«Η πολιτεία πρέπει να οργανωθεί για να αξιοποιήσει το έργο των κοινωνικών οργανώσεων»
Στοιχεία για τη δραματική αύξηση των αστέγων και των υποσιτιζόμενων και τις πρωτοβουλίες εθελοντών από όλους τους χώρους που παρέχουν ουσιαστική προσφορά στους συνανθρώπους μας οι οποίοι πλήττονται από την κρίση παρουσιάστηκαν στην ημερίδα που διοργάνωσε η ευρωβουλευτής Ρόδη Κράτσα στον πολυχώρο Αθηναΐς με θέμα «Αντιμετωπίζουμε την Κοινωνική Κρίση με Αλληλεγγύη –Συνεργασία –Αποτελεσματικότητα».
«Οι κοινωνικές οργανώσεις δεν είναι ούτε υποκατάστατο, ούτε παράρτημα του κράτους. Η πολιτεία πρέπει να οργανωθεί για να μπορέσει να αξιοποιήσει τη φαντασία και τα αποτελέσματα του έργου τους» είπε η κα Κράτσα και υπογράμμισε ότι το κράτος οφείλει να ανοίξει νέους δρόμους συνεργασίας και κοινής πορείας με τις εθελοντικές οργανώσεις. Τόνισε επίσης ότι, ενώ η κοινωνική πολιτική είναι εθνική αρμοδιότητα, η ΕΕ μέσω των διαρθρωτικών ταμείων συμβάλλει σε υποδομές ενίσχυσης του ανθρώπινου δυναμικού και κοινωνικού έργου και συνεχίζει τα προγράμματα επισιτιστικής βοήθειας.
Κατά την έναρξη της ημερίδας, ο Πρόεδρος του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων κ. Γιώργος Αποστολόπουλος τόνισε ότι καταγράφεται αύξηση στη ζήτηση στέγης 25%-26% ανά μήνα και αύξηση κατά 15% αυτών που χτυπούν την πόρτα του Κέντρου ζητώντας οποιαδήποτε μορφής βοήθεια. «Δίνουμε μία ελπίδα. Λύση δεν μπορεί να έλθει από εμάς. Το κεντρικό κράτος με την Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να προσφέρει ουσιαστικά λύσεις σ΄ένα κοινωνικό πρόβλημα» είπε ο κ. Αποστολόπουλος.
Ο διευθύνων σύμβουλος τoυ ομίλου Carrefour Mαρινόπουλος κ. Jérôme Loubère μίλησε για τα κοινωνικά παντοπωλεία του ομίλου και τη στήριξη που προσφέρει στο ΚΥΑΔΑ σε σταθερή βάση και τόνισε ότι «Είμαστε πολύ περήφανοι για το έργο μας. Το σημαντικό δεν είναι να κάνεις κάτι για μία φορά αλλά να το κάνεις για πάντα».
Συγκινητική ήταν η μαρτυρία ενός νεοάστεγου του κ. Λευτέρη Μιχαηλίδη. «Δεν αισθάνομαι ότι έχω χάσει την αξιοπρέπειά μου. Δεν ένιωσα ντροπή. Βρέθηκα σε μία δύσκολη στιγμή στη ζωή μου και ζήτησα από το κράτος να με βοηθήσει».
Η διδάκτωρ του Πανεπιστημίου κα Τέτα Διαμαντοπούλου παρουσίασε στοιχεία από έρευνα η οποία διεξήχθη από ιδιωτική εταιρεία δημοσκοπήσεων στις αρχές Δεκεμβρίου του 2011 σε δείγμα 1.000 ατόμων άνω των 18 ετών, από την οποία προέκυψε ότι δύο στους τρεις Έλληνες έχουν καθημερινά άγχος λόγω της αβεβαιότητας για το μέλλον, ενώ τέσσερις στους δέκα αναγκάστηκαν να καταφύγουν σε ψυχολόγο για να το αντιμετωπίσουν.
Ο αναπληρωτής καθηγητής Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου Δρ. Γιώργος Τσομπάνογλου στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι «είμαστε η μοναδική χώρα που δεν έχει κριτήρια για τη φτώχεια» και επεσήμανε ότι το «το κοινωνικό κράτος πρέπει να αναδιοργανωθεί».
Από την πλευρά της, η γενική γραμματέας Κοινοτικών και Άλλων Πόρων του Υπουργείου Εργασίας κα Αννα Δαλλαπόρτα παρουσίασε το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα για την Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού και το Εθνικό Δίκτυο Άμεσης Κοινωνικής Παρέμβασης που απευθύνεται στους άστεγους και τους απειλούμενους από τη φτώχεια.
Στην εκδήλωση μίλησε και o υπεύθυνος του εθνικού προγράμματος στέγασης στη Φινλανδία κ. Juha Kaakinen, ο οποίος παρουσίασε στοιχεία και λεπτομέρειες από το ιδιαίτερα αποτελεσματικό πρόγραμμα της χώρας του για την αντιμετώπιση του προβλήματος των αστέγων. Κυρίαρχο μήνυμά του ήταν «όταν βρισκόμαστε σε μία τόσο δυσμενή οικονομική και κοινωνική συγκυρία, τότε πολύ απλά δεν γίνεται να μην αντιμετωπίσουμε οριστικά το πρόβλημα των αστέγων με καινοτόμες μεθόδους»
Στο δεύτερο μέρος της ημερίδας, το λόγο πήραν εκπρόσωποι της Κοινωνίας των Πολιτών, των φορέων και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης
Για το έργο της ΜΚΟ Praksis και τα προγράμματά της, ιδιαίτερα την περίοδο της κοινωνικής κρίσης, μίλησε η κα Ιωάννα Περτσινίδου, συντονίστρια Προγράμματος «Συν στο Πλην», η οποία απηύθυνε πρόσκληση στην τοπική αυτοδιοίκηση να ενισχύσει τη δράση και το έργο της οργάνωσης.
Ο ταμίας του διοικητικού συμβουλίου του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Δρ. Φώτης Πατσουράκος παρουσίασε το έργο του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής, αναφέρθηκε στην προσωπική του εμπειρία από τις συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες σε όλες τις κοινωνικές ομάδες που πλήττονται από την κρίση ενώ ο κ. Χρήστος Γώγος αντιδήμαρχος Βύρωνα και Γενικός Γραμματέας του Εθνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων – Προαγωγής Υγείας αναφέρθηκε εκτενώς στις πρωτοβουλίες και παροχές υπηρεσιών του Δικτύου.
Για τη νομική βοήθεια του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών από νέους δικηγόρους σε νέους πολίτες μίλησε η κα Μαίρη Μαντούβαλου, Δικηγόρος, Υπεύθυνη Νομικής Βοήθειας του Δ.Σ.Α και επεσήμανε ότι η κρίση έφερε και αύξηση των κρουσμάτων παραβατικότητας αλλά και ανάγκη προσφοράς νομικής υποστήριξης σε διάφορα θέματα.
Στο πρώτο κοινωνικό φροντιστήριο στην Ελλάδα που λειτουργεί στο δήμο Μεγαρέων και προσφέρει βάσει εισοδηματικών κριτηρίων δωρεάν μαθήματα σε μαθητές αναφέρθηκε η ειδική συνεργάτης του Δημάρχου Μεγαρέων κα Παρασκευή Παναγακοπούλου.
Σχολιάζοντας τις εισηγήσεις και τις προτάσεις των ομιλητών η Διδάκτωρ Κοινωνιολογίας και ερευνήτρια του ΕΚΚΕ Δρ. Λάουρα Μαράτου Αλιπράντη τόνισε ότι «το σύστημα κοινωνικής προστασίας στη χώρα μας ήταν απροετοίμαστο για το ρόλο του ως ρυθμιστικός παράγοντας την περίοδο της κρίσης, η δε απόδοση κοινωνικών παροχών είναι χαμηλή βάσει μετρήσεων της Eurostat. Αυτά τα κενά στις κοινωνικές υπηρεσίες καλύπτονται από πρωτοβουλίες πολιτών και φορέων από τον τρίτο τομέα».
Στην ημερίδα το παρών έδωσαν ο δήμαρχος Περιστερίου κ. Ανδρέας Παχατουρίδης, αντιδήμαρχοι και εκπρόσωποι δημοτικών αρχών, οι υποψήφιοι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας κ.κ. Νότης Μηταράκης Μανώλης Αγγελάκας και Βάσω Σπηλιωτοπούλου και πολυάριθμοι εκπρόσωποι εθελοντικών οργανώσεων.