Είναι ακρωτηριαστικές οι επεμβάσεις στο μαστό;
Ογκοπλαστική χειρουργική μαστού
Γενικά
Η ογκοπλαστική χειρουργική αποτελεί μία εξαιρετικά καινοτόμα προσέγγιση στην ογκολογική χειρουργική του μαστού. Επιχειρεί την εισαγωγή μοντέρνων τεχνικών πλαστικής στην αποκατάσταση και την αναδιαμόρφωση του εναπομένοντος μαστού, μετά την ενδεδειγμένη και όχι υποτιμημένη, ευρεία εκτομή του καρκίνου.
Έτσι, χωρίς να παραβλάπτεται το “οφέλιμο” (ριζική αφαίρεση), επιτυγχάνεται με μια επέμβαση και το “τερπνόν” (βέλτιστο αισθητικό αποτέλεσμα). Φυσικά επειδή στην “αρχιτεκτονική”, γιατί στην ουσία για τέτοια πρόκειται, γνώμονας αποτελεί η συμμετρία και η ισορροπία, αισθητική παρέμβαση ταυτόχρονα γίνεται και στον υγιή έτερο μαστό.
Το συνολικό σενάριο είναι ιδιαίτερα ελκυστικό αν αναλογιστεί κανείς, πως η γυναίκα με τον καρκίνο του μαστού έχει να διαχειριστεί το νέο της διάγνωσης (καρκίνος), αλλά και του επικείμενου ακρωτηριασμού της θηλυκότητάς της (μαστεκτομή). Κι αυτό με δεδομένο πως η χειρουργική αποτελεί ο ακρογωνιαίος λίθος στην αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού κι έπεται η συνδρομή της χημειο-ακτινο-ορμονοθεραπείας.
Η ελάχιστη δυνατή ουλή και το βέλτιστο σχήμα και μέγεθος των μαστών αποτελούν τη βασική αρχή της ογκοπλαστικής χειρουργικής του μαστού. Απαιτείται προσεκτικός προεγχειρητικός σχεδιασμός και αυστηρή προσήλωση στο κύριο μέλημα της “εξαφάνισης” του καρκίνου.
Τεχνικές ογκοπλαστικής σε επεμβάσεις διατήρησης του μαστού
Στις μέρες μας οι επεμβάσεις, που εφαρμόζονται για καρκίνο του μαστού, στην πλειοψηφία τους διατηρούν σημαντικό ποσοστό από το μέγεθος του οργάνου. Ωστόσο καταλείπουν σημαντική δυσμορφία, η οποία δύναται και είναι ορθότερο να αποκαθίσταται στο ίδιο χειρουργείο, που διενεργείται η αφαίρεση του όγκου, γιατί είναι σαφώς δυσκολότερο να επιτευχθεί μετά ενδεχόμενη ακτινοβολία, αλλά και γιατί τα αποτελέσματα μετά ετερόχρονου χειρουργείου συχνά δεν είναι τα αναμενόμενα.
Στόχος του χειρουργείου είναι η αφαίρεση του όγκου στο σύνολό του με συναφαίρεση υγιούς ιστού που τον περιβάλλει, ώστε να μειωθεί κατά το δυνατό ο κίνδυνος τοπικής υποτροπής. Γκρίζα ζώνη αποτελεί η έκταση αυτού του υγιούς ιστού, η οποία όσο μεγαλύτερη είναι προσφέρει περισσότερη “ογκολογική” ασφάλεια, αλλά και υψηλότερο κίνδυνο ορατής δυσμορφίας. Επομένως, ένας πρώτος σημαντικός παράγοντας, που επηρεάζει απευθείας το κοσμητικό αποτέλεσμα, είναι το μέγεθος του όγκου σε σχέση με αυτό του μαστού.
Δεύτερος παράγοντας είναι η τοπογραφική θέση του όγκου μέσα στο μαστό. Χειρότερο αισθητικό αποτέλεσμα συνήθως καταλείπει η αφαίρεση όγκου από το κέντρο, το κάτω και το εσωτερικό τμήμα του μαστού.
Τέτοιου είδους δυσμορφίες αντιμετωπίζονται με:
• μεταφορά γειτονικού ιστού στην υπολειπόμενη κοιλότητα εκτομής
• κινητοποίηση του μαζικού αδένα και του συμπλέγματος θηλής/θηλαίας άλου χωρίς να αφαιρείται δέρμα. σε περιπτώσεις ευμεγέθους υπολειπόμενου μαστού
• εκτεταμένη αφαίρεση του μαζικού αδένα (σε περιπτώσεις μεγάλου όγκου) και πλήρη ανάπλαση του μαστού.
• μεταφορά ιστού από πιο απομακρυσμένες θέσεις (πλατύς ραχιαίος μυς) για αντικατάσταση του χαμένου όγκου
Υπόδειγμα ογκοπλαστικής επέμβασης
Προεγχειρητικός σχεδιασμός σε όρθια θέση, όπου επισημαίνεται η θέση του όγκου και η εγχειρητική τομή.
Η περιοχή γύρω από τη θηλή και τη θηλαία άλω αποεπιθηλιοποιείται και διανοίγεται το δέρμα.
Αποκόλληση του μαστού από την υποκείμενη περιτονία και ψηλάφηση του όγκου.
Παρασκευή του άνω κρημνού για τη θηλή.
Ο όγκος μετά του γύρω υγιή ιστού και ιστού προς ανακατασκευή.
Το υπολειπόμενο έλλειμμα. Τα βέλη επισημαίνουν τα προς σύγκλειση χείλη.
Επαναδιαμόρφωση του μαστού. Το βέλος επισημαίνει τη θέση επανατοποθέτησης της θηλής.
Εναπομένουσες ουλές των μαστών.