Η άσκηση μας κάνει εξυπνότερους
Νέα μελέτη σε ποντίκια έδειξε ότι αυξάνει τον αριθμό μιτοχονδρίων στον εγκέφαλο
Πέρα από το σώμα η άσκηση φαίνεται ότι «γυμνάζει» και το… μυαλό, σύμφωνα με αμερικανούς επιστήμονες.
Τα νέα ευρήματα ανήκουν σε ειδικούς του Πανεπιστημίου της Νότιας Καρολίνας οι οποίοι ανακάλυψαν ότι το συχνό τρέξιμο σε διάδρομο αυξάνει τον αριθμό των μιτοχονδρίων – των εργοστασίων παραγωγής ενέργειας των κυττάρων – στα εγκεφαλικά κύτταρα.
Προηγούμενες μελέτες είχαν επίσης δείξει ότι η άσκηση ενισχύει τη γέννηση νέων μιτοχονδρίων στους μυς. Ο συγκεκριμένος μηχανισμός άλλωστε ευθύνεται για τη βαθμιαία αύξηση της αντοχής μας κατά την άσκηση, ενώ παράλληλα μειώνει τον κίνδυνο παχυσαρκίας.
Τρέξιμο για «κοφτερό» μυαλό
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της μελέτης δρα Μαρκ Ντέιβις η τονωτική ένεση ενέργειας που προκύπτει από τη συχνή άσκηση βοηθά τον εγκέφαλο να λειτουργεί ταχύτερα και πιο αποδοτικά.
«Οι ενδείξεις μάς οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η άσκηση διατηρεί τον εγκέφαλο μας νέο» υπογραμμίζει ο ειδικός και συμπληρώνει ότι βραχυπρόθεσμα η άσκηση περιορίζει την αίσθηση νοητικής κούρασης ενώ παράλληλα «ακονίζει» το μυαλό.
Η δημιουργία μιας μεγάλης «αποθήκης» μιτοχονδρίων στα εγκεφαλικά κύτταρα θα μπορούσε, κατά τους επιστήμονες, να δημιουργήσει ένα ενεργειακό «μαξιλαράκι» ασφαλείας ενάντια σε νευροεκφυλιστικές νόσους που εμφανίζονται κυρίως σε μεγαλύτερες ηλικίες, όπως π.χ. το Αλτσχάιμερ.
Εξυπνότερα τα γυμνασμένα ποντίκια
Τα πειράματα των ερευνητών που περιγράφονται στο επιστημονικό έντυπο «The Journal of Applied Physiology» πραγματοποιήθηκαν σε μια ομάδα ποντικιών. Τα μισά από αυτά, ασκούνταν σε έναν μικροσκοπικό διάδρομο για μισή ώρα την ημέρα, ενώ τα άλλα μισά… χαλάρωναν στο κλουβί τους.
Μετά από ένα διάστημα οκτώ εβδομάδων, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι τα «γυμνασμένα» ποντίκια είχαν αναπτύξει την ικανότητα να ασκούνται ακούραστα επί 126 λεπτά, συγκριτικά με τα ποντίκια που ακολουθούσαν «καθιστικό» τρόπο ζωής και άντεχαν μόλις 74 λεπτά επάνω στον διάδρομο.
Αναλύοντας δείγμα εγκεφαλικού ιστού, οι επιστήμονες είδαν ότι τα «γυμνασμένα» τρωκτικά εμφάνιζαν μια «έκρηξη» νέων μιτοχονδρίων στα εγκεφαλικά τους κύτταρα η οποία αύξανε κατακόρυφα την επικοινωνία μεταξύ των κυττάρων.
Παρά το γεγονός ότι η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε ποντίκια, ο δρ Ντέιβις έσπευσε να υπογραμμίσει ότι πιθανότατα η ίδια διαδικασία «πραγματοποιείται και στον ανθρώπινο εγκέφαλο» όσων γυμνάζονται. Ενώ δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι το πρόγραμμα γυμναστικής των ευφυών τρωκτικών αντιστοιχεί σε περίπου 30 λεπτά τζόγκινγκ για τον άνθρωπο.
http://www.tovima.gr/