Γρίπη, ιατρικές και εναλλακτικές θεραπείες αντιμετώπισής της.
Το κρυολόγημα και η γρίπη προκαλούνται από ιούς που εξαπλώνονται όταν βρισκόμαστε σε κοντινή απόσταση με αλλά άτομα. Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα ανεπιθύμητα αυτά μικρόβια κρατούνται αδρανή από το ανοσοποιητικό μας σύστημα το οποίο αγρυπνεί διαρκώς για οτιδήποτε μπορεί να απειλήσει τον οργανισμό μας. Αν όμως το ανοσοποιητικό είναι αδύναμο, η αντίσταση μειώνεται και έτσι αυξάνονται οι πιθανότητες να εκδηλωθεί κρυολόγημα ή γρίπη. Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν υποστεί τις συνέπειες ενός απλού κρυολογήματος ή μιας γρίπης, ενώ το πρόβλημα έγκειται στο να καταλάβει κανείς από ποιο εκ των δυο έχει προσβληθεί. Το μοναδικό διαχωριστικό σημείο είναι ότι όταν κανείς έχει γρίπη αισθάνεται πολύ πιο άσχημα.
ΑΙΤΙΕΣ
Τόσο το κρυολόγημα όσο και η γρίπη είναι μεταδοτικές μολυσματικές νόσοι που προσβάλλουν τις διόδους αέρα, ενώ η γρίπη προσβάλλει και άλλα σημεία του σώματος. Μπορεί να «κολλήσετε» την ασθένεια αυτή είτε εισπνέοντας τον μολυσμένο με τον ιό αέρα(δηλαδή αν βρίσκεστε κοντά σε ασθενή που μόλις έβηξε ή φτερνίστηκε) ή και από μια απλή χειραψία με κάποιον ασθενή.
Αντίθετα με την γενικότερη αντίληψη, δεν μπορείτε να κρυολογήσετε απλώς και μονό αν βγείτε στη βροχή χωρίς καμία προφύλαξη. Τα κρυολογήματα συνηθίζονται κυρίως το χειμώνα, όχι εξαιτίας του καιρού, αλλά επειδή οι άνθρωποι περνούν περισσότερο χρόνο μέσα στο σπίτι κοντά ο ένας με τον άλλο και αναπνέουν ζεστό, ξηρό αέρα.Τα παιδιά φαίνεται να είναι πιο ευάλωτα στο κρύωμα αρχικά διότι μια τάξη γεμάτη παιδιά είναι το ιδανικό μέρος για την εξάπλωση των ιών και τελικά διότι δεν έχουν ακόμη αναπτύξει τις αντιστάσεις που έχουν ήδη αναπτύξει οι μεγάλοι στο πλήθος των ιών που κυκλοφορούν.
Η ΘΡΕΨΗ ΤΟΥ ΑΝΟΣΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ
Η ζάχαρη καταστέλλει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού και γι’αυτό θα πρέπει να αποφεύγεται. Αντίθετα, η διατροφή σας θα πρέπει να βασίζεται σε τροφές πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά,όπως το β-καροτένιο, οι βιταμίνες Α και C και το μεταλλικό στοιχείο ψευδάργυρος,τα οποία βελτιώνουν σημαντικά τη λειτουργία του ανοσοποιητικού μας. Όταν αυξάνετε την κατανάλωση φρέσκων φρούτων και λαχανικών,σπόρων και ψαριών, εφοδιάζετε τον οργανισμό σας με τα απαραίτητα αυτά θρεπτικά συστατικά. Αποφύγετε το συσκευασμένο χυμό πορτοκαλιού,γιατί συνήθως περιέχει υψηλές ποσότητες ζάχαρης.
Η τακτική, ήπια άσκηση μπορεί να βοηθήσει το ανοσοποιητικό σύστημα να λειτουργήσει περισσότερο αποτελεσματικά (καλό θα ήταν να γυμνάζεστε 30 λεπτά κάθε μέρα). Ωστόσο, αν και η ήπια άσκηση μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού,η έντονη και παρατεταμένη σωματική άσκηση μπορεί να επιφέρει τα αντίθετα αποτελέσματα.
Μια άλλη σημαντική επιρροή της λειτουργίας του ανοσοποιητικού (και όχι μόνο) είναι η πνευματική μας διάθεση.Μελέτες έχουν δείξει ότι αρνητικά συναισθήματα όπως θυμός, μπορεί να καταστείλλουν την ανοσοποιητική λειτουργία, ενώ τα πιο θετικά συναισθήματα την ενδυναμώνουν. Η θετική, λοιπόν, στάση ζωής μπορεί να αποβεί εξαιρετικά σημαντική για την πρόληψη των μολυσματικών ασθενειών.
ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΕΝΔΕΙΞΗ ΚΡΥΟΛΟΓΗΜΑΤΟΣ
Αν λάβετε τα μέτρα σας από την πρώτη στιγμή του κρυολογήματος (π.χ. αν παρατηρήσετε ότι ο λαιμός σας είναι ερεθισμένος ή ξηρός ή όταν αρχίσετε να φτερνίζεστε) μπορείτε να το εμποδίσετε να εξελιχθεί ή τουλάχιστον να μειώσετε τη σοβαρότητα του. Κάποια από τα συμπτώματα του κρυολογήματος είναι βουλωμένη μύτη, πονοκέφαλος, υγρά μάτια και βήχας ξερός ή με φλέγματα, ερεθισμένος λαιμός, ενώ στην περίπτωση της γρίπης τα συμπτώματα είναι όλα τα παραπάνω συν πόνος σε μύες και αρθρώσεις και πυρετός.
Πίνετε άφθονα υγρά, όπως νερό,φυσικούς χυμούς και τσάι από βότανα.
Λάμβανετε κάποιο από τα συμπληρώματα που αναφέρονται παρακάτω.
Τρώτε ελαφρές θρεπτικές τροφές,ενώ αποφύγετε τα γαλακτοκομικά προϊόντα που ευνοούν το σχηματισμό βλεννών.
Αναπαυτείτε και μείνετε στα «ζεστά».
ΙΑΤΡΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ
Αν αρρωστήσετε πρέπει να ξέρετε ότι δεν υπάρχουν φάρμακα για θεραπεία του κρυολογήματος ή της γρίπης, άρα θα πρέπει να αφήσετε την ασθένεια να κάνει τον κύκλο της. Το κρυολόγημα περνάει συνήθως μετά από μια βδομάδα περίπου, ενώ τα συμπτώματα της γρίπης περνούν συνήθως μετά από 2 ως 5 μέρες,αλλά η κούραση και η αδυναμία μπορεί να κρατήσουν για περισσότερο καιρό. Υπάρχουν τρόποι ν’ανακουφιστείτε από τα συμπτώματα:
Πάρτε παυσίπονα για να απαλλαγείτε από τους πονοκεφάλους και τους πόνους στους μύες και τις αρθρώσεις.
Χρησιμοποιείτε αποσυμφορητικά για τη βουλωμένη μύτη σας. Μην τα πάρετε παραπάνω από 5 μέρες καθώς η παρατεταμένη χρήση μπορεί να φέρει χειροτέρα αποτελέσματα. Επίσης μπορεί να προκαλέσουν υπνηλία γι’αυτό αποφύγετέ τα αν οδηγείτε ή χειρίζεστε μηχανήματα.
Τα σκευάσματα για το βήχα που χορήγουνται χωρίς ιατρική συνταγή βοηθούν μονό παροδικά και δεν θεραπεύουν το βήχα, απλώς αναστέλλουν την ανάγκη μας να βήξουμε. Χρησιμοποιήστε τα μονό για να σας ανακουφίζουν κατά τη διάρκεια της νύχτας και όχι περισσότερο από 7-10 μέρες. Η κατάποση μεγάλης ποσότητας νερού καθώς και ενός αποχρεμπτικού σιροπιού για το βήχα είναι απαραίτητα στην περίπτωση φλεγμάτων. Στην περίπτωση πυρετού πίνετε άφθονα υγρά για να αντικαταστήσετε αυτά που χάνετε μέσω του ιδρώτα που προκαλεί ο πυρετός. Μη φοράτε πάρα πολλά ρούχα, μη σκεπάζεστε πολύ βαριά και μην είστε σε πάρα πολύ ζεστό χώρο.
ΜΗ ΔΙΝΕΤΕ ΑΣΠΙΡΙΝΗ ΣΕ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΤΩ ΤΩΝ 12 ΕΤΩΝ, ΔΙΟΤΙ ΘΑ ΠΡΟΚΛΗΘΟΥΝ ΤΟΞΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ. ΕΠΙΣΗΣ, ΟΧΙ ΣΕ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕ ΑΝΕΜΟΒΛΟΓΙΑ.
ΜΗΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΕΤΕ ΑΝΤΙΒΙΩΣΗ ΧΩΡΙΣ ΟΔΗΓΙΑ ΓΙΑΤΡΟΥ Η ΣΥΜΒΟΥΛΗ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΥ, ΔΙΟΤΙ ΑΦΕΝΟΣ ΔΕΝ ΕΝΔΕΙΚΝΥΤΑΙ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ, ΑΦΕΤΕΡΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΠΙΦΕΡΕΙ ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ (ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΘΕΚΤΙΚΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΤΩΝ ΜΙΚΡΟΒΙΩΝ ΚΑΙ ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΤΗΣ ΑΝΤΙΒΙΩΣΗΣ ΝΑ ΜΑΣ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΟΤΑΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΤΗΝ ΕΧΟΥΜΕ ΑΝΑΓΚΗ).
Συμβουλευτείτε το γιατρό σας αν ο βήχας σας διαρκεί παραπάνω από μια εβδομάδα,αν ο πυρετός διαρκεί παραπάνω από 3 μέρες ή αν το άτομο που υποφέρει από πυρετό είναι κάτω των 6 μηνών,ενας ηλικιωμένος ή ένα παιδί που έχει ιστορικό σε σπασμούς.
ΠΡΟΣΟΧΗ
ΑΝ Ο ΒΗΧΑΣ ΣΥΝΟΔΕΥΕΤΑΙ ΑΠΟ ΥΨΗΛΟ ΠΥΡΕΤΟ, ΔΥΣΠΝΟΙΑ, ΜΠΛΕ ΓΛΩΣΣΑ Ή ΧΕΙΛΙΑ, ΥΠΝΗΛΙΑ Ή ΔΥΣΚΟΛΙΑ ΣΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ, ΦΩΝΑΞΤΕ ΑΜΕΣΩΣ ΚΑΠΟΙΟ ΓΙΑΤΡΟ.
ΦΥΣΙΚΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ
-ΒΙΤΑΜΙΝΗ C, η οποία έχει ισχυρές ιδιότητες τόνωσης του ανοσοποιητικού και καταπολέμησης των ιών. Η κύρια παρενέργεια μεγάλων δόσεων της βιταμίνης αυτής είναι η χαλάρωση των εντέρων. Αν συμβεί κάτι τέτοιο ελαττώστε την ποσότητα της βιταμίνης.
-ΨΕΥΔΑΡΓΥΡΟΣ, που έχει ισχυρότατες ιδιότητες τόνωσης του ανοσοποιητικού. Η λήψη συμπληρωμάτων ψευδαργύρου μπορεί να βοηθήσει στη μακροχρόνια πρόληψη των μολύνσεων, ενώ παράλληλα βελτιώνουν τα συμπτώματα και επισπεύδουν την ανάρρωση από ιογενείς ασθένειες.
-ΣΚΟΡΔΟ, που είναι διάσημο για τις ευεργετικές επιδράσεις στην καρδιά και το κυκλοφορικό, ενώ έχει και φυσικές αντιβιοτικές ιδιότητες. Τέλος, αυξάνει τον αριθμό των κυττάρων του ανοσοποιητικου. ΠΡΟΣΟΧΗ, το σκόρδο μειώνει την έκκριση της ορμόνης θυροξίνης,οπότε αν πάσχετε από οποιαδήποτε πάθηση του θυρεοειδούς αδένα, συμβουλευτείτε προηγουμένως το γιατρό σας προκείμενου να λάβετε κάποιο συμπλήρωμα σκόρδου.
ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ
Στην περίπτωση της γρίπης προτιμάτε να καταναλώνετε καυτερές τροφές(όπως μαύρο πιπέρι,φρέσκια κρεμμυδόσουπα,πάπρικα και ταμπάσκο),ενώ δοκιμάστε να φτιάξετε τον παρακάτω φυσικό χυμό από φρέσκα λαχανικά:
ΚΑΡΟΤΟ
ΣΕΛΙΝΟ
ΑΓΓΟΥΡΙ
ΣΠΑΝΑΚΙ
ΛΕΜΟΝΙ (ΜΕ ΤΗΝ ΨΙΧΑ ΤΟΥ)
ΓΚΡΕΪΠΦΡΟΥΤ (ΜΕ ΤΗΝ ΨΙΧΑ ΤΟΥ)
Παρασκευάστε 375ml χυμού από τα παραπάνω λαχανικά και φρούτα και αραιώστε τον με 125 ml ελαφρά δροσερού βρασμένου νερού. Πίνετε καθημερινά περίπου 2 λίτρα από το χυμό αυτό.
Στην περίπτωση του απλού κρυολογήματος τρώτε επίσης καυτερές, αντικαταρροϊκές τροφές όπως σκόρδο,κρεμμύδια,πιπέρι(ένα από τα πιο αποτελεσματικά φάρμακα για ερεθισμένο λαιμό είναι να μασήσετε σπόρους πιπεριού,που αν και είναι δραματικό σαν διαδικασία, επιφέρει απίστευτα αποτελέσματα. Πιείτε αμέσως μετά ένα ποτήρι ζεστό νερό).
Ένα ακόμα εξαιρετικό φυσικό φάρμακο για το κρύωμα είναι το εξης:ζεστάνετε μέλι μαζί με λεμόνι και πιέστε το. Επιφέρει θεαματικά αποτελέσματα. Δοκιμάστε άλλη μια συνταγή για φρέσκο χυμό από τα εξής:
ΛΕΜΟΝΙ
ΚΑΡΟΤΟ
ΓΚΡΕΪΠΦΡΟΥΤ
ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ
Φτιάξτε 750ml από τον παραπάνω χυμό και αραιώστε τον με 125ml μεταλλικού νερού(ώστε τελικά να έχετε παρασκευάσει 1 λίτρο χυμού συνολικά).Προσθέστε μια δόση αλάτι και μαύρο πιπέρι,και πιείτε το.
Αν σας ταλαιπωρεί βήχας (ακόμα και σε χρόνιες περιπτώσεις)δοκιμάστε να καταναλώσετε το παρακάτω μίγμα:
1 κουταλιά γλυκού τριμμένο τζίντζερ
1 κουταλιά γλυκού τριμμένο σκόρδο
1 κουταλιά γλυκού τριμμένο κόκκινο κρεμμύδι
Προσθέστε 3 κουταλιές του γλυκού μέλι,ανακατέψτε το μίγμα και αφήστε το για 24 ώρες.Λαμβάνετε μισό κουταλάκι του γλυκού πρωί και βράδυ για μια εβδομάδα.
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ
-ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ- είναι μια επιστήμη που κερδίζει έδαφος παγκόσμια και είναι κατάλληλη για την αντιμετώπιση μιας σειράς παθήσεων, λόγω του γεγονότος ότι δεν παρουσιάζει καμιά παρενέργεια (σε αντίθεση με την κλασσική ιατρική). Συμβουλευτείτε τον κατάλληλο γιατρό προκειμένου να σας συστήσει το κατάλληλο θεραπευτικό σχήμα, αλλά σιγουρευτείτε για τις ιατρικές του γνώσεις προτού τον επισκεφτείτε.
–ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ- πανάρχαια μέθοδος ανατολικής προέλευσης (η μέθοδος είναι γνωστή εδώ και 4000 χρόνια),με άριστα θεραπευτικά αποτελέσματα, μόνη ή σε συνδυασμό με φαρμακευτική αγωγή. Και αυτή η μέθοδος στερείται παρενεργειών, είναι εντελώς ακίνδυνη ενώ αφορά σε μια μεγάλη γκάμα παθήσεων στα πεδία της Παθολογίας, Γυναικολογίας, Ψυχολογίας, Ψυχιατρικής, Δερματολογίας,κτλ.
-ΒΟΤΑΝΑ, τα οποία θεωρούνται ευεργετικά για μια σειρά παθήσεων,ενώ στην περίπτωση του κρυολογήματος μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα εξής φυτά:
–ECHINACEA, που ενδείκνυται στην αύξηση της άμυνας του οργανισμού,ενισχύοντας το ανοσοποιητικό. Είναι πολύ γνωστή η δράση της στην επίσπευση της ανάρρωσης από κρυολόγημα ή γρίπη, ενώ σε ασθενείς που πάσχουν από ερυθηματώδη λύκο, φυματίωση ή σκλήρυνση κατά πλάκας, η χορήγηση της θα πρέπει να γίνεται μόνο με τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού.
-ΔΥΟΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΝΘΗ ΚΟΥΦΟΞΥΛΙΑΣ (Sambuccus nigra) σε μορφή εκχυλίσματος (βάμμα) για εσωτερική χορήγηση, που ανακουφίζουν από τους πόνους σε μύες και αρθρώσεις.
–ΓΛΥΚΟΡΡΙΖΑ (Glycyrrhiza glabra), μαζί με ΛΟΒΕΛΙΑ (Lobelia inflata) και ΚΑΓΙΕΝ (Capsicum frutescens), σε σύνθεση βαμμάτων για εσωτερική χρήση, που έχουν αντισπασμωδική και αποχρεμπτική, αντιφλεγμονώδη και μαλακτική δράση και χρησιμοποιούνται κατά του βήχα.
-ΣΥΝΘΕΣΗ ΒΟΤΑΝΩΝ, σε μορφή βάμματος που ονομάζεται Echinacea compose και περιέχει, εκτός από το φυτό που έχει δώσει το όνομα στη σύνθεση και μια σειρά ακόμα βοτάνων που ενισχύουν την δράση κατά του κρυολογήματος. Έχει καταπληκτικά αποτελέσματα και θα το βρείτε,όπως και όλα τα παραπάνω,στο φαρμακείο μας.
-ΑΡΩΜΑΤΟΘΕΡΑΠΕΙΑ, Εκμεταλλευτείτε τις ευεργετικές ιδιότητες των αιθερίων ελαίων στην αντιμετώπιση της γρίπης(και όχι μόνο),διότι τα αποτελέσματα τους είναι θεαματικά, ενώ οι παρενέργειες ανύπαρκτες.
Για την περίπτωση αυτή, ευεργετικά θεωρούνται τα εξής αιθέρια έλαια:
ΜΕΝΤΑ
ΕΥΚΑΛΥΠΤΟΣ
ΔΥΟΣΜΟΣ
Τα αιθέρια έλαια αυτά βοηθούν στην αποσυμφόρηση των ρινικών βλεννογόνων όταν ρίξετε λίγες σταγόνες από αυτά σε μια λεκάνη με βρασμένο νερό,καλύψετε το κεφάλι σας με μια πετσέτα και εισπνέυσετε τους ατμούς για 5 περίπου λεπτά. Γενικά, καλό θα είναι να γνωρίζετε ότι τα αιθέρια έλαια διαθέτουν εξαιρετική αντιμικροβιακή, αντιβιοτική και αντιφλεγμονώδη δράση (έχουν αποδεδειγμένα 4 φορές πιο ισχυρή δράση από τα αντιβιοτικά σε σύγκριση με τη φαινόλη), δεν δημιουργούν ανθεκτικά στελέχη και γι’αυτό μπορούν να χρησιμοποιηθούν για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα (τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά), σε αντίθεση με τα κοινά αντιβιοτικά ευρέως φάσματος, τα οποία έχουν συγκεκριμένη χρονική περίοδο χρήσης. Για την ακρίβεια,τα έλαια που αναφέρονται παρακάτω σε συνδιασμό μεταξύ τους,μπορούν να αντικαταστήσουν τα κοινά αντιβιοτικά όταν αυτό είναι επιθυμητό,αποφεύγοντας τους κινδύνους που κρύβει η αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών.
Τα έλαια αυτά είναι:
ΡΙΓΑΝΗ
ΓΑΡΥΦΑΛΛΟ
ΚΑΝΕΛΛΑ
ΘΥΜΑΡΙ
ΘΡΟΥΜΠΙ
Τα αποτελέσματα από τη χρήση τους θα σας καταπλήξουν!