Ουρική Αρθρίτιδα

Ουρική Αρθρίτιδα Facebooktwitterpinterest

Η Ουρική Αρθρίτιδα είναι γνωστή επί αιώνες, προσβάλει τους άντρες συχνότερα και στις περισσότερες περιπτώσεις προκαλεί φλεγμονή στο μεγάλο δάκτυλο του ποδιού. Οφείλεται σε διαταραχές του μεταβολισμού όμως μπορεί να επηρεάζεται και από τη διατροφή.

Οι ασθενείς συνήθως υποφέρουν από τις κρίσεις της Ουρικής Αρθρίτιδας που προκαλούν οξύ πόνο με ερεθισμό, διόγκωση, ερυθρότητα και θερμότητα σε μία ή περισσότερες αρθρώσεις. Πολλές φορές τα συμπτώματα εμφανίζονται τη νύχτα.

Η χρόνια Ουρική Αρθρίτιδα προκαλεί την εμφάνιση τόφων .

Η Ουρική Αρθρίτιδα οφείλεται σε αυξημένα επίπεδα ουρικού οξέως που ο οργανισμός αδυνατεί να αποβάλει. Το ουρικό οξύ συσσωρεύεται σταδιακά στις αρθρώσεις και προκαλεί οξεία ή χρόνια φλεγμονή ή ακόμα και καταστροφή στην άρθρωση ενώ μπορεί επίσης να προκαλέσει βλάβες στους νεφρούς ή να συσσωρευτεί κάτω από το δέρμα ή στο αυτί.

Το ουρικό οξύ παράγεται από τις πουρίνες ,χημικές δομές που προέρχονται από το φυσικό θάνατο των κυττάρων του οργανισμού. Εντούτοις, ουσίες όπως το αλκοόλ και η μπίρα  επηρεάζουν σημαντικά τα επίπεδα των πουρινών και πρέπει να αποφεύγονται .

Τροφές πλούσιες σε πουρίνες(εντόσθια, αντζούγιες, σαρδέλες κ.ά.) είναι επίσης καλό να αποφεύγονται όταν κανείς έχει υψηλά επίπεδα ουρικού ή πάσχει από Ουρική Αρθρίτιδα.

Το αυξημένο σωματικό βάρος επίσης επηρεάζει αρνητικά και είναι σημαντικό να επιτευχθεί μείωση, ωστόσο η μείωση πρέπει να είναι σταδιακή. Kαταστάσεις όπως η πολυφαγία ή η νηστεία μπορεί να προκαλέσουν κρίση Ουρικής Αρθρίτιδας.

Οι κρίσεις Ουρικής Αρθρίτιδας αντιμετωπίζονται με βραχεία θεραπεία με αντιφλεγμονώδη φάρμακα, κολχικίνη ή στεροειδή(κορτιζόνη) από το στόμα ή ενδοαρθρικά.

Όταν τα επίπεδα του ουρικού οξέως είναι αυξημένα ή όταν προκαλούνται επαναλαμβανόμενες κρίσεις Ουρικής Αρθρίτιδας τότε χορηγείται Αλλοπουρινόλη, φάρμακο που βοηθά στην αποβολή των πουρινών από τον οργανισμό και μειώνει έτσι τα επίπεδα του ουρικού οξέως και τη συχνότητα των κρίσεων Ουρικής Αρθρίτιδας.

Οι ασθενείς δεν πρέπει να αρχίζουν τη θεραπεία με Αλλοπουρινόλη κατά τη διάρκεια των κρίσεων . Η θεραπεία ξεκινά αφού υποχωρήσουν τα συμπτώματα της οξείας φάσεις.  Όταν η κρίση αρθρίτιδας εμφανίζεται ενώ γίνεται ήδη λήψη Αλλοπουρινόλης, η θεραπεία με το φάρμακο αυτό πρέπει να συνεχίζεται κανονικά και παράλληλα δίδονται φάρμακα για την ύφεση της κρίσης.

Βιβλιογραφία: Rheumatology Secrets, Arthritis Research Campaign, British National Formulary

 http://www.rheumatism.org.cy/

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.