Ηλικιωμένοι και αφυδάτωση
Καλοκαίρι, υψηλές θερμοκρασίες, δυσάρεστα συμπτώματα όπως ο πονοκέφαλος, η κούραση, η ζάλη, κ.ά. Και όλα αυτά λόγω της αφυδάτωσης, μιας φυσικής συνέπειας των υψηλών θερμοκρασιών και της μη επαρκούς κατανάλωσης νερού.
Τι συμβαίνει όμως στα άτομα τρίτης ηλικίας?
Το νερό είναι ένα απαραίτητο διατροφικό στοιχείο και η αφυδάτωση αποτελεί την πιο συχνή αιτία υδρο-ηλεκτρολυτικών διαταραχών στην τρίτη ηλικία. Η υποδιψία (διψούν λιγότερο συχνά από το φυσιολογικό και έτσι δυσκολεύονται να καλύψουν τις ανάγκες τους) είναι η κυριότερη αιτία ανεπαρκούς πρόσληψης ύδατος (δηλαδή ημερήσιας πρόσληψης κάτω του 1,5 λίτρου) στους ηλικιωμένους. Επίσης όσον αφορά τη λειτουργία των νεφρών τους, ακόμη και μετά από σημαντική στέρηση υγρών αποβάλουν υπότονα ούρα καθώς οι νεφροί χάνουν την ικανότητα συμπύκνωσης των ούρων, όπως συμβαίνει σε νεότερες ηλικίες. Άλλες φορές πάλι λόγω της κατανάλωσης πολλών φαρμάκων, χάνουν τη γεύση τους και αυτό επίσης επηρεάζει την πρόσληψη υγρών. Για τους παραπάνω λόγους θα πρέπει οι ηλικιωμένοι να καταναλώνουν νερό πριν ακόμη διψάσουν.
Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στα άτομα εκείνα που δεν μπορούν να αυτοεξυπηρετηθούν (π.χ. άτομα με αναπηρία, με προβλήματα όρασης κ.ά.) και άτομα που πάσχουν από άνοια. Στην περίπτωση αυτή οι οικογένειες των ατόμων θα πρέπει να αναλάβουν την φροντίδα τους.
Γενικές συμβουλές για τα άτομα τρίτης ηλικίας:
- Να πίνουν νερό πριν ακόμη διψάσουν.
- Να προτιμούν δροσερό νερό και όχι πολύ παγωμένο ώστε να καταναλώνουν μεγαλύτερη ποσότητα.
- Να πίνουν νερό σταδιακά μέσα στην ημέρα.
- Να κάνουν μικρά- ελαφριά και συχνά γεύματα μέσα στην ημέρα για να μην επιβαρύνουν το πεπτικό τους σύστημα.
- Να τρώνε άφθονα φρούτα και λαχανικά τα οποία βοηθούν στην ενυδάτωση.
- Να αποφεύγουν μεγάλες ποσότητες καφέ και αλκοόλ.
- Να αποφεύγουν τις μεγάλες μετακινήσεις σε ώρες όπου οι θερμοκρασίες είναι πολύ υψηλές.