Στυτική δυσλειτουργία και HDL
HDL και στυτική δυσλειτουργία
Η χοληστερόλη, ευρέως γνωστή ως χοληστερίνη, είναι σημαντικό λιπίδιο του αίματος και μεταφέρεται στο αίμα
με τις λιποπρωτεΐνες.
H υψηλής πυκνότητας HDL είναι η πυκνότερη οικογένεια των λιποπρωτεϊνών και αποτελείται κυρίως από αποπρωτεΐνες και χοληστερόλη. Ενώ με την αύξηση της LDL χοληστερόλης, μεγαλώνει ο κίνδυνος εναπόθεσης της χοληστερίνης στο τοίχωμα των αρτηριών, δυσλειτουργίας του ενδοθηλίου και στυτικής δυσλειτουργίας, η HDL χοληστερόλη προστατεύει τον άνδρα από τα παθολογικά αυτά φαινόμενα. Σύμφωνα με μελέτες η HDL προάγει την έκκριση ΝΟ, που αποτελεί βασική συνιστώσα της φυσιολογικής στύσης.
Η ευαισθησία των ατόμων στις επιδράσεις της HDL και LDL ποικίλλει. Αυτός είναι ο λόγος που οι στόχοι σήμερα είναι εξατομικευμένοι. Oι διαβητικοί, οι καπνιστές, οι στεφανιαίοι ασθενείς, οι υπερτασικοί, οι άνδρες με περιφερική αρτηριοπάθεια, τα άτομα με κακή κληρονομικότητα και διαταραχές ορισμένων αιματολογικών παραμέτρων, τα άτομα μεγάλης ηλικίας, οι παχύσαρκοι, οι άνδρες με μεταβολικό σύνδρομο είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι στις βλαπτικές επιδράσεις της LDL. Σε αυτά τα άτομα επιδιώκουμε σημαντικές αυξήσεις HDL, η οποία θα αυξήσει την ενδογενή άμυνα του οργανισμού απέναντι στις τοξικές αυτές επιδράσεις.
Υπάρχουν πολλοί γενετικοί παράγοντες νοσήματα και φάρμακα εκτός από την διατροφή, που προκαλούν διαταραχές της HDL. Οι πιο κοινοί παράγοντες που προκαλούν παθολογική μείωση της HDL είναι η παχυσαρκία και η καθιστική ζωή. Η διατήρηση φυσιολογικού ΒΜΙ, που είναι ένας ειδικός δείκτης που χρησιμοποιείται σήμερα για την εκτίμηση του υπερβολικού βάρους και η καθημερινή βάδιση είναι πολύ σημαντικά. Η καλή διατροφή η οποία είναι επαρκής σε βιταμίνες και άλατα, ιδιαιτέρως μάλιστα στην βιταμίνη του συμπλέγματος Β νιασίνη, συντελεί σύμφωνα με μελέτες στην αύξηση της HDL. Ορισμένες περιπτώσεις επιβάλλουν την χορήγηση ειδικού φαρμάκου.
http://www.ulive.gr