Χάπιend – Περιβαλλοντικά Ασφαλής Διαχείριση Οικιακών Φαρμάκων-
1,5 τόνος οικιακών φαρμάκων συλλέχθηκε συνολικά κατά την πιλοτική φάση του προγράμματος
Με εξαιρετική επιτυχία ολοκληρώθηκε στο τέλος του 2011 η πιλοτική φάση του προγράμματος χάπιend – Περιβαλλοντικά Ασφαλής Διαχείριση Οικιακών Φαρμάκων. Ξεπερνώντας τις αρχικές προσδοκίες, πλήθος πολιτών του νομού Αττικής ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση συλλέγοντας συνολικά 1,5 τόνο οικιακών φαρμάκων, στους ειδικούς κάδους συλλογής.
Το σύνολο των φαρμάκων που συλλέχθηκε μεταφέρθηκε προς καταστροφή, σύμφωνα με την κείμενη ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία για τη διαχείριση επικίνδυνων αποβλήτων, σε αδειοδοτημένη, για το σκοπό αυτό, εγκατάσταση του εξωτερικού.
Είναι ιδιαίτερα ευτυχές το γεγονός ότι η πρωτοβουλία χάπιend, η οποία αναπτύχθηκε εντός της Αττικής αλλά και κάποια προγράμματα που προηγήθηκαν αυτής και έλαβαν χώρα στη Βόρεια Ελλάδα, ακολουθούνται σήμερα από αντίστοιχη εθνική πρωτοβουλία του Υπουργείου Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης σε συνεργασία με τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων, το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας & Τεχνολογίας, τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο και την Ομοσπονδία Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδος, συμβάλλοντας ενεργά στην προάσπιση της δημόσιας υγείας και της προστασίας του περιβάλλοντος.
Το πρόγραμμα χάπιend αποτέλεσε πρωτοβουλία του δικτύου Athens Green 360, του πρώτου πράσινου δικτύου επιχειρήσεων για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και στηρίχθηκε κατά την πιλοτική εφαρμογή του από την εξειδικευμένη τεχνογνωσία σε θέματα βιώσιμης ανάπτυξης της Post Bank Green Institute, θυγατρικής του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Η πιλοτική φάση υλοποιήθηκε με την αποκλειστική υποστήριξη της Sanofi, μιας από τις κορυφαίες φαρμακευτικές εταιρείες στον κόσμο, με ηγετική θέση στην Ελλάδα και τελούσε υπό την αιγίδα του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων.
Με κεντρικό μήνυμα “Που πετάς τα φάρμακά σου;” το πρόγραμμα έφερε πιο κοντά στην καθημερινότητα των πολιτών της Αθήνας το πρόβλημα της ορθολογικής διαχείρισης των φαρμάκων που διατηρούν στο σπίτι τους. Στόχος της πιλοτικής φάσης ήταν αφενός να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει το ευρύ κοινό και αφετέρου να προσκαλέσει τους Αθηναίους πολίτες να απορρίψουν τα φάρμακά τους με ασφάλεια σε επιλεγμένα σημεία, από όπου είχαν τη δυνατότητα να ενημερωθούν και για τις βέλτιστες πρακτικές ασφαλούς διαχείρισης των φαρμάκων που έχουν στη διάθεσή τους. Το πρόγραμμα διεξήχθη πιλοτικά το χρονικό διάστημα από τις αρχές Ιουνίου έως το τέλος του έτους, με την τοποθέτηση ειδικών κάδων ασφαλείας, με ειδική σήμανση για την απόρριψη των συσκευασιών σε 22 σημεία ενημέρωσης, εντός της Αττικής.
Η αλυσίδα ΑΒ Βασιλόπουλος σε 2 super-markets της, το εμπορικό κέντρο AVENUE και το δίκτυο Electronet σε 22 σημεία στην Αττική αποτελούσαν τα επιλεγμένα αυτά σημεία ενημέρωσης και συλλογής των οικιακών φαρμάκων. Τη διασυνοριακή μεταφορά των φαρμάκων προς καταστροφή στο εξωτερικό ανέλαβε η αδειοδοτημένη για το σκοπό αυτό εταιρία διαχείρισης και αξιοποίησης αποβλήτων Envirochem Ελλάς, ενώ χορηγοί επικοινωνίας της πρωτοβουλίας ήταν ο ΣΚΑΪ και ο Όμιλος Λυμπέρη.
Στο πλαίσιο του προγράμματος χάπιend σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε εκστρατεία ενημέρωσης προς το ευρύ κοινό, με την τριήμερη λειτουργία ενημερωτικού περιπτέρου στη Μαρίνα Φλοίσβου Παλαιού Φαλήρου, το οποίο επισκέφθηκαν περισσότεροι από 20.000 πολίτες της πόλης. Παράλληλα, λειτούργησε εξειδικευμένος διαδικτυακός τόπος ο οποίος προέβαλε την πρωτοβουλία και παρείχε έγκυρη, απλουστευμένη και επιστημονική πληροφόρηση σε θέματα διαχείρισης των φαρμάκων οικιακής χρήσης.
Για την αποτελεσματική διάχυση των μηνυμάτων και τη βέλτιστη ενημέρωση του κοινού αναφορικά με το πρόβλημα αναπτύχθηκε, επίσης, ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα επικοινωνίας, σε συνεργασία με τους χορηγούς επικοινωνίας και άλλα Μέσα. Το πρόγραμμα υποστηρίχθηκε από ανακοινώσεις, τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές αναφορές και αφιερώματα, έντυπο ενημερωτικό υλικό, καταχωρήσεις, άρθρα και συνεντεύξεις στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο, καθώς και το διαδίκτυο, παρέχοντας τη δυνατότητα σε ένα μεγάλο αριθμό πολιτών να ενημερωθεί για τους ενδεδειγμένους τρόπους απόρριψης των αχρησιμοποίητων ή ληγμένων φαρμάκων που διατηρεί στο οικιακό φαρμακείο του.
Εκ μέρους των φορέων διοργάνωσης, η Post Bank Green Institute θα ήθελε να εκφράσει τις ειλικρινείς ευχαριστίες της προς όλους τους φορείς, εταιρείες, και ιδιαιτέρως την εταιρεία Sanofi για την πολύτιμη υποστήριξη της καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος, καθώς και τα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας, θερμούς υποστηρικτές – πολλαπλασιαστές των μηνυμάτων του προγράμματος.