Οστεοπόρωση.. η «σιωπηλή» νόσος..
Η οστεοπόρωση είναι μία ασθένεια που χαρακτηρίζεται από αλλοιώσεις της μικρο- αρχιτεκτονικής δομής των οστών και μείωση της συγκέντρωσης των ουσιών που αποτελούν τα κύρια δομικά συστατικά τους. Οι σημαντικότεροι παράγοντες που επηρεάζουν την εμφάνιση οστεοπόρωσης είναι η μέγιστη οστική πυκνότητα που ολοκληρώνεται στο 25ο με 30ο ηλικιακό έτος και ο ρυθμός αποδόμησης του ιστού που φυσιολογικά συμβαίνει με το πέρας του χρόνου. Η οστεοπόρωση είναι μία «σιωπηλή<strong>» νόσος, καθώς στα πρώιμα στάδια της δεν συνοδεύεται από εμφανή κλινικά συμπτώματα. Καθώς η νόσος εξελίσσεται, εμφανίζονται χαρακτηριστικά κλινικά συμπτώματα όπως οσφυαλγία, οι οστικές παραμορφώσεις και η κύφωση (καμπούρα), λόγω μικρών καταγμάτων των σπονδύλων.
Για να περιορίσετε λοιπόν τον ρυθμό αποδόμησης των οστών σας πρέπει να προσλαμβάνετε:
- Ασβέστιο
Πολύ ασβέστιο θα βρείτε στα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα όσπρια, τα ψάρια που τρώγονται με τα κόκκαλα, τα φυλλώδη λαχανικά, τους ξηρούς καρπούς, το ταχίνι και τα ξερά σύκα.
- Βιταμίνη D
Η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για την απορρόφηση του ασβεστίου και τη δημιουργία των οστών. Η καλύτερη πηγή βιταμίνης D για τον άνθρωπο είναι η έκθεση του στον ήλιο (15-20 λεπτά/ ημέρα έκθεση στον ήλιο). Όταν δεν υπάρχει επαρκής ηλιακή έκθεση, τότε η βιταμίνη D πρέπει να προσλαμβάνετε μέσω της τροφής. Οι κυριότερες πηγές διαιτητικής βιταμίνης D είναι το βοδινό και μοσχαρίσιο κρέας, το συκώτι, ο κρόκος αυγού, τα γαλακτοκομικά προϊόντα και ψάρια όπως η πέστροφα, η ρέγκα, ο σολομός, οι σαρδέλες και ο τόνος. Σε αρκετές χώρες τρόφιμα όπως το γάλα και οι μαργαρίνες συχνά εμπλουτίζονται με βιταμίνη D.
- Άλλοι διατροφικοί παράγοντες
Το μαγνήσιο, το κάλιο και η λακτόζη ευνοούν την κατακράτηση ασβεστίου στα οστά, ενώ οι πρωτεΐνες, ο φώσφορος και το νάτριο αυξάνουν την απέκκριση του.
- Καφεΐνη
Η αυξημένη πρόσληψη καφεΐνης διεγείρει την απέκκριση ασβεστίου από τα ούρα και σχετίζεται με την απώλεια οστικής μάζας.
- Αλκοόλ
Η αυξημένη πρόσληψη αλκοόλ φαίνεται ότι επιδρά αρνητικά στην οστική μάζα.
Περιεκτικότητα τροφίμων σε ασβέστιο
Τρόφιμο | Μερίδα | Ασβέστιο (mg) |
Τυρί παρμεζάνα | 100γρ | 1.200 |
Ταχίνι | 100γρ | 680 |
Σαρδέλες κονσέρβα | 100γρ | 550 |
Γιαούρτι | 200ml | 300-415 |
Τυρί φέτα | 100γρ | 360 |
Γάλα | 250 ml | 300 |
Σοκολατούχο γάλα | 250 ml | 300 |
Τυρί μοτσαρέλα | 45γρ | 275 |
Αμύγδαλα | 100 γρ | 250 |
Ξηρά σύκα | 100γρ | 250 |
Σοκολάτα γάλακτος | 100γρ | 220 |
Σπανάκι μαγειρεμένο | 100γρ | 160 |
Γαρίδες βραστές | 100γρ | 150 |
Ψωμί άσπρο | 100γρ | 130 |
Μπάμιες μαγειρεμένες | 100γρ | 120 |
Μούσλι | 100γρ | 110 |