ΝΑΙ ΣΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗΣ ΔΑΠΑΝΗΣ, ΟΧΙ ΟΜΩΣ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ

Facebooktwitterpinterest

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με τα νέα μέτρα που προβλέπει το νέο νομοσχέδιο για την υγεία, οι ασθενείς, ο βασικός αποδέκτης των εκάστοτε πολιτικών υγείας, θα είναι, δυστυχώς, εκείνοι που θα υποστούν και πάλι τις συνέπειες από ρυθμίσεις που ελήφθησαν ερήμην τους. Οι ασθενείς, και ιδιαίτερα οι ογκολογικοί ασθενείς, είναι αυτοί που πρώτοι έγιναν «όμηροι» στη διαμάχη του Υπουργείου Υγείας με τους προμηθευτές, ήδη από τον Μάϊο του 2011, όταν δύο φαρμακευτικές εταιρείες διέκοψαν τις παραδόσεις απαιτώντας την εξόφληση τους. Αυτό συνεχίστηκε και τους επόμενους μήνες όταν και άλλες εταιρείες δήλωσαν ότι θα παραδίδουν φάρμακα στα νοσοκομεία, μόνον εφόσον πληρώνονται μετρητοίς. Οι ασθενείς χρησιμοποιήθηκαν μέχρι τώρα ως όμηροι μεταξύ Υπουργείου Υγείας και φαρμακευτικών εταιρειών.
Τι ζητούν οι ογκολογικοί ασθενείς από τη πολιτεία σε σχέση με τα φάρμακα:
– Πρόσβαση σε ασφαλή, αποτελεσματικά, κλινικά δοκιμασμένα φάρμακα
– Πρόσβαση σε νέες θεραπείες. Σύμφωνα με το νέο νομοσχέδιο, νέα φάρμακα εισάγονται στην Ελλάδα μόνο αφού πρώτα έχουν κυκλοφορήσει σε 18 χώρες της Ε.Ε.. Στην πράξη αυτό σημαίνει 3-4 χρόνια καθυστέρηση στην πρόσβαση των Ελλήνων ασθενών σε νέες θεραπείες στην καλύτερη περίπτωση και στη χειρότερη πλήρη αποκλεισμό!
– Πρόσβαση στα νέα φάρμακα εξατομικευμένης ιατρικής (personalized medicine) και στους νέους καρκινικούς δείκτες (biomarkers) που καθορίζουν ποιοί ασθενείς θα ωφεληθούν περισσότερο από τα φάρμακα αυτά.
– Πρόσβαση στις νέες διαγνωστικές εξετάσεις που καθορίζουν, βάσει της παθολογο-ανατομικής εξέτασης του όγκου, αν ανταποκρίνεται σε χημειοθεραπεία. Δηλαδή, να γνωρίζουν εκ των προτέρων οι ασθενείς σγκεκριμένων μορφών καρκίνου αν χρειάζεται να υποβληθούν σε χημειοθεραπεία, με κέρδος και για τους ίδιους αλλά και για το σύστημα υγείας.
Οι νέες ρυθμίσεις που προβλέπει το πολυνομοσχέδιο για την υγεία έχουν δημιουργήσει αναστάτωση στους ασθενείς, που δεν γνωρίζουν αν αύριο μετά τη ψήφιση του νομοσχεδίου θα μπορούν να συνεχίσουν τη θεραπεία τους με τα ίδια φάρμακα.
Οι ασθενείς δεν διαφωνούν με τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, που αποτελεί ένα πολύ μικρό ποσοστό της συνολικής δαπάνης υγείας, όχι όμως εις βάρος τους. Οι προβλεπόμενες ρυθμίσεις για συνταγογράφηση με βάση τη δραστική ουσία δεν είναι δυνατόν να ισχύσουν για τα αντινεοπλασματικά φάρμακα, διότι ακόμη και ελάχιστες διακυμάνσεις στη δραστική ουσία, μεταξύ πρωτοτύπου φαρμάκου και γενοσήμου μπορούν να έχουν σοβαρές επιπτώσεις στο επιδιωκόμενο θεραπευτικό αποτέλεσμα, αλλά και στη πρόκληση ανεπιθυμήτων ενεργειών.
Μόνο ένας εξειδικευμένος ογκολόγος-παθολόγος μπορεί να αποφασίζει για το ποιο φάρμακο είναι κατάλληλο για συγκεκριμένο ασθενή. Για το λόγο αυτό, οι ογκολογικοί ασθενείς είναι αντίθετοι με τη ρύθμιση που επιτρέπει στους φαρμακοποιούς να αντικαθιστούν πρωτότυπο αντινεοπλασματικό φάρμακο με άλλο αγνώστου προελεύσεως και αμφιβόλου ποιότητας γενόσημο που δεν έχει περάσει τους απαραίτητους ελέγχους.
Συμφωνούμε ως Έλληνες για τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης με τη συνταγογράφηση γενοσήμων φαρμάκων, όχι όμως χωρίς αυστηρό πλαίσιο ελέγχου της ποιότητας των πρώτων υλών, των μεθόδων παραγωγή και της συσκευασίας του τελικού προϊόντος.
Τέλος, στο πολυνομοσχέδιο δεν γίνεται καμία αναφορά στο πώς οι ασθενείς θα έχουν πρόσβαση στις νέες στοχευμένες θεραπείες, ούτε και για τα «ορφανά» φάρμακα που απευθύνονται στις σπάνιες ασθένειες , μεταξύ των οποίων υπάρχουν και σπάνιες μορφές καρκίνου.

Σχετικά με το Κ.Ε.Φ.Ι.
Ο Σύλλογος Kαρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων “Κ.Ε.Φ.Ι ΑΘΗΝΩΝ”, ιδρύθηκε και ολοκλήρωσε τη νόμιμη σύστασή του την άνοιξη του 2004, με σκοπό να προσφέρει ψυχολογική υποστήριξη σε κάθε νέο ασθενή και την οικογένειά του. Στόχοι του Συλλόγου είναι να αποτελέσει στήριγμα στις δύσκολες στιγμές της διάγνωσης, του χειρουργείου και των θεραπειών, χώρος ανταλλαγής εμπειριών & συναισθημάτων με στόχο την αλληλοβοήθεια, δύναμη διεκδίκησης των δικαιωμάτων μας (υγειονομικών, κοινωνικών, εργασιακών) και αφορμή για να ανατραπεί η αμηχανία της κοινωνίας και ο φόβος που συνοδεύει την ασθένεια του καρκίνου.

Για περισσότερες πληροφορίες, παρακαλώ επικοινωνήστε με τον Σύλλογο Κ.Ε.Φ.Ι και την
κα Ζωή Γραμματόγλου, 210-6468222, 697 9529571

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.