Αγαπήστε τον αυτό σας για να έχετε καλλίγραμμο σώμα.

Αγαπήστε τον αυτό σας για να έχετε καλλίγραμμο σώμα. Facebooktwitterpinterest

Συχνά ακούμε φράσεις δυσαρέσκειας όπως: “Πάντα ήθελα να χάσω καμιά δεκαριά κιλά”, “Φυσικά θέλω να χάσω το βάρος από την περιφέρεια και τα πόδια μου, όχι από το πρόσωπο και το στήθος μου όπως συμβαίνει όταν κατορθώσω να χάσω λίγα κιλά”, “Θέλω να έχω κορμί σαν και αυτήν στην αφίσα”. Είναι παράπονα που όσοι επαγγελματίες ασχολούνται με την άσκηση και διατροφή πρέπει να ακούμε και να λαμβάνουμε υπόψη. Η δυσαρέσκεια με το σώμα και την εμφάνιση είναι κοινό φαινόμενο, και πολλές φορές αποτελεί τον μόνο λόγο που κάποιος γυμνάζεται ή προσέχει την διατροφή του. Από που προέρχεται όμως αυτή η δυσαρέσκεια και γιατί είναι πιο συχνή στις γυναίκες.

Οι ειδικοί έχουν εκφράσει ορισμένες εξηγήσεις για αυτό το φαινόμενο:

(1) Ακατόρθωτα στάνταρτ ομορφιάς: Κάθε κοινωνία έχει κάποια κριτήρια ομορφιάς και αισθητικής εμφάνισης και με αυτά αξιολογούμε τον εαυτό μας και τους άλλους. Μεγάλο ρόλο στην δυσαρέσκεια για την εμφάνιση μας παίζει η διαφορά μεταξύ των κριτηρίων και πρότυπων της κοινωνίας (για τις γυναίκες, πολύ λεπτές για τους άνδρες, πολύ μυώδες) και της υφιστάμενης σωματικής εμφάνισης μας. Μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού είναι κατά 20% υπέρβαροι ενώ τα γυναικεία μοντέλα “πρότυπα” έχουν κατά 20% χαμηλότερο βάρος του κανονικού.
(2) Εσφαλμένη εντύπωση ότι η ιδιοσυγκρασία θα μας δώσει το τέλειο σώμα: Στην πραγματικότητα, η εμφάνιση του σώματος μας μπορεί να αλλάξει μέχρι ενός σημείου (εκτός φυσικά από τις αλλαγές που επιφέρει η πλαστική εγχείρηση). Το μόνο που μπορούμε να αλλάξουμε είναι το βάρος (τουλάχιστο θεωρητικά) και η μείωση του είναι ο στόχος όταν δεν είμαστε ευχαριστημένοι με το σώμα μας. Δυστυχώς, η μακροπρόθεσμη απώλεια βάρους είναι δύσκολη υπόθεση και οι προσπάθεια πολλές φορές δεν φέρνει το τέλειο σώμα, αλλά την απογοήτευση.
(3) Δυσαρέσκεια με τον εαυτό μας και την ζωή μας: Πολλές φορές η δυσαρέσκεια για το σώμα ξεκινά από την μειωμένη εκτίμηση που έχουμε για το άτομο μας και τις ικανότητες μας.
(4) Ανάγκη για έλεγχο σε μια κοινωνία που όλα δείχνουν εκτός ελέγχου: Μερικοί βρίσκουν καταφύγιο στον έλεγχο της διατροφής τους και του βάρους τους. Με τον ίδιο τρόπο η άσκηση δίνει την αίσθηση ελέγχου, και επίσης μειώνει το στρες. Ελέγχοντας το σώμα μας, έχουμε την αίσθηση ότι έχουμε κάποια επήρεια πάνω στη ζωή μας.
(5) Η πρώτη εντύπωση μετρά: Πριν γνωρίσουμε κάποιο, το μόνο που έχουμε για να τον/την κρίνουμε είναι η εμφάνιση τους. Κάποιος υπέρβαρος τείνει να χαρακτηριστεί αργόσχολος και λιγότερο οργανωμένος και πειθαρχημένος.

Μέχρι ενός σημείου, η δυσαρέσκεια με το σώμα είναι φυσιολογική αλλά σε πολλές περιπτώσεις αυτή η δυσαρέσκεια οδηγεί σε κατάθλιψη, διατροφικές παθήσεις και δημιουργεί έμμονη για το φαγητό και το κορμί. Εδώ είναι που χρειάζεται η επέμβαση των διάφορων επαγγελματιών που έχουν άμεση σχέση με το θέμα σωματικής εμφάνισης για την πρόληψη των ακεραιοτήτων. Συνήθως αυτές οι τάσεις ξεκινούν από νεαρή ηλικία. Παιδιά κάτω των δέκα κάνουν δίαιτα για να χάσουν βάρος. Αυτά τα παιδιά μπορεί  να βλάψουν την φυσική και ψυχολογική τους κατάσταση με αυτές τους τις προσπάθειες. Πολλές φορές απλά μιμούνται τους ενήλικες του περιβάλλοντος τους.

Σίγουρα η προσπάθεια για βελτίωση της εμφάνισης πρέπει να γίνεται μέσα σε λογικά πλαίσια και με την βοήθεια των ειδικών. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να επηρεάζει το ηθικό και την ψυχική ηρεμία αρνητικά γιατί τότε είναι που μόνο αρνητικά αποτελέσματα θα προκύπτουν.

Οι ακόλουθες συμβουλές μπορούν να βοηθήσουν στην προσπάθεια βελτίωσης της σωματικής εμφάνισης:

Α. Στόχος να είναι η υγεία και καλή φυσική κατάσταση και όχι το περιττό λίπος. Αν χρειάζεται να χάσετε βάρος επικεντρώστε τις προσπάθειες σας στην βελτίωση του τρόπου ζωής παρά στην μείωση κάποιου αριθμού κιλών. Ο καθημερινές συνήθειες είναι μεταβαλλόμενες και είναι το μόνο πράγμα που μπορούμε να ελέγξουμε. Ένας υγιεινός τρόπος ζωής θα σας βοηθήσει τελικά να φτάσετε το βάρος που είναι καλύτερο για το άτομο σας. Αποφεύγεται αυστηρές και ανορθόδοξες δίαιτες γιατί αυτές προκαλούν την επιθυμία για φαγητό, φέρνουν την αποτυχία και την ενοχή.

Β. Ακολουθήστε ένα ευχάριστο πρόγραμμα γυμναστικής. Η άσκηση πρέπει να γίνεται για τους σωστούς λόγους, οι οποίοι είναι βελτίωση της υγείας και να νιώθετε καλύτερα. Ένα όφελος που θα δείτε με την συμμετοχή σας σε άσκηση είναι η βελτίωση αυτοπεποίθησης και η εκτίμηση δύναμης και αντοχής του σώματος. Επίσης με ένα σωστό πρόγραμμα άσκησης μπορείτε χαλαρώσετε και να νιώσετε καλύτερα για την ζωή σας. Φυσικά, όταν απολαμβάνετε την άσκηση που κάνετε τότε τα αποτελέσματα της εμφάνισης θα έρθουν πιο ανώδυνα αφού η άσκηση βοηθά στον έλεγχο του βάρους και στην μυϊκή τόνωση.

Γ. Αποφεύγετε αρνητικές σκέψεις. Αντί για παράδειγμα σκέφτεστε «Τα πόδια μου είναι παχουλά» να σκεφτείτε «Έχω πόδια δυνατά και αυτό με βοηθά να κάνω τις καθημερινές δραστηριότητες μου με μεγαλύτερη ευκολία».

Δ. Μην συγχύζετε τα προβλήματα σας με την εμφάνιση σας. Η εμφάνιση σας δεν έχει να κάνει με τα προβλήματα που μπορεί να έχετε στη επαγγελματική ή προσωπική ζωή σας.

Ε. Προσέχετε τι διαβάζετε και τι βλέπετε στην τηλεόραση. Τα ‘πρότυπα’ μοντέλα δημιουργούν λανθασμένες εντυπώσεις για το πως πρέπει να είναι η εμφάνιση μας.

Ζ. Ζήστε την ζωή σας. Θα νιώσετε καλύτερα όταν κατορθώσετε κάποιο στόχος μεγαλύτερης σημασίας από την απώλεια βάρους. Γεμίστε τον ελεύθερο σας χρόνο με ευχάριστες και παραγωγικές ασχολίες και κοινωνικές προσφορές.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.