Αντιμετωπίστε την Ακμή τρώγοντας σωστά

ακμη, Facebooktwitterpinterest

Αρκετοί κατηγορούν τη σοκολάτα και άλλες τροφές για την δημιουργία ακμής. Πόσο δίκιο έχουν; Μάλλον πολύ, λέει η δερματολόγος και καθηγήτρια του Mount Sinai Medical Center της Νέας Υόρκης Ellen Marmur, η οποία συσχετίζει ευθέως τη διατροφή με το ενοχλητικότερο “σύμπτωμα” της εφηβείας -και όχι μόνο.

Ακμή και διατροφή

Για να το θέσουμε απλά -και κατανοητά- η ακμή είναι μία διαταραχή ανατροπής των κυττάρων του δέρματος, η οποία ονομάζεται κερατινοποίηση. Η ακατάλληλη αυτή τροπή του δέρματος οδηγεί σε παρακράτηση κυττάρων, τα οποία μπλοκάρουν τους αδένες λίπους και τους πόρους και παγιδεύουν τις πρωτεΐνες και το σμήγμα (το φυσικό έλαιο του δέρματος) κάτω από το δέρμα. Οι πρωτεΐνες και τα λίπη αυτά αποτελούν τροφή για τα P.acnes, τα βακτήρια που προκαλούν την ακμή.

Κατά την φυσιολογική διαδικασία ανάπλασης του δέρματος συμμετέχουν αμέτρητοι παράγοντες και τα φαγητά που τρώμε είναι ένας από τους βασικότερους. «Το σώμα, συμπεριλαμβανομένου του μεγαλύτερου οργάνου του που είναι το δέρμα, χρησιμοποιεί τις βιταμίνες και τις θρεπτικές τροφές που καταναλώνουμε για να ‘επιδιορθωθεί’ και να ‘αναδομηθεί’», λέει η Marmur. Χωρίς, φυσικά, να θέλει να υπερβάλει, η δερματολόγος υπολογίζει πως η διατροφή επηρεάζει την ακμή κατά 25%. Το υπόλοιπο 75% έχει να κάνει με ορμόνες, στρες, επίπεδα ύπνου, το πού μένει κανείς και το πόσο περιποιείται το δέρμα του.

Οι τροφές που καταπολεμούν την ακμή

Σύμφωνα με την ειδικό, οι τροφές που έχουν βρεθεί να επηρεάζουν αρνητικά την ακμή είναι υπερφορτωμένα με ορμόνες γαλακτοκομικά προϊόντα, το κρέας, η σοκολάτα, οι τηγανιτές πατάτες και διάφορα άλλα junk foods. Αντίθετα, οι τροφές που έχουν αποδειχτεί ότι «κάνουν καλό» στο δέρμα, και στον υπόλοιπο οργανισμό φυσικά, είναι κυρίως τα φρούτα και τα λαχανικά. Και από αυτά βραβεία καλύτερων τροφών κατά της ακμής κερδίζουν τα εξής:

Βιταμίνη Α: Είναι η βιταμίνη που βοηθά την ομαλή ανάπλαση του δέρματος, ώστε να μην παρακρατά πρωτεΐνες και λίπη. Είναι, επίσης, το βασικό συστατικό του Accutane, ενός «δυνατού» φαρμάκου κατά της ακμής. Περιέχεται: Στα έλαια των ψαριών (σολομός), στα καρότα, στο σπανάκι και στο μπρόκολο. Η υπερβολική κατανάλωσή της, όμως, μπορεί να έχει τοξικές επιπτώσεις, οπότε περιορίστε την σε φυσιολογικές ποσότητες ενός μόνο τέτοιου γεύματος ανά ημέρα.

Ψευδάργυρος: Έχει βρεθεί ότι τα άτομα με προβλήματα ακμής έχουν χαμηλότερα, από το φυσιολογικό, επίπεδα ψευδαργύρου. Ο ψευδάργυρος βοηθά στην πρόληψη της ακμής δημιουργώντας αφιλόξενο περιβάλλον για την ανάπτυξη των βακτηρίων της, ενώ ανακουφίζει το δέρμα από εξάρσεις. Περιέχεται: Στην γαλοπούλα, στα αμύγδαλα και στις φύτρες σιταριού.

Βιταμίνες Ε και C: Οι αντιοξειδωτικές βιταμίνες E και C έχουν την ιδιότητα να ηρεμούν το δέρμα, ενώ «δουλεύουν» καλύτερα συνεργικά, όταν καταναλώνονται μαζί. Η βιταμίνη C περιέχεται: Στα πορτοκάλια, τα λεμόνια, το γκρέιπφρουτ, την παπάγια και στις ντομάτες. Η βιταμίνη Ε περιέχεται: Στις γλυκοπατάτες, τα αμύγδαλα, τα καρύδια, το ελαιόλαδο, τους ηλιόσπορους, τα αβοκάντο, το μπρόκολο και στα φυλλώδη πράσινα λαχανικά.

Σελήνιο: Το σελήνιο έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες που προστατεύουν το δέρμα από τις ελεύθερες ρίζες, ενώ έρευνες δείχνουν ότι σε συνεργασία με την βιταμίνη Ε μπορεί να βοηθήσει στην επούλωση της ακμής. Περιέχεται: Στις φύτρες σιταριού, στον τόνο, στο σκόρδο, στα αμύγδαλα, στα αυγά και στο μαύρο ρύζι.

Ωμέγα 3 λιπαρά οξέα: Αυτά αναστέλλουν ορισμένα μόρια που οδηγούν σε φλεγμονές και προβλήματα στο δέρμα, ενώ ταυτόχρονα υποστηρίζουν την φυσιολογική ανάπλαση του δέρματος. Περιέχονται: Σε ψάρια όπως ο σολομός και οι σαρδέλες, σε έλαιο λιναρόσπορου, στα καρύδια, στους ηλιόσπορους και στα αμύγδαλα.

Νερό: Ένα σημαντικό μάντρα για κάθε άνθρωπο είναι να θυμάται να πίνει νερό, λέει η Marmur. Το νερό βοηθά τον οργανισμό να ενυδατώνεται και το δέρμα να διατηρείται υγιές. Η επαρκής ενυδάτωση βοηθά επίσης στην αποβολή των τοξινών που προκαλούν δερματικά προβλήματα, ενώ είναι σημαντική για τον μεταβολισμό και την αναζωογόνηση του δέρματος. Πέντε με οκτώ ποτήρια νερού την ημέρα είναι επαρκή για καλή ενυδάτωση, ενώ, βέβαια, οι αθλητές και όσοι ζουν σε θερμά κλίματα χρειάζονται περισσότερα.

Πηγή: in2life.gr

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.