατά τη διάρκεια της νύχτας, αλλά θα πρέπει να αποφύγετε την κατανάλωση του κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ
ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ είναι μια επιστημη που κερδιζει εδαφος παγκοσμια και είναι καταλληλη για την αντιμετωπιση μιας σειρας παθησεων, λογω του γεγονοτος ότι δεν παρουσιαζει καμια παρενεργεια (σε αντιθεση με την κλασσικη ιατρικη) ενώ οι επιτυχιες της επικεντρωνονται συνηθως σε παθησεις του ψυχισμου. Συμβουλευτειτε τον καταλληλο γιατρο προκειμενου να σας συστησει το καταλληλο θεραπευτικο σχημα, αλλα σιγουρευτειτε για τις ιατρικες του γνωσεις προτου τον επισκευτειτε.
ΒΟΤΑΝΑ, τα οποία όταν συνδιάζονται με τεχνικές ήπιας χαλάρωσης, μπορούν να επαναφέρουν πλήρως την φυσιολογική διαδικασία του ύπνου, και μάλιστα χωρίς παρενέργειες.
Τέτοια βότανα είναι:

ΒΑΛΕΡΙΑΝΑ
ΠΑΣΣΙΦΛΟΡΑ
ΜΕΛΙΣΣΑ

Ενας συνδιασμός των παραπάνω, όταν καταναλώνεται αμέσως πριν τον ύπνο (προσοχή πρέπει να δίνετε στο χειρισμό μηχανημάτων ή στην οδήγηση αφού η βαλεριάνα κυρίως μπορει να ελαττώσει την ικανότητα χειρισμού μηχανημάτων και οδήγησης), μπορεί να επιφέρει έναν ήσυχο ύπνο, ενώ η ισχύς που χρειάζεται ποικίλλει από άτομο σε άτομο, γι’αυτό μπορείτε μόνοι σας να καταλήξετε στη σωστή δόση. Το μίγμα είναι ασφαλές και είναι αδύνατο να λάβει κανείς «υπερβολική δόση»από τα βότανα αυτά.
Άλλα βότανα εξίσου βοηθητικά είναι τα χαλαρωτικά νευροτονωτικά όπως

ΧΑΜΟΜΗΛΙ
ΤΙΛΙΟ
ΤΡΙΦΥΛΛΙ

Αυτά είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά και τα ροφήματά τους είναι υπέροχα (προτιμήστε να γλυκαίνετε τα ροφήματά σας μόνο με μέλι), ενώ θα πρέπει να πίνονται αμέσως πριν τον ύπνο, ώστε να χαλαρώσετε από την όποια ένταση έχει απομείνει από τη μέρα και ν’αποκοιμηθείτε.
Παράλληλα με την εσωτερική χορήγηση των βοτάνων, ιδιαίτερα ευχάριστο και συνεργικό στη δράση της εσωτερικής λήψης είναι το μπάνιο με νερό στο οποίο έχετε προηγουμένως προσθέσει λίγες σταγονες βάμματος του βοτάνου, ετσι ώστε να λάβετε τις δραστικές ουσίες των βοτάνων και μέσω του δέρματος. Εναλλακτικά, αντι για μπάνιο, μπορείτε να κάνετε ποδόλουτρο ή χειρόλουτρο με το νερό που περιέχει σταγόνες βάμματος του χαλαρωτικού φυτού. Σβήστε, λοιπόν, τα φώτα, χαλαρώστε, απολαύστε το μπάνιο ή το λουτρό σας, πιείτε το χαλαρωτικό σας ρόφημα και κοιμηθείτε.

ΑΡΩΜΑΤΟΘΕΡΑΠΕΙΑ εκμεταλλευτείτε τις χαλαρωτικές ιδιότητες ορισμένων αιθερίων ελαίων και βρείτε λύση στο πρόβλημα της αϋπνίας. Τα αιθέρια που ενδείκνυνται σε αυτην την περίπτωση είναι:

ΧΑΜΟΜΗΛΙ
ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ
ΛΕΒΑΝΤΑ

Σε συνδιασμό με ροδέλαιο τα παραπάνω αιθέρια έλαια χρησιμοποιούνται είτε στο μπάνιο σας (ρίξτε μερικές σταγόνες αιθερίου ελαίου στο νερό του μπάνιου σας λίγο πριν κοιμηθείτε), είτε εισπνεόμενα (ρίξτε μερικές σταγόνες σε ένα χαρτομάντηλο και εισπνεύστε).
Τέλος, το αιθέριο έλαιο ΒΑΣΙΛΙΚΟΥ, μπορεί να χρησιμοποιηθεί εσωτερικά για την αντιμετώπιση του άγχους, στρες και αϋπνίας.

ΛΙΘΟΘΕΡΑΠΕΙΑ είναι μεθοδος που χρησιμοποιει διαλυματα και δυναμοποιημενα ορυκτα και μεταλλοειδή με θεραπευτικο σκοπο. Σκοπευει στην ανακουφιση του σωματος από ορισμενα μεταλλικα ιοντα όταν το «μπλοκαρισμα» οδηγει σε παθολογικα συμπτωματα και σημαδια που απαιτουν θεραπεία και η δράση της γινεται συμφωνα με τις αρχες της αναλογίας. Η μεθοδος αυτή, που ομοιαζει της ομοιοπαθητικης, δεν είναι τοξικη, αλλα είναι εξαιρετικα αποτελεσματικη,ενώ δρα στη γενικη σωματικη κατασταση του ασθενη και ο σκοπος της είναι να επαναφερει σε φυσιολογικη λειτουργια τα μονοπατια εκεινα του μεταβολισμου που εχουν υποστει εμπλοκή σε ενζυμικό επιπεδο. Η λιθοθεραπεία είναι κατάλληλη μέθοδος για την αντιμετώπιση της αϋπνίας και του στρές.

Τα σκευασματα της λιθοθεραπείας διατειθενται με τη μορφη υπογλωσσιας αμπουλας. Τα σκευασματα αυτά, όπως και όλα τα παραπανω, μπορειτε να τα προμηθευτειτε από το φαρμακειο μας.

ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ
παναρχαιη μεθοδος ανατολικης προελευσης (η μεθοδος είναι γνωστη εδώ και 4000 χρονια), με αριστα θεραπευτικα αποτελεσματα, μονη η σε συνδιασμο με φαρμακευτικη αγωγη. Και αυτή η μεθοδος στερειται παρενεργειων, είναι εντελως ακινδυνη ενώ αφορα σε μια μεγαλη γκαμα παθησεων στα πεδια της Παθολογιας, Γυναικολογιας, Ψυχολογιας, Ψυχιατρικης, Δερματολογιας, κτλ.

Για να χαλαρώσετε από το άγχος και να καταφέρετε να κοιμηθείτε, μπορείτε να πιέσετε με τους δείκτες σας σε απόσταση 2 δακτύλων πίσω από κάθε αυτί και να πιέσετε για ένα λεπτό.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.