Πριν τη προσπάθεια σας για υποβοηθούμενη αναπαραγωγή

Πριν τη προσπάθεια σας για υποβοηθούμενη αναπαραγωγή Facebooktwitterpinterest

Πρωταρχική σημασία έχει η γυναίκα με τον σύντροφο της να αισθανθεί οικία κοντά στον ιατρό. Έτσι θα χαλαρώσει και μπορεί έτσι να ξεδιπλώσει πιο εύκολα το πρόβλημα της. Θα το αφουγκραστούμε, θα ενσκήψουμε σε αυτό. Θα της δώσουμε να καταλάβει ότι η ίδια είναι κάτι το ξεχωριστό και έτσι θα αντιμετωπιστεί. Η πρώτη επαφή μπορεί να γίνει είτε στους χώρους του προσωπικού μου ιατρείου, είτε αυτούς της Μονάδας Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής. Κανείς πρέπει να ξεκινά από τα απλά και θεμελιώδη όπως ένα αναλυτικό ιατρικό ιστορικό, μια σωστή γυναικολογική εξέταση συνοδευόμενη από επίσης αναλυτικό κολπικό γυναικολογικό υπερηχογράφημα. Έτσι αποφεύγει στο να οδηγείται άθελα του σε διαγνωστικά μονοπάτια.

ΤΙ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΓΙΝΟΝΤΑΙ
ΠΡΙΝ ΜΙΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΥΠΟΒΟΗΘΟΥΜΕΝΗΣ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗΣ?
ΣΤΟ ΙΑΤΡΕΙΟ

1. ΛΗΨΗ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ
2. ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ – ΕΞΕΤΑΣΗ ΜΑΣΤΩΝ
3. ΛΗΨΗ ΤΕΣΤ – ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ
4. ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΚΟΛΠΙΚΟ ΥΠΕΡΗΧΟΓΡΑΦΗΜΑ

ΣΤΗΝ ΜΟΝΑΔΑ ΥΠΟΒΟΗΘΟΥΜΕΝΗΣ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗΣ “ΜΗΤΕΡΑ”

1. ΥΣΤΕΡΟΣΑΛΠΙΓΓΟΓΡΑΦΙΑ
Γίνεται στο Ακτινολογικό Εργαστήριο είναι σημαντική εξέταση με την οποία ελέγχουμε το περίγραμμα της μήτρας αλλά κυρίως ελέγχουμε την διαβατότητα των σαλπίγγων.
2. ΣΠΕΡΜΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ
Είναι επίσης σημαντική εξέταση που γίνεται στους χώρους της Μονάδας από τους βιολόγους μας. Ελέγχουμε έτσι την κατάσταση του σπέρματος δηλαδή του πόσο γόνιμο ή όχι είναι το σπέρμα αυτό. Παράλληλα θα πρέπει αυτή η εξέταση να συνοδεύεται και από καλλιέργεια του σπέρματος. Έτσι μπορούμε να ανιχνεύσουμε τυχόν μικρόβια στο σπέρμα και να δώσουμε την ενδεδειγμένη αγωγή. Η παρουσία μικροβίου στο σπέρμα το καθιστά τουλάχιστον προβληματικό για γονιμοποίηση.
3. ΟΡΜΟΝΙΚΟ ΠΡΟΦΙΛ
Εννοούμε μια σειρά από εξετάσεις που θα μας επιτρέψουν να επιλέξουμε την ενδεδειγμένη θεραπεία για το υπογόνιμο ζευγάρι. FSH-E2 (Οιστραδιόλη) – Προλακτίνη – Έλεγχος θυρεοειδικής λειτουργίας – Ανδρογόνα (σε γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών) – Αntimullerian hormone (σε γυναίκες που υποπτευόμαστε έκπτωση της ωοθηκικής τους λειτουργίας).
4. ΜΑΣΤΟΓΡΑΦΙΑ
Πρέπει να γίνεται απαραίτητα και για προληπτικούς λόγους βέβαια σε γυναίκες από 40 ετών και άνω και σε νεαρότερες εάν υπάρχει οικογενειακό ή ατομικό ιστορικό με παθολογία στον μαστό, είτε έχουν υποβληθεί στο παρελθόν σε μεγάλο αριθμό προσπαθειών υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.
5. ΥΣΤΕΡΟΣΚΟΠΗΣΗ
Είναι μια απλή διαγνωστική μέθοδος όπου με την βοήθεια μιας λεπτής κάμερας 5mm και την βοήθεια φυσιολογικού υγρού ως διατατικού μέσου μπορούμε να διαγνώσουμε οποιαδήποτε ανωμαλία υπάρχει στην ενδομήτρια κοιλότητα της μήτρας. Όπως ενδομήτριοι πολύποδες, ινομυώματα, συμφύσεις, διαφράγματα, ενδομητρίτιδα, παράγοντες δηλαδή που θα έπαιζαν αρνητικό ρόλο στην έκβαση μιας προσπάθειας εξωσωματικής. Η εξέταση γίνεται με απλή μέθη και η γυναίκα επιστρέφει μετά από λίγη ώρα σπίτι της. Η μέθοδος αυτή εφαρμόζεται και σε γυναίκες όπου έχουν στο ιστορικό τους τουλάχιστον 2 αποτυχημένες προσπάθειες εξωσωματικής.
6. ΛΑΠΑΡΟΣΚΟΠΗΣΗ
Είναι μια διαγνωστική αλλά παράλληλα εάν χρειασθεί και επεμβατική μέθοδος με την οποία μπορούμε με άμεση όραση να δούμε στο εσωτερικό της κοιλιάς μιας γυναίκας. Μπορούμε δηλαδή να δούμε την μορφολογία της μήτρας, των ωοθηκών, την κατάσταση και την διαβατότητα των σαλπίγγων, την ύπαρξη ενδομητρίωσης. Παράλληλα μας δίδεται η δυνατότητα να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα άμεσα. Δηλαδή να καυτηριάσουμε τις πολυκυστικές ωοθήκες (drilling), να καυτηριάσουμε τυχόν εστίες ενδομητρίωσης, να αφαιρέσουμε ενδομητριωσικές ή άλλες τυχόν κύστεις από τις ωοθήκες να λύσουμε συμφύσεις που έχουν τυχόν παγιδεύσει τις σάλπιγγες. Έτσι μπορεί να λυθεί το πρόβλημα γονιμότητας μιας γυναίκας πολλές φόρες χωρίς να αναγκαστεί η ίδια να υποβληθεί σε πρόγραμμα εξωσωματικής γονιμοποίησης. Η γυναίκα παραμένει αναλόγως την βαρύτητα του χειρουργείου από λίγες ώρες μέχρι το πολύ μια ημέρα.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.