Πονάει το δοντάκι;

Πονάει το δοντάκι; Facebooktwitterpinterest

Πονάει το δοντάκι; Ξαφνικά υποφέρεις κάθε φορά που τρως κάτι γλυκό ή πίνεις ζεστά ή παγωμένα ροφήματα; Εφάρμοσες όλα τα γνωστά και άγνωστα γιατροσόφια αλλά μάταια; Αν σε έπιασε πονόδοντος και δεν ξέρεις τι να κάνεις, μάθε πώς θα ανακουφιστείς προσωρινά μέχρι να επισκεφτείς τον οδοντίατρο, ο οποίος είναι ο μόνος αρμόδιος για να δώσει οριστική λύση στο πρόβλημά σου.
Πώς θα ανακουφιστείς προσωρινά από τον πονόδοντο;
* Πάρε ένα παυσίπονο: Αν ο πόνος είναι έντονος και ο οδοντίατρος δεν έχει διαθέσιμο ραντεβού μέσα στην ημέρα, δοκίμασε να ανακουφιστείς προσωρινά με ένα αναλγητικό. Βέβαια, πρόσεξε να μην το παρακάνεις. Τα φάρμακα δεν είναι καραμέλες και δεν χρειάζεται να τα παίρνουμε με το παραμικρό.
* Πες ναι στο γαρυφαλέλαιο: Εναλλακτικά, αν αποφεύγεις τα φάρμακα ή αν ο πόνος επιμένει, δοκίμασε να βάλεις πάνω στην ερεθισμένη περιοχή λίγες σταγόνες γαριφαλέλαιο που όπως έχει αποδειχτεί ανακουφίζει προσωρινά από τον πονόδοντο. Για καλύτερα αποτελέσματα μπορείς να μασήσεις λίγο γαρίφαλο.
* Κάνε μπουκώματα με χαμομήλι: Τέλος, κάνε ζεστά μπουκώματα με χαμομήλι που εκτός από την αντισυπτική δράση που έχει, θα απαλύνει την φλεγμονή και θα μετριάσει τον πόνο μέχρι να επισκεφτείς τον οδοντιάτρό σου.
* Δοκίμασε πλύσεις με αλατόνερο: Αντισηπτική δράση έχει και το αλατόνερο, που μπορεί επίσης να σου προσφέρει προσωρινή ανακούφιση από τον πονόδοντο.
ΠΡΟΣΟΧΗ! Σε κάθε περίπτωση να θυμάσαι πως, ακόμη κι αν ανακουφιστείς αυτό είναι προσωρινό. Αν υπάρχει τερηδόνα ή οποιαδήποτε άλλη φλεγμονή, αυτή συνεχίζει να υφίσταται οπότε αν δεν λάβεις τα μέτρα σου και αποφεύγεις να κλείσεις ραντεβού με οδοντίατρο, το πρόβλημα θα επιδεινωθεί.
Τι να αποφύγεις;
* Τα μπουκώματα με αλκοόλ: Μπορεί η γιαγιά σου να πρότεινε μπουκώματα με ούζο ή άλλο αλκοολούχο ποτό για ανακούφιση από τον πονόδοντο, στην πραγματικότητα όμως η τακτική αυτή μπορεί να προκαλέσει σημαντικά εγκαύματα ή να ερεθίσει την περιοχή. Άλλωστε, όπως θα έχεις παρατηρήσει αν έχει ήδη εφαρμόσει την τακτική η ανακούφιση διαρκεί μόνο για όσο διάστημα έχεις το ποτό στο στόμα. Και μη ξεχνάς ότι η τακτική αυτή μπορεί να σε μεθύσει αν με κάθε μπούκωμα καταπίνεις ξεροσφύρι και μια γουλιά ουζάκι…
* Την εναπόθεση ασπιρίνης πάνω στο δόντι: Η ασπιρίνη ή όποιο άλλο αναλγητικό χάπι δεν έχουν τη λειτουργία αλοιφής. Και σε αυτήν την περίπτωση, όπως και ανωτέρω, μπορεί να προκληθεί έγκαυμα με αποτέλεσμα ο πόνος να επιδεινωθεί.
* Την αντιβίωση: Μην παίρνεις μόνη σου πρωτοβουλίες, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για φάρμακα. Αν ο πόνος είναι επίμονος κάλεσε τον γιατρό σου, που ανάλογα με το πρόβλημα και γνωρίζοντας το ιατρικό ιστορικό σου, θα κρίνει αν χρειάζεται η χορήγηση αντιβιοτικού. Επίσης, μάθε πως η τακτική σου αυτή μπορεί να φέρει αντίθετα αποτελέσματα. Η αλόγιστη λήψη αντιβιοτικών, δίχως τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού, δεν επιλύει το πρόβλημα αλλά συχνά το επιδεινώνει. Η χρήση αντιβιοτικών μπορεί να οδηγήσει σε παροδική υποχώρηση της φλεγμονής, η οποία όμως αν δεν αντιμετωπιστεί σωστά θα επανεμφανιστεί μετά από κάποιο διάστημα.
kokoria.gr

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.