Αποδείχθηκε η σχέση διατροφής και καλής υγείας του εγκεφάλου
Η διατροφή συνείσφερε 17% στο σκορ των νοητικών τεστ
Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι, πέρα από το διαφορετικό μορφωτικό επίπεδο και την ηλικία, το είδος της διατροφής συνεισέφερε κατά 17% κατά μέσο όρο στο σκορ κάθε ηλικιωμένου στα τεστ και πολύ περισσότερο (37%) στις διαφορές του μεγέθους του εγκεφάλου, όπως έδειξαν οι σχετικές μετρήσεις του όγκου της εγκεφαλικής ουσίας με μαγνητική απεικόνιση. Ειδικότερα, τα υψηλότερα ποσοστά βιταμινών στον οργανισμό, φάνηκαν να συσχετίζονται με καλύτερη προσοχή, βελτιωμένη οπτική αντίληψη του χώρου, πιο γρήγορες γνωστικές λειτουργίες κ.α., ενώ τα περισσότερα ω-3 λιπαρά, φάνηκαν να συσχετίζονται με καλύτερες εκτελεστικές και αφαιρετικές ικανότητες (σχεδιασμός, επίλυση προβλημάτων, ευελιξία σκέψης κ.α.), καθώς επίσης με λιγότερες απώλειες εγκεφαλικής ουσίας. Πάντως η έρευνα επικεντρώθηκε σε άτομα γενικά καλής υγείας και έδειξε ότι η διατροφή μπορεί να παίξει σημαντικό προληπτικό ρόλο. Από την άλλη, προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι ασθενείς με νόσο Αλτσχάιμερ που πήραν συμπληρώματα με ω-3 λιπαρά οξέα, δεν παρουσίασαν βελτίωση της κατάστασή τους.
«Αν η εκάστοτε αρχή του Νέου Έτους σηματοδοτεί τη λήψη μιας προσωπικής απόφασης για ένα νέο ξεκίνημα στο ζήτημα της διατροφής, η νέα έρευνα δείχνει ότι ο καθένας έχει κάθε λόγο να τρώει περισσότερα φρούτα και λαχανικά», δήλωσε η ερευνήτρια Μάρετ Τράμπερ. Πάντως οι επιστήμονες διευκρίνισαν ότι δεν συστήνουν στους ηλικιωμένους να αρχίσουν μόνοι τους να παίρνουν συμπληρώματα βιταμινών, αντίθετα, όπως είπαν, είναι καλύτερα να προτιμούν μια σωστή και ισορροπημένη διατροφή.
«Τα κορεσμένα λιπαρά είναι γνωστό ότι κάνουν κακό στην καρδιαγγειακή υγεία, συνεπώς είναι αναμενόμενο ότι δεν είναι καλά ούτε για τον εγκέφαλο», δήλωσε ο Δρ Μπάουμαν, ο οποίος προτίθεται να συνεχίσει την έρευνά του, μελετώντας την ίδια ομάδα ηλικιωμένων και στο μέλλον, αναλύοντας άλλες παραμέτρους όπως την κινητική ικανότητα (βάδισμα κ.λπ.) σε σχέση με τη διατροφή.
http://www.typosthes.gr/