Τραυματικό εξάρθρημα

Facebooktwitterpinterest

Αιτιοπαθογένεια
Έντονη εξωτερική βία μπορεί να οδηγήσει σε εξάρθρημα του ώμου με απόσπαση συχνά του κάτω τμήματος του γληνοειδούς χείλους, απόσπαση του μείζονος ογκώματος και συμπιεστικό κάταγμα της κεφαλής του βραχιονίου.

Κλινική εικόνα
Ο αυτόματος και κατά την κίνηση πόνος στο τραυματικό εξάρθρημα είναι εντονότερος από ότι στο καθ’έξιν εξάρθρημα. Το περίγραμμα του δελτοειδούς μυός σε περίπτωση εξαρθρήματος εξαφανίζεται, το ακρόμιον προβάλλει έντονα κάτω από το δέρμα. Ο βραχίονας βρίσκεται σε ελαφρά απαγωγή και δίνει την εντύπωση σαν να είναι στερεωμένος με ελατήριο στη θέση αυτή (αν πιέσει κανείς τον βραχίονα προς το θωρακικό τοίχωμα και τον αφήσει ελεύθερο επανέρχεται στην αρχική του θέση). Ο ασθενής δεν μπορεί να φέρει το χέρι της εξαρθρωμένης πλευράς στην αντίθετη ωμοπλάτη. Η κεφαλή του βραχιονίου ψηλαφείται εκτός της ωμογλήνης. Η ωμογλήνη κάτω από το ακρώμιον είναι κενή.

Ακτινολογική εικόνα

Η κεφαλή του βραχιονίου ευρίσκεται εκτός της ωμογλήνης , δυνατόν είναι να υπάρχουν και σύνοδες τραυματικές βλάβες.

Θεραπεία

Συντηρητική:
Η ανάταξη γίνεται όσον το δυνατόν γρηγορότερα για να αποτρέψουμε μια χαλάρωση του αρθρικού θυλάκου και τενόντων, ως και κακώσεις των νεύρων και αγγείων από πίεση. Η ανάταξη γίνεται με τη βοήθεια αναλγητικών μυοχαλαρωτικών φαρμάκων, ή και με βραχεία νάρκωση. Για την ανάταξη χρησιμοποιούνται οι παρακάτω μέθοδοι:

Ανάταξη από τον ίδιο τον ασθενή με την μέθοδο ISELIN.

Στο πρόσθιο εξάρθρημα ο τραυματίας πιάνει με το χέρι της εξαρθρωμένης πλευράς ένα στερεωμένο αντικείμενο, ενώ η άρθρωση του αγκώνα ευρίσκεται σε κάμψη 90 μοίρες. Με το υγιές χέρι ο εξαρθρωμένος βραχίονας φέρεται σε προσαγωγή και συγχρόνως ο κορμός στρέφεται προς την υγιή πλευρά.

Ανάταξη κατά Ιπποκράτη.
Τοπική ή γενική νάρκωση σε ύπτια θέση. Η μασχαλιαία κοιλότητα προφυλάσσεται δια της τοποθέτησης μαξιλαριού. Την στιγμή που το πόδι του γιατρού πατά στη μασχαλιαία κοιλότητα ασκείται στον εξαρθρωμένο βραχίονα μια συνεχή έντονη έλξη στη φορά του άξονα του κορμού.

Ανάταξη κατά KOCHER.

Όπως και κατά την μέθοδο ISELIN η μέθοδος αυτή είναι κατάλληλη μόνο για το πρόσθιο εξάρθρημα. Με τον αγκώνα σε κάμψη ορθής γωνίας ο βραχίονας φέρεται σε προσαγωγή και έπειτα στρέφεται προς τα έξω. Σε αυτή τη θέση ανυψώνεται ο βραχίονας προς τα εμπρός όσον το δυνατό περισσότερο και τελικά φέρεται σε έσω στροφή.

Ανάταξη κατά ARLT.
Ο ασθενής κάθεται σε ένα κάθισμα πλάγια με τον πάσχοντα βραχίονα κρεμασμένο πάνω από την πλάτη του καθίσματος, κάτω από τη μασχάλη τοποθετείται μαξιλάρι. Στο βραχίονα εφαρμόζεται έντονη προοδευτικά αυξανόμενη έλξη στον επιμήκη άξονα, μέχρι που να επιτευχθεί η ανάταξη. Μετά την ανάταξη ενός τραυματικού εξαρθρήματος σε ασθενείς ηλικίας μέχρι 40 ετών ακολουθεί ακινητοποίηση σε επίδεσμο DESAULT για 3-4 περίπου εβδομάδες. Όταν ταυτόχρονα συνυπάρχει απόσπαση του μείζονος ογκώματος και κάκωση του τένοντα του υπερακανθίου μυός, τότε μπορεί η κινητοποίηση να γίνει σε απαγωγή και σε θέση μέσης στροφής. Σε τέτοιες περιπτώσεις μπορεί να γίνει και οστεοσύνθεση του μείζονος ογκώματος. Σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, λόγω του κινδύνου δυσκαμψίας του ωμου, ο χρόνος ακινητοποίησης συντομεύεται.

Χειρουργική:
Όταν δεν επιτευχθεί κλειστή ανάταξη, τότε πρέπει να επέμβει κανείς χειρουργικά.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.