Χαλάζιο και κριθαράκι είναι το ίδιο πράγμα?

Facebooktwitterpinterest

Τι είναι το Χαλάζιο;

Το χαλάζιο εμφανίζεται σαν ένα πρήξιμο στο βλέφαρο. Προκαλείται συνήθως από μια χρόνια φλεγμονή ενός από τους μικρούς αδένες που παράγουν σμίγμα (αδένες του Meibom) και βρίσκονται στο πάνω και κάτω βλέφαρο.

Εικ. 2: Πλάγια τομή ματιού με χαλάζιο στο πάνω βλέφαρο

Μερικές φορές συγχέουμε το χαλάζιο με το κριθαράκι το οποίο επίσης εμφανίζεται στο βλέφαρο σαν πρήξιμο.
Το κριθαράκι όμως είναι μια οξεία φλεγμονή της ρίζας των βλεφαρίδων και εμφανίζεται στο χείλος του βλεφάρου με τη μορφή μιας κόκκινης διόγκωσης που συνήθως προκαλεί πόνο. Το χαλάζιο είναι συνήθως μια αντίδραση στο συσσω-ρευμένο σμήγμα και δεν προκαλείται από βακτηρίδια παρόλο που η πάσχουσα περιοχή μπορεί να μολυνθεί στη συνέχεια από βακτηρίδια.

Επίσης το χαλάζιο δεν παρουσιάζεται συνήθως στην άκρη του βλεφάρου όπως το κριθαράκι (παρόλο που το πρήξιμο μπορεί να φτάσει σταδιακά μέχρι την άκρη του βλεφάρου) και συχνά προεξέχει προς την εσωτερική μεριά του βλεφάρου. Μερικές φορές το χαλάζιο είναι πιθανό να προκαλέσει ξαφνικό πρήξιμο σε ολόκληρο το βλέφαρο.

Πως θεραπεύεται το χαλάζιο;

Όταν το χαλάζιο είναι μικρό και δεν έχουμε άλλα συμπτώματα μπορεί να εξαφανιστεί από μόνο του.
Συνήθως όμως δεν εξαφανίζεται χωρίς θεραπεία. Αν το χαλάζιο είναι μεγάλο μπορεί να προκαλέσει ελάττωση της όρασης, μεταβάλλοντας το σχήμα του ματιού.

Το χαλάζιο μπορεί να θεραπευτεί με έναν από τους παρακάτω τρόπους ή με το συνδυασμό τους:

1. Αντιβίωση και / ή κορτιζόνη σε σταγόνες ή ένεση κορτιζόνης τοπικά.

2. Ζεστές κομπρέσες τις οποίες μπορούμε να τοποθετήσουμε με διάφορους τρόπους. Ο απλούστερος τρόπος είναι να μουσκέψουμε ένα πανί σε ζεστό νερό και στη συνέχεια να το κρατήσουμε πάνω στο κλειστό βλέφαρο για 5-10 λεπτά. 3 με 4 φορές την ημέρα μουσκεύοντας το συνεχώς, έτσι ώστε να διατηρείται πάντα ζεστό

3. Μασάζ ή αφαίρεση των εκκριμάτων των αδένων

4. Χειρουργική διάνοιξη ή αφαίρεση

Με την εφαρμογή κάποιας από τις παραπάνω μεθόδους το χαλάζιο συνήθως θεραπεύεται. Ωστόσο, μερικά άτομα είναι επιρρεπή στις υποτροπές του χαλάζιου και γι1 αυτό χρειάζονται συνεχή θεραπεία με φάρμακα.

Αν το χαλάζιο έχει την τάση να εμφανίζεται συνεχώς στην ίδια θέση. τότε ίσος χρειαστεί να γίνει βιοψία για να αποκλειστούν κάποια σοβαρότερα προβλήματα.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.