Βούτυρα κατά της χοληστερίνης: Η αλήθεια πίσω από τις διαφημίσεις
Οι διαφημίσεις αποτελούν τεράστια δύναμη επιρροής στην διαμόρφωση της κοινής γνώμης.
Μέσα από τις διαφημίσεις δημιουργούνται δόγματα που είναι δύσκολο να αιτιολογηθούν με σοβαρά επιχειρήματα. Είναι χαρακτηριστική η πρόσφατη διαφήμιση γνωστής μαργαρίνης που περιέχει φυτοστερόλες. Σε αυτήν ένας κύριος γύρω στα 50 αλείφει μία φέτα λευκό ψωμί με το διαφημιζόμενο προϊόν, ενώ βρίσκεται σε ένα πανέμορφο ιστιοπλοϊκό σκάφος. Μερικές σκέψεις έρχονται αμέσως στο μυαλό μου: Είναι ασφαλές να πούμε ότι αυτό που συμβαίνει με τον πανικό για την χοληστερίνη προσεγγίζει την παράνοια. Από πότε το διατροφικό μας πρόβλημα έγινε ότι δεν τρώμε αρκετό λευκό ψωμί με λιπαρά; Πόσο προωθεί την υγεία το μήνυμα που περνάει αυτή η διαφήμιση;
Πρέπει να είμαστε πολύ ξεκάθαροι σε αυτό το θέμα.
Η χοληστερίνη δεν είναι τοξική ουσία. Το κύριο διατροφικό πρόβλημα των Ελλήνων είναι η παχυσαρκία, δηλαδή οι υπερβολικές θερμίδες. Πέραν από το τι υποστηρίζουν οι διαφημίσεις είναι καλό να δούμε τι λένε οι αποδείξεις: Μία πρόσφατη ανασκόπηση της βιβλιογραφίας όσον αφορά τις φυτοστερόλες κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι οι φυτοστερόλες βελτιώνουν την καρδιαγγειακή υγεία (1). ‘Ένα επίσης πολύ σημαντικό εύρημα σε μελέτη με τρωκτικά η οποία συνέκρινε δίαιτα άνευ φυτoστερόλων και δίαιτα με φυτοστερόλες, έδειξε ότι οι φυτοστερόλες είχαν αρνητικές συνέπειες σε κρίσιμους δείκτες αγγειακής υγείας και τα ζώα που τις λάμβαναν ήταν πιο επιρρεπή σε εγκεφαλικό επεισόδιο (2). Όσον αφορά το λευκό ψωμί, που αποτελεί το μεταφορικό μέσο των φυτοστερόλων στην εν λόγω διαφήμιση, πρόκειται για μία τροφή που προκαλεί αυξημένη έκκριση ινσουλίνης , η οποία αυξάνει την σύνθεση χοληστερόλης, αυξάνει την σύνθεση των τριγλυκεριδίων ενώ αναστέλλει την αποδομή τους (3). Τέλος, οι διαφημίσεις προϊόντων διατροφής δεν αποτελούν αξιόπιστες πηγές επιστημονικής πληροφόρησης και τα όσα υποστηρίζουν δεν πρέπει να λαμβάνονται τοις μετρητοίς.
Βιβλιογραφία
Weingartner, O., et al.(2009).Controversial role of plant sterol esters in the
management of hypercholesterolaemia. European Heart Journal 30, 404–409 doi:10.1093/eurheartj/ehn580
Weingartner, O., et al.(2008). Vascular effects of diet supplementation with plant sterols. Journal Of the American College of Cardiology. 22;51(16):1553-61.
Holt, R. and Hanley, N.(2007). Essential Endocrinology and Diabetes.