Διατροφή κατά της Δυσκοιλιότητας
Δίαιτα για την Δυσκοιλιότητα
Η δυσκοιλιότητα είναι πιθανόν η πιο συχνή διαταραχή του πεπτικού μας συστήματος. Ουσιαστικά πρόκειται για αλλαγή της συνήθους λειτουργίας του εντέρου του ανθρώπου. Ο κάθε ένας μας όμως, μπορεί να δώσει διαφορετική περιγραφή σ αυτό το φαινόμενο. Έτσι άλλοι λοιπόν λένε ότι τα κόπρανα τους είναι σκληρά και σε σχήμα σβόλου, ενώ άλλοι περιγράφουν ότι η κένωση τους πραγματοποιείται με δυσκολία ή αραιότερα από το συνηθισμένο.
Ορισμός της δυσκοιλιότητας
Θεωρείται ότι υπάρχει δυσκοιλιότητα όταν δεν εκκενώνεται το έντερο μας τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα. Στην δυσκοιλιότητα καθυστερεί να γίνει η κένωση του εντέρου και επομένως τα κόπρανα παραμένουν για πολύ χρονικό διάστημα στο παχύ έντερο, αφυδατώνονται σε μεγάλο βαθμό με συνέπεια να γίνονται ξηρά και σκληρά.
Συνέπειες της δυσκοιλιότητας
Οι συνέπειες είναι πάρα πολλές και διαφορετικές αλλά έχουν κοινό χαρακτηριστικό ότι ταλαιπωρούν τον πάσχοντα. Οι συνέπειες είναι επίπονες και ψυχοφθόρες και έχουν σαν αποτέλεσμα να μειώνεται η ποιότητα της ζωής των ασθενών.
Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα της δυσκοιλιότητας είναι:
κοιλιακά άλγη
στομαχική πίεση
αίσθημα φουσκώματος
ναυτία
κράμπες
κολικοί
Έχει όμως και ψυχολογικές συνέπειες που είναι σημαντικές όπως:
κακή διάθεση
κούραση
περιορισμό της αποδοτικότητας στην εργασία
επιθετική συμπεριφορά
άγχος
Η δίαιτα κατά της δυσκοιλιότητας
Η δίαιτα πρέπει να είναι πλούσια σε άπεπτες φυτικές ίνες. Οι φυτικές ίνες είναι ποικιλία φυτικών ουσιών και αποτελούν μέρος της τροφής μας που περνά μέσα από το λεπτό έντερο χωρίς να πέπτεται. Οι φυτικές ίνες αυξάνουν τον όγκο και τον χρόνο της διέλευσης των τροφών στο έντερο. Κατακρατούν μεγάλη ποσότητα νερού με συνέπεια να μαλακώνουν την υφή των κοπράνων, συμβάλλοντας έτσι στην καλή λειτουργία του εντέρου. Επίσης προκαλούν αίσθημα κορεσμού.
Τροφές που πρέπει να καταναλώνονται
Όλα τα είδη λαχανικών, ιδιαίτερα χόρτα, λάχανο μαρούλι, σέλινο, σπανάκι κ.λ.π.
Τουλάχιστον τρία φρούτα την ημέρα ( όχι πολλές μπανάνες, μήλα )
Χυμοί φρούτων
Ξηρά φρούτα
Ρύζι αναποφλοίωτο και ημιαποφλοιωμένο
Ψωμί από πιτυρούχο αλεύρι
Δημητριακά ( All-Bran, Muesli, Corn flakes)
Γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα
Ξηροί καρποί, μέλι
Μαρμελάδες (κατά προτίμηση δαμάσκηνο)
Σούπες λαχανικών
Κρέας, κοτόπουλο και ψάρι σε κανονικές ποσότητες
Τροφές που πρέπει να αποφεύγονται
Άσπρο ψωμί
Αποφλοιωμένο ρύζι , πατάτα, καρότα
Ζυμαρικά ( περιορισμένη ποσότητα )
Μήλα και μπανάνες
Το μαύρο τσάι
Συνίσταται επίσης
Καθημερινή σωματική άσκηση
Τα φρούτα εάν είναι δυνατόν να καταναλώνονται με την φλούδα τους
Τα όσπρια πρέπει να καταναλώνονται 2 με 3 φορές την εβδομάδα
Αρκετή κατανάλωση νερού (τουλάχιστον 1 ½ με 2 λίτρα ημερησίως)
Καθημερινή κατανάλωση ωμών ή βρασμένων λαχανικών
Η δίαιτα πρέπει να είναι εξατομικευμένη, γιατί κάθε ασθενής αντιδρά διαφορετικά
Η ανεξέλεγκτη λήψη υπακτικών χωρίς οδηγία ιατρού πιθανόν να οδηγήσει σε αδράνεια του εντέρου