Οι φρονιμίτες (σωφρονιστήρες)
Οι φρονιμίτες (σωφρονιστήρες) είναι τα τελευταία σε σειρά δόντια και εμφανίζονται στο στόμα συνήθως μετά το 18ο έτος της ηλικίας. Σε ορισμένες περιπτώσεις, συνήθως όταν δεν υπάρχει ο απαιτούμενος χώρος, ένας ή περισσότεροι σωφρονιστήρες μπορεί να μην ανατείλουν καθόλου, ή όπως λέμε να παραμείνουν έγκλειστοι μέσα στο οστό της γνάθου, ή ακόμα και να ανατείλουν μερικώς (ημιέγκλειστοι).
Οι έγκλειστοι σωφρονιστήρες συνήθως δεν προκαλούν προβλήματα. Το να μην εμφανιστεί ένας σωφρονιστήρας δεν πρέπει να μας ανησυχήσει, αντίθετα, μπορεί να θεωρηθεί ως “πλεονέκτημα” υπό την έννοια ότι οι σωφρονιστήρες προκαλούν συχνά προβλήματα.
Ο σωφρονιστήρας είναι το δόντι που χαλάει πιο εύκολα από οποιοδήποτε άλλο στη στοματική κοιλότητα κι αυτό γιατί είναι πολύ δύσκολο να καθαριστεί σωστά, καθώς η οδοντόβουρτσα συνήθως δεν μπορεί να φτάσει σε όλες τις επιφάνειες του. Όταν ένας σωφρονιστήρας είναι ημιέγκλειστος, τότε συχνά συσσωρεύονται υπολείμματα τροφών ανάμεσα στα ούλα και στο δόντι. Η περιοχή αυτή αποτελεί έδαφος αναπαραγωγής μικροβίων τα οποία τελικά προκαλούν φλεγμονή, την περιστεφανίτιδα.
Η περιστεφανίτιδα προκαλεί αυτόματο πόνο ή πόνο κατά τη μάσηση, κακοσμία, πρήξιμο γύρω από το υπεύθυνο δόντι, δυσκολία στην κατάποση και άλλα ενοχλήματα. Χαρακτηρίζεται από συχνές υποτροπές και μπορεί να εμφανιστεί ξαφνικά, χωρίς καμία προηγούμενη ενόχληση του ασθενή.
Μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τη φλεγμονή μόνο με αντιβίωση;
Η αντιβίωση μπορεί να βοηθήσει μόνο παροδικά στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της περιστεφανίτιδας. Μάλιστα, δεδομένου ότι οι πιο πολλοί ασθενείς χρησιμοποιούν συχνά και αλόγιστα διάφορα αντιβιοτικά φάρμακα, η φλεγμονή μπορεί να είναι ανθεκτική σε ένα αντιβιοτικό και στην πραγματικότητα το πρόβλημα να μη λύνεται αλλά απλά να υποχωρεί για μικρό χρονικό διάστημα. Για να λυθεί μόνιμα θα πρέπει να απομακρυνθεί η αιτία, δηλαδή ο σωφρονιστήρας.
Αν αντιληφθείτε ότι έχετε κάποιο πρόβλημα με τους φρονιμίτες σας, θα πρέπει να συμβουλευτείτε έγκαιρα τον Οδοντίατρό σας για την αποτροπή της επέκτασης της φλεγμονής. Μην περιμένετε να προκύψει βλάβη πριν επιδιώξετε μία επίσκεψη. Επιπλέον, όσο πιο νέο είναι ένα άτομο, τόσο ευκολότερη καθίσταται η εξαγωγή ενός εγκλείστου ή ημιεγκλείστου σωφρονιστήρα.
Είναι δύσκολη η εξαγωγή ενός φρονιμίτη?
Αυτό εξαρτάται από τη θέση του δοντιού και την ποιότητα του οστού που το περιβάλλει.
Σε κάθε περίπτωση όμως η διαδικασία είναι εντελώς ανώδυνη και δε διαρκεί πάνω από 20 λεπτά, εφόσον γίνει από έμπειρο και εξειδικευμένο γιατρό. Μετά την επέμβαση μπορεί να έχουμε πόνο και πρήξιμο της περιοχής για μερικές μέρες, συμπτώματα όμως που μπορούμε σε μεγάλο βαθμό να προλάβουμε με την έγκαιρη χορήγηση της κατάλληλης φαρμακευτικής αγωγής.
Περισσότερες πληροφορίες σχετικές με τη στοματική σας υγεία θα βρείτε στο www.tooth.gr