Δες το σαν ευκαιρία για ένα καλύτερο και πιο υγιεινό τρόπο ζωής.
Η εμμηνόπαυση είναι η περίοδος της γυναίκας που σηματοδοτεί τη λήξη της αναπαραγωγικής ηλικίας και είναι μεταξύ 45 και 55 ετών. Τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης οφείλονται κυρίως στην πτώση των οιστρογόνων και μπορεί να διαρκέσουν από μερικούς μήνες έως λίγα χρόνια.
Τα συμπτώματα διαφέρουν μεταξύ των γυναικών και συνήθως περιλαμβάνουν αύξηση βάρους, εξάψεις, νευρικότητα, αϋπνίες, μειωμένη σεξουαλική διάθεση αλλά και πόνους στις αρθρώσεις.
Σε αυτή τη περίοδο, μια γυναίκα θα παρουσιάσει πολλές αλλαγές, στο σώμα της και γενικά στον οργανισμό της. Καλό θα είναι αυτές οι αλλαγές να μην την καταβάλλουν αλλά να τις δει σαν την ευκαιρία για ένα καλύτερο και πιο υγιεινό τρόπο ζωής.
Ο μεταβολισμός , μειώνεται. Το σώμα δεν είναι το ίδιο μεταβολικά δραστήριο, χρειάζονται λιγότερες θερμίδες για να συντηρηθεί. Θα πρέπει να ακολουθεί ένα πιο προσεκτικό διατροφολόγιο. Επίσης , η γυμναστική , θα τη βοηθήσει να αυξήσει το μεταβολισμό της και γενικά να αντιμετωπίσει, όλες τις ψυχοσωματικές αλλαγές. Μείωση του μυϊκού ιστού. Ένας παράγοντας που ¨πέφτει¨ ο μεταβολισμός, είναι ότι μειώνεται ο μυϊκός ιστός και τη θέση του παίρνει το λίπος , το οποίο δεν είναι μεταβολικά δραστήριο. Αλλαγή της κατανομής λίπους. το σώμα της αρχίζει να αποθηκεύει πιο εύκολα το λίπος του στη κοιλιακή χώρα και στήθος. Παρουσιάζει ¨ανδροειδή¨ τύπου κατανομή λίπους, οπότε αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων , σακχαρώδη διαβήτη και μεταβολικού συνδρόμου. Κίνδυνος καρδιαγγειακών νοσημάτων, αφού δεν υπάρχει πλέον η προστασία των οιστρογόνων. Αν η γυναίκα ως αυτή ηλικία είχε λιγότερες πιθανότητες να προσβληθεί από καρδιαγγειακά νοσήματα, σε σχέση με έναν άνδρα, σε αυτή τη περίοδο οι πιθανότητες είναι ίδιες με του άνδρα. Πιθανή αύξηση της χοληστερόλης, τριγλυκεριδίων, πίεσης. Προσπαθούμε πάντα, πρώτα να εφαρμόσουμε ένα υγιεινότερο τρόπο ζωής – διατροφής και ύστερα, αν δε καταφέρουμε να μειώσουμε τις τιμές τους μέσω της διατροφής, θα ψάξουμε φαρμακευτική αντιμετώπιση. Μείωση της οστικής πυκνότητας. Σύμφωνα µε το Ελληνικό Ίδρυµα Οστεοπόρωσης, η µμείωση των οιστρογόνων µετά την εμμηνόπαυση προκαλεί γρήγορη αύξηση των κυττάρων που διαβρώνουν τα οστά και µμειώνουν την οστική πυκνότητα.
Οι γυναίκες µπορεί να χάσουν έως και το 20% της οστικής πυκνότητάς τους σε 5 έως 7 χρόνια από την έναρξη της εμμηνόπαυσης. Κατακράτηση υγρών, λόγο των ορμονικών μεταβολών.
Η διατροφή της γυναίκας που είναι σε κλιμακτήριο θα πρέπει να είναι πλούσια σε : Φυτικές ίνες ( φρούτα, λαχανικά όσπρια ) , οι οποίες δρουν ενάντια στα καρδιαγγειακά νοσήματα και καταπολεμούν , χοληστερόλη, τριγλυκερίδια και πίεση. Επίσης, παρέχουν βιταμίνες και αντιοξειδωτικά, ενισχύοντας το μεταβολισμό.
Ασβέστιο , φροντίστε να καταναλώνεται 2 – 3 μερίδες γαλακτοκομικών την ημέρα.
Ψάρια , αποτελούν μία τροφή πλούσια στα ευεργετικά ω-3 λιπαρά οξέα, τα οποία σύμφωνα με μελέτες μειώνουν τον κίνδυνο για αιφνίδιο καρδιακό θάνατο και σχετίζονται με ένα καλύτερο λιπιδαιμικό προφίλ. Παράλληλα, περιέχουν υψηλές ποσότητες πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας, ενώ είναι φτωχά στα επιβλαβή κορεσμένα λιπαρά.
Ξηρούς καρπούς, που είναι πηγή πολλών βιταμινών. Τα αμύγδαλα είναι πολύ καλή ασβεστίου επίσης. Περιέχουν μονοακόρεστα , πολυακόρεστα , ω – 3 , λιπαρά οξέα ιδιαίτερα ευεργετικά.
Υγρά και φυσικοί χυμοί , πρέπει να καταναλώνονται σε ικανοποιητικές ποσότητες, ώστε να διώχνεται όσο περισσότερα υγρά και να βοηθάτε το πρόβλημα κατακράτησης.
Μην καταναλώνετε πολλά λιπαρά και προτιμήστε ελαιόλαδο.
Περιορίστε την κατανάλωση αλκοόλ και καφεΐνης, εκτός του ότι βοηθάνε την κατακράτηση υγρών εμποδίζουν την απορρόφηση πολλών θρεπτικών συστατικών όπως του ασβεστίου.
Μειώστε το αλάτι στο μαγείρεμα.
Μην καπνίζετε.
Επιβάλλεται, λοιπόν, να ρυθμιστεί το βάρος σε φυσιολογικά επίπεδα, έτσι ώστε να μειωθούν οι κίνδυνοι που προαναφέρθηκαν. Η ισορροπημένη διατροφή είναι σύμμαχος στη προσπάθεια αυτή όπως και η σωματική άσκηση.