Ηλεκτρονικό Τσιγάρο

Ηλεκτρονικό Τσιγάρο Facebooktwitterpinterest

Θέση της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας

Η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία, όσον αφορά τη χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου, ένα θέμα που αποτελεί θέμα συζήτησης συχνά, ειδικά τον τελευταίο καιρό στα Μ.Μ.Ε., θεωρεί ότι η σωστή πληροφόρηση του κοινού είναι αναγκαία δεδομένης της έκτασης χρήσης του ηλεκτρονικού τσιγάρου. Ώς εκ τούτου το ΔΣ της ΕΠΕ μετά από συνεδρίαση στις 21 Φεβρουαρίου 2012, υιοθετεί πλήρως τις θέσεις της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας (ERS) που διαμορφώθηκαν και με την δική μας συμμετοχή (Χ. Γκράτζιου, Αναπλ/τρια Καθηγήτρια ,Ιατρικής Σχολής Πανεπιστήμιο Αθηνών, μέλος της ΕΠΕ και Πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου Καπνού της Ευρωπαικής Πνευμονολογικής Εταιρείας) και που είναι οι εξής:

Ηλεκτρονικό Τσιγάρο : Θέση της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας (Εuropean Respiratory Society) – Φεβρουάριος, 2012

Η Ευρωπαϊκή Πνευμονολογική Εταιρεία(ERS), αντιτίθεται στη χρήση όλων των προϊόντων καπνού καθώς και στην προώθηση προϊόντων νικοτίνης χωρίς έγκριση όπως ο μασώμενoς καπνός, και άλλα νέα προϊόντα, που περιλαμβάνουν τα ηλεκτρονικά τσιγάρα (e-cigs), το snuss (σουηδικός ενδοστοματικό προιόν καπνού ), τον διαλυόμενο καπνό και τον ναργιλέ.
Σε απάντηση για την επιτυχή αύξηση των πολιτικών ενάντια στο τσιγάρο, η καπνοβιομηχανία έχει αναπτύξει αυτά τα νέα προϊόντα, επιτρέποντας στους καταναλωτές να αποκτήσουν τη νικοτίνη χωρίς τη χρήση ενός τσιγάρου.(1) Σε πολλές περιπτώσεις, αυτά τα νέα προϊόντα θεωρούνται ότι «μειώνουν την βλάβη που προκαλεί το τσιγάρο » ή οτι είναι ασφαλείς εναλλακτικές λύσεις στα συμβατικά τσιγάρα. Ωστόσο, δεν υπάρχει καμία αξιόπιστη επιστημονική μελέτη για να τεκμηριώσει την υπόθεση αυτή.(2) Αντίθετα, διαθέσιμες έρευνες δείχνουν ότι τα προϊόντα αυτά ενέχουν σημαντικό κίνδυνο για την υγεία των καπνιστών ,θέτοντας τους σε συνεχή υψηλό κίνδυνο για ασθένεια και έχοντας αρνητικές επιπτώσεις για την υγεία.(3,4).Υπάρχει μια αυξανόμενη ανησυχία για τους πιθανούς κινδύνους για την υγεία που συνδέονται με την χρήση και την έκθεση στο ηλεκτρονικό τσιγάρο. Σε ένα πρόσφατο δείγμα του προϊόντος διαπιστώθηκε ότι περιέχει καρκινογόνες και τοξικές χημικές ουσίες όπως διαιθυλενογλυκόλη, ένα συστατικό που χρησιμοποιείται σαν υλικό απόψυξης (5). Αυτές οι ανησυχίες δεν μπορεί παρά να αντιμετωπιστούν επαρκώς με κατάλληλη αξιολόγηση και ρύθμιση από τις αρμόδιες εθνικές καιευρωπαϊκέςαρχές.

Ως εκ τούτου, με βάση τις τρέχουσες πληροφορίες και την διαθέσιμη έρευνα, η Ευρωπαϊκή Πνευμονολογική Εταιρεία δεν ταξινομεί τα ηλεκτρονικά τσιγάρα ως ασφαλή εναλλακτική λύση στο κάπνισμα ούτε τα θεωρεί ένα εγκεκριμένο εργαλείο για την διακοπή του καπνίσματος ή κατάλληλα για να χρησιμοποιούνται σε χώρους όπου το συμβατικό κάπνισμα απαγορεύεται. Η Ευρωπαϊκή Πνευμονολογική Εταιρεία συνιστά να ακολουθούνται οι κατευθυντήριες οδηγίες για την αποτελεσματική θεραπεία της διακοπής του καπνίσματος που βασίζονται σε κλινικές αποδείξεις και στις οποίες δεν υποστηρίζεται η χρήση των προϊόντων των ηλεκτρονικών τσιγάρων.

Η Ευρωπαϊκή Πνευμονολογική Εταιρεία υποστηρίζει ότι οι καπνιστές “δεν θα πρέπει να ανταλλάσουν ένα καρκινογόνο προϊόν με ένα άλλο …” (6)

Η Ευρωπαϊκή Πνευμονολογική Εταιρεία υιοθετεί πλήρως τις κατευθυντήριες γραμμές του άρθρου 14 της σύμβασης-πλαισίου για τον έλεγχο του καπνίσματος (FCTC) (7) και ως εκ τούτου υποστηρίζει ότι η καλύτερη συμβουλή υγείας για τους καπνιστές είναι να σταματήσουν το κάπνισμα σύμφωνα με επιστημονικά τεκμηριωμένες μεθόδους.

1. Pederson LL, Nelson DE (2007), Literature review and summary of perceptions, attitudes, beliefs, and marketing of potentially reduced exposure products: communication implications. Nicotine Tob Res. 2007 May; 9(5):525‐34.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17454709 (accessed 12 January 2012)

2. Report by the Convention Secretariat Conference of the Parties to the WHO Framework Convention on Tobacco Control(2010), “Control and prevention of smokeless tobacco products and electronic cigarettes” (Fourth session Punta del Este,Uruguay, 15–20 November 2010 FCTC/COP/4/12 (http://apps.who.int/gb/fctc/PDF/cop4/FCTC_COP4_12‐en.pdf (accessed 12 January 2012)

3. US Food and Drug Administration Statement on Cigs(2012),

http://www.fda.gov/newsevents/publichealthfocus/ucm172906.htm (accessed 12 January 2012)

4. Health Canada – Advisory on E‐Cigs(2009,)

http://www.hc‐sc.gc.ca/ahc‐asc/media/advisories‐avis/_2009/2009_53‐eng.php(accessed 12 January 2012)

5. Utah Tobacco Prevention And Control Program‐ position on E‐Cigs(2010),

http://www.tobaccofreeutah.org/Ecigarettes.pdf (accessed 12 January 2012)

6. US Surgeon General (2003), http://www.surgeongeneral.gov/news/testimony/tobacco06032003.htm

7. Article 14 guidelines of the WHO Framework Convention on Tobacco Control(2010),

http://www.who.int/fctc/Guidelines.pdf(accessed 12 January 2012)

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.