Τσαντ:Οξύς υποσιτισμός και μηνιγγίτιδα χτυπούν τη χώρα

Facebooktwitterpinterest

Τσαντ: Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης

Οξύς υποσιτισμός και μηνιγγίτιδα χτυπούν τη χώρα

Απαιτείται επείγουσα παρέμβαση για να σωθούν ζωές και να αποφευχθεί βαθύτερη κρίση στην υγεία

28 Μαρτίου 2012: Ο οξύς υποσιτισμός σε περιοχές της ζώνης Σαχέλ στο Τσαντ έχει φτάσει σε επίπεδα επείγοντος και υπάρχει ανάγκη για άμεση παρέμβαση σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση των Γιατρών Χωρίς Σύνορα. Επιπλέον, είναι αναγκαία μια δεύτερη επείγουσα παρέμβαση για να περιοριστεί ενδεχόμενη επέκταση των κρουσμάτων μηνιγγίτιδας που έχουν εκδηλωθεί στην περιοχή.

«Τώρα μπορούμε να δούμε καθαρά ότι σε διάφορα τμήματα του Τσαντ, υπάρχουν ήδη πολύ ανησυχητικά επίπεδα υποσιτισμού μεταξύ των παιδιών», προειδοποιεί ο Δρ.Kodjo Edoh, επικεφαλής αποστολής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στο Τσαντ. «Ανησυχούμε ότι αυτή η κατάσταση είναι πιθανό να επηρεάσει και άλλες περιοχές της χώρας και καλούμε την κυβέρνηση του Τσαντ και τις ανθρωπιστικές οργανώσεις να διερευνήσουν την κατάσταση και να δράσουν».

Μια αξιολόγηση της επισιτιστικής κατάστασης που έγινε το Φεβρουάριο από την οργάνωση στην περιοχή Μπιλτίν (Biltine), και στην Γουάντι Φάιρα (Wadi Fira) ανατολικά του Τσαντ, έδειξε ποσοστό σοβαρού οξέος υποσιτισμού 6,5% μεταξύ των παιδιών ηλικίας 0-5 ετών και σε παγκόσμιο επίπεδο ποσοστό 24,3% για την ίδια ηλικιακή ομάδα βάσει του αποτελέσματος Ζ* που προκύπτει από τη μέτρηση βάρους-ύψους. Αυτό είναι ανησυχητικό καθώς, συνήθως, ο Φεβρουάριος είναι ο μήνας με τα χαμηλότερα ποσοστά υποσιτισμού. Αυτ! ά τα ποσοστά δείχνουν μια σημαντική επιδείνωση: την περίοδο Αυγούστου-Σεπτεμβρίου 2011, η UNICEF διαπίστωσε ότι το αντίστοιχο ποσοστό σοβαρού υποσιτισμού στην περιοχή ήταν 4,6% ενώ παγκοσμίως έφτανε στο 18%. Σε αυτό φαίνεται να παίζουν ρόλο διάφοροι παράγοντες: μια φτωχή συγκομιδή, τα παράσιτα, και μια κατακόρυφη πτώση της οικονομίας εξαιτίας των μειωμένων εμβασμάτων από την Λιβύη.

Αυτή την εβδομάδα, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα θα ξεκινήσουν μια επείγουσα επισιτιστική παρέμβαση στην πόλη Μπιλτίν σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας της χώρας, που θα περιλαμβάνει ένα επισιτιστικό κέντρο εντατικής θεραπείας καθώς και θεραπεία άλλων σοβαρών περιστατικών. Σχεδιάζεται επίσης η λειτουργία θεραπευτικών επισιτιστικών κέντρων στις απομακρυσμένες περιοχές. Σε άλλες περιοχές του Τσαντ, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα έχουν μόλις ξεκινήσει μια επείγουσα επισιτιστική παρέμβασ! η στο Γιάο (Yao), στην περιοχή Μπάθα (Batha), στην οποία περιλαμβάνεται νοσηλεία σε νοσοκομεία και σε κινητά ιατρεία, όπως επίσης και υπηρεσίες πρωτοβάθμιας περίθαλψης και εμβολιασμοί, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστούν τα υψηλά επίπεδα σοβαρού οξέος υποσιτισμού. Γίνεται μιας συνεχής εκτίμηση της κατάστασης στις περιοχές Χατζέρ (Hadjer), Λαμίς (Lamis), Αμπέτσε (Abéché) και Ουαουντέι (Ouaddai).

Εντωμεταξύ, στη χώρα έχει ξεσπάσει και μηνιγγιτιδοκοκκική μηνιγγίτιδα: οκτώ περιοχές βρίσκονται πάνω από το όριο της επιδημίας και τέσσερεις άλλες περιοχές βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού. Στην ανατολική επαρχία ‘Οουμ Χάτζερ (Oum Hadjer) έχουν καταγραφεί 209 συνολικά περιστατικά και οκτώ θάνατοι μέχρι σήμερα. Το όριο της επιδημίας ξεπεράστηκε την εβδομάδα της 12ης Φεβρουαρίου. Στην νοτιοανατολική περιοχή Αμ Τιμάν (Am Timan) έχουν καταγραφεί 147 περιστατικά και οκτώ θάνατοι ενώ η επιδημία ξέσπασε την εβδομάδα της 18ης Μαρτίου. Ο αριθμός των περιστατικών μηνιγγίτιδας στις περιοχές Αμ Νταμ (Am Dam), Αμπού Ντέια (Abou Deia), Λερ (Lere), Ντόνο Μάνγκα (Dono Manga), Μασακόρι (Massakory), και Μπεντζόντο (Bedjondo) έχει αγγίξει ήδη το επίπεδο επιδημίας.

Ανταποκρινόμενοι στην επιδημία, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα θα ξεκινήσουν μέσα στις επόμενες εβδομάδες, σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας του Τσαντ, εκστρατείες μαζικού εμβολιασμού με στόχο να καλύψουν πάνω από 900.000 άτομα ηλικίας 1-29 ετών στις περιοχές ‘Οουμ Χάτζερ (Oum Hadjer), Αμ Τιμάν (Am Timan), Λερ (Lere) και Πάλα (Pala). Στην εκστρατεία θα χρησιμοποιηθεί το νέο εμβόλιο MenAfriVac κατά της μηνιγγίτιδας, που παρέχει ανοσία σε μεγαλύτερο κομμάτι του πληθυσμού από τα προηγούμενα εμβόλια. Σε όλες τι! ς περιοχές θα γίνεται διαχείριση των περιστατικών.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα εργάζονται στο Τσαντ από το 1981. Σήμερα παρέχουν ιατρική φροντίδα στις περιοχές Αμ Τιμάν (Am Timan), Μουαϊσάλα (Moissala), Μασακόρυ (Massakory) και Αμπέτσε (Abéché), ενώ ανταποκρίνονται και σε επισιτιστικές και επιδημιολογικές κρίσεις.

Σημείωση προς τους συντάκτες:
*Ο οξύς υποσιτισμός προκαλείται από μια σημαντική ανισορροπία μεταξύ της πρόληψης τροφής και των αναγκών κάθε ατόμου. Προκαλείται συνήθως από την έλλειψη τροφής τόσο σε ποσότητα (αριθμός θερμίδων ανά μέρα) όσο και σε ποιότητα (βιταμίνες και ιχνοστοιχεία). Ο υποσιτισμός οξείας μορφής υπολογίζεται με τη μέτρηση του βάρους και του ύψους ενός παιδιού που υποδηλώνεται με το αποτέλεσμα“Z score”. Αν το αποτέλεσμα της μέτρησης ενός παιδιού είναι κάτω του -3, εμπίπτει στην κατηγορία «σοβαρά υποσιτισμένο», αν είναι μεταξύ του -3 και -2 χαρακτηρίζεται «μετρίως υποσιτισμένο». Οι δυο κατηγορίες μαζί συνθέτουν αυτό που υπολογίζεται ως παγκόσμιος υποσιτισμός. Το Σύστημα των Ηνωμένων Εθνών για τη Γενική Κατάταξη της Επισιτιστικής Ασφάλειας των πληθυσμών θέτει ως δείκτη επείγοντος το 15% για τον παγκόσμιο οξύ υποσιτισμό.

Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα:
www.msf.gr

Ακολουθήστε τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα σε fb και twitter:
Twitter: http://twitter.com/msfgreece
Facebook: http://www.facebook.com/msf.greece

Για περισσότερες πληροφορίες:
Μαρία Πασχούλα, Υπεύθυνη Τύπου
Τηλ. 210 5 200 500, κιν. 6936 699142
Email: maria.paschoula@athens.msf.org

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.