Εγκυμοσύνη και θυρεοειδής αδένας

Εγκυμοσύνη και θυρεοειδής αδένας Facebooktwitterpinterest

Εγκυμοσύνη και θυρεοειδής αδέναςΟ θυρεοειδής αδένας
Παθήσεις του αδένα αυτού είναι συχνότερες σε γυναίκες και επηρεάζουν άμεσα την περίοδο τους καθώς και την γονιμότητα . Επίσης έγκυος γυναίκα με υπέρ η υπό θυρεοειδισμό ,πρέπει να θεωρείτε υψηλού κίνδυνου τόσο για αποβολή καθώς και για ενδομήτριο θάνατο.
Προσοχή λοιπών στα προβλήματα του αδένα αυτού.
Ο θυρεοειδής αδένας αποτελεί μέρος του ενδοκρινολογικού συστήματος. Βρίσκεται στο μέσο της βάσης του λαιμού, μπροστά και πιο κάτω από το λάρυγγα. Αποτελείται από δύο λοβούς, το δεξιό και τον αριστερό που ενώνονται μεταξύ τους με τον ισθμό.
Το ενδοκρινολογικό σύστημα του οποίου είναι μέρος ο θυρεοειδής αδένας, παράγει ορμόνες που ρυθμίζουν φυσιολογικές λειτουργίες του οργανισμού.
Γνωρίζετε άλλους ενδοκρινείς αδένες? Άλλοι αδένες του ενδοκρινολογικού συστήματος είναι η υπόφυση, τα επινεφρίδια, το πάγκρεας, οι παραθυρεοειδείς αδένες, οι όρχεις και οι ωοθήκες.
Παράγει τρεις βασικές ορμόνες, τη θυροξίνη (Τ4), την τριιωδοθυρονίνη (Τ3) και την καλσιτονίνη
Για να συνθέτει τις θυρεοειδείς ορμόνες, ο θυρεοειδής αδένας χρειάζεται ιώδιο. Το στοιχείο αυτό περιέχεται στις τροφές και στο νερό. Τα θαλασσινά είναι πλούσια σε ιώδιο.( για την αποτροπή ελλείψεως ιωδίου στην τροφή εδώ και χρόνια τώρα το αλάτι που αγοράζετε για το φαγητό είναι εμπλουτισμένο με ιώδιο)
Η έλλειψη ιωδίου στον οργανισμό είναι αιτία μειωμένης παραγωγής θυρεοειδών ορμονών. Ο εμπλουτισμός του μαγειρικού αλατιού σε ιώδιο έχει συμβάλει στη δραστική μείωση του υποθυρεοειδισμού λόγω έλλειψης αλατιού.
Οι περισσότερες παθήσεις σχετίζονται με αυξημένη δραστηριότητα του αδένα που δημιουργεί τον υπερθυρεοειδισμό και με μειωμένη παραγωγή ορμονών που προκαλεί τον υποθυρεοειδισμό.
Οι εξετάσεις που είναι χρήσιμες στη διερεύνηση του θυρεοειδούς είναι:
1. Αναλύσεις αίματος για μέτρηση των ορμονών που ελέγχουν ή παράγονται από αυτόν (TSH, T4, T3)
2. Ακτινογραφία του θώρακα
3. Υπερηχογράφημα του λαιμού και του θυρεοειδούς
4. Σπινθηρογράφημα του αδένα
5. Κυτταρολογική εξέταση μετά από αναρρόφηση με λεπτή βελόνα
6. Αξονική ή μαγνητική τομογραφία
Η κυτταρολογική εξέταση γίνεται όταν ο γιατρός διαπιστώσει ότι υπάρχει ένα οζίδιο ή μια μάζα στον θυρεοειδή. Με λεπτή βελόνα γίνεται αναρρόφηση και το υλικό εξετάζεται στο μικροσκόπιο.
Η κυτταρολογική αυτή εξέταση δίνει πληροφορίες σχετικά με το είδος της μάζας και βοηθά στη διαφορική διάγνωση μεταξύ καλοηθών ή κακοηθών όγκων.
Η αντιμετώπιση των ασθενειών του θυρεοειδούς αδένα περιλαμβάνει την ορμονική θεραπεία, τη χειρουργική επέμβαση και τη χορήγηση ραδιοϊσοτόπων (ραδιενεργές ιώδιο).
Οι περισσότερες μάζες του θυρεοειδούς όπως επίσης και οι καταστάσεις με βρογχοκήλη είναι καλοήθεις. Όταν υπάρχουν υποψίες για κακοήθη όγκο, η χειρουργική επέμβαση για αφαίρεση του θυρεοειδούς αδένα επιβάλλεται.
Εάν έχετε πάρει εντολή να λαμβάνετε θυροξίνη η άλλη θεραπεία για το πρόβλημα σας οι συχνές και τακτικές αιματολογικές εξετάσεις επιβάλλονται.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.