Η «Λαμπρή» θέλει λαμπρή διατροφή !!
Διατροφικές Οδηγίες για να ..μη χάσουμε τα αυγά και τα πασχάλια
Υπάρχει η λαϊκή έκφραση «πω πω σήμερα κάναμε Πάσχα», εννοώντας ότι φάγαμε πολύ, φάγαμε πλουσιοπάροχα. Για να έχει αξία μια τέτοια έκφραση σήμερα και να μπορούμε να τη χρησιμοποιούμε καλό είναι τις περισσότερες μέρες του χρόνου να μην .. «κάνουμε Πάσχα», δηλαδή να μην τρώμε πολύ !
Το Πάσχα, όπως αναφέρεται και στη Βίβλο, σημαίνει «προσπερνώ». Στη διατροφή των Ορθόδοξων Χριστιανών ακόμα και στη διατροφή σημαίνει «προσπέραση» ή καλύτερα πέρασμα… Πέρασμα από τη Νηστεία και την αποφυγή κρέατος στην υπερπληθώρα.. Μετά τη «λιτότητα» και την ισχνή παρουσία ζωικών λιπαρών κατά την περίοδο της Νηστείας, γι’ άλλους πολυήμερη και γι’ άλλους ολιγοήμερη, μεταβαίνουμε στο τραπέζι της Ανάστασης και του Πάσχα, με τον πλούτο ζωικού λίπους και πρωτεΐνης.. Πρόκειται για ένα «πέρασμα» που έχει και συνέπειες, όπως είναι η δραματική αύξηση, κατά τις μέρες του Πάσχα, της προσέλευσης στα εξωτερικά ιατρεία για καρδιαγγειακά και γαστρεντερολογικά περιστατικά.
Επομένως καλό είναι να ακολουθήσετε μερικές (ή και όλες) από τις παρακάτω συμβουλές στο πασχαλινό τραπέζι:
ü Τρώτε «συγκεντρωμένα». Πρόκειται για μια κακή συνήθεια το «τσιμπολόγημα» ορθίως πάνω από τον οβελία, οπότε μέχρι να βγει ο οβελίας.. Θέλετε να φάτε; ..καθήστε στο τραπέζι.
ü Προτιμήστε κατσίκι αντί για αρνί, καθώς έχει λιγότερο λίπος.
ü Φρόνιμο είναι να συνοδεύσετε το κρέας με άφθονη σαλάτα. Οι σαλάτες «προάγουν» το αίσθημα κορεσμού, είναι υγιεινές λόγω του πλούτου τους σε φυτικές ίνες και θρεπτικά συστατικά, δεν έχουν πολλές θερμίδες (αν είναι απλές χωρίς σως ντρέσιγκς). Έτσι, στο ίδιο πιάτο βάλτε την άφθονη σαλάτα σας και αν χρειαστεί ..ξαναβάλτε..
ü Αποφύγετε το ψωμί. Πρόκειται για έξτρα θερμίδες χωρίς νόημα, από τη στιγμή που το έχετε μάλλον τιμήσει αρκετά μέσα στη Νηστεία..
ü Τρώτε αργά για τη διευκόλυνση της πέψης, αλλά και για να χορτάσετε πιο γρήγορα.
ü Πίνετε άφθονο νερό ( 8-10 ποτήρια). Σε μέρες εκτός ρουτίνας συνήθως η λήψη του νερού υποβαθμίζεται, όμως είναι ακόμα πιο κρίσιμη γιατί βοηθά στην καλύτερη πέψη, αλλά και στη δημιουργία του αισθήματος κορεσμού.
ü Μην αλατίζετε το φαγητό σας. Το αρνί και τα εδέσματα, είναι συνήθως ήδη «υπεραλατισμένα».
ü Επειδή τα αλκοολούχα ποτά περιέχουν θερμίδες χωρίς θρεπτική αξία καλό είναι να προσέξετε την κατανάλωσή τους. Προτεινόμενο ποτό είναι το κρασί ή και η μπύρα. Μην καταναλώνετε αλκοόλ πριν από το γεύμα καθώς μπορεί να σας «ανοίξει» την όρεξη.
ü Γλυκό; Πρέπει να το καταναλώσετε; Μήπως δεν έχει γίνει σωστός σχεδιασμός και είστε ήδη υπερπληρωμένοι; Αν ισχύει κάτι τέτοιο αποφύγετέ το. Πάντως, επειδή είναι μια μέρα (άντε δύο) καθιερώστε την παρασκευή λιγότερο θερμιδογόνων γλυκών, όπως γιαουρτόγλυκο, ζελέ με κρέμα και φρέσκα φρούτα, μπουκίτσες γλυκών, 1 λεπτή φέτα τσουρέκι, !!!
Θερμίδες πασχαλινών εδεσμάτων (βλέπε πίνακα)
ΠΙΑΤΑ ΘΕΡΜ.(Kcal) ΛΙΠΟΣ(γρ) ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ(mg)1 πιάτο μαγειρίτσα (300 γρ.) 624 43 570 1 αυγό 80 5 215 2 κουτ. τζατζίκι (πλήρες γιαούρτι) 75 7 7 1 κομμάτι τυρί φέτα (50 γρ.) 125 11 35 Πατάτες φούρνου (200γρ) 285 12 0 Τηγανητές πατάτες (200γρ) 430 21 0 1 κομμάτι κοκορέτσι (100 γρ.) 157 9 107 Ψητό αρνί μπούτι (100 γρ.) με πέτσα 316 26 110 χωρίς πέτσα 191 8 65 Ψητό αρνί ωμοπλάτη ( 100 γρ.) με πέτσα 316 26 110 χωρίς πέτσα 196 11 78 Ψητό κατσίκι μπούτι ( 100 γρ.) με πέτσα 186 5,7 81,9 χωρίς πέτσα 133 2,5 53,3 Ψητό κατσίκι ωμοπλάτη (100 γρ.) με πέτσα 220 8,4 90 χωρίς πέτσα 137 3,5 64 |
Πηγή: Α. Τριχοπούλου, «πίνακες σύστασης τροφίμων και ελληνικών φαγητών», 2004, 3η έκδοση