Λειψοί
Οι Λειψοί είναι συστάδα νησίδων του ανατολικού Αιγαίου με 698 κατοίκους (απογραφή 2001). Η Λιψός, το κύριο νησί από το οποίο και προέρχεται το όνομα της συστάδας αυτής, βρίσκεται ανάμεσα στην Πάτμο και τη Λέρο και λίγο ανατολικότερα της νοητής ευθείας που τις ενώνει, στα βόρεια Δωδεκάνησα.
Στην ομάδα αυτών των μικρών νησιών συμπεριλαμβάνονται οι νησίδες Ασπρονήσια, Καλαπόδια, Φράγκο, Πλάβι και άλλα μικρότερα νησιά συνολικής έκτασης 17,350 τ.χλμ. Η επιφάνεια του κύριου νησιού Λιψός είναι 15,8 τ.χλμ. με ανάπτυγμα ακτής 35 χλμ. Επειδή το νησί είναι μικρό, είναι εύκολο να το γυρίσει κανείς πεζοπορώντας. Στο νησί υπάρχει υπηρεσία ταξί και ένα λεωφορείο.
Στη Λιψό υπάρχουν μερικές όμορφες αμμώδεις παραλίες, όπως ο Πλατύς Γιαλός, Τουρκόμνημα και Χοχλακούρα. Στο μικρό φυσικό λιμάνι βρίσκεται η Χώρα με τα μικρά άσπρα σπίτια της, ταβέρνες, καφετέριες και εστιατόρια και υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας. Η Λιψός συνδέεται ακτοπλοϊκά με τον Πειραιά και τα άλλα νησιά των Δωδεκανήσων.
“Τιμής ένεκεν” οι Λειψοί αποτελούσαν και συνεχίζουν να αποτελούν δήμο εκ του γεγονότος ότι όλα τα έργα που έχουν γίνει στο νησί προέρχονται από δωρεές σε συνάλλαγμα μεταναστών της στην Αυστραλία. Οι δρόμοι, οι ασφαλτοστρώσεις, ηλεκτροδότηση κλπ. καθώς και η ανοικοδόμηση της μητρόπολης – εκκλησίας με ξενώνα για κληρικούς ακόμη και ζωολογικό κήπο, έχουν γίνει από αυτές τις δωρεές.
Οι Λειψοί αλλά και οι διάσπαρτες συστάδες νησιών γύρω τους, αποτελούν πόλο έλξης για πλήθος τουριστών, κυρίως αυτών με ιστιοπλοϊκά και σκάφη αναψυχής. Το νησί επισκέπτονται κάθε χρόνο πολλοί Ιταλοί τουρίστες, ενώ επίσης αποτελεί σταθμό (νήσος Μαράθι) για πολλές θαλαμηγούς.
Ο δήμος Λειψών
Οι Λειψοί αποτελούν ξεχωριστό δήμο που περιλαμβάνει το ομώνυμο νησί και την νησίδα Φράγκος. Με την εφαρμογή της νέας διοικητικής διαίρεσης της χώρας κατά το Πρόγραμμα Καλλικράτης το 2011 ουδεμία μεταβολή επήλθε στο Δήμο, σύμφωνα με το άρθρο 1,§ 2.10.Γ. αυτού.
Σημειώσεις
Λεπτομερείς ναυτιλιακές πληροφορίες για τις νήσους Λειψοί παρέχει ο Ελληνικός Πλοηγός 4ος τόμος, επίσης ο χάρτης ελληνικής έκδοσης: ΧΕΕ-422, που καλύπτει όλη τη θαλάσσια περιοχή από Νάξο μέχρι τις έναντι ακτές της Τουρκίας και ειδικότερα ο ΧΕΕ-422/4 που είναι και ο λιμενοδείκτης της νήσου.
http://el.wikipedia.org/