Ύπνος – Ένα πολύτιμο αγαθό
«Ο ύπνος θρέφει τα παιδιά…», είναι το γνωμικό που ακούγαμε μικροί, από τους γονείς μας. Και όχι μόνο τα παιδιά, αφού όλοι οι άνθρωποι, ανεξάρτητα από την ηλικία, το φύλο, κλπ., χρειάζονται το αγαθό αυτό, για να έχουν έναν ισορροπημένο τρόπο ζωής.
Στις μέρες μας, οι εξοντωτικοί ρυθμοί της καθημερινότητας, φέρνουν το ζήτημα του ύπνου σε δεύτερη μοίρα και τον μετατρέπουν σε αγαθό πολυτελείας, που μόνο λίγοι και …«εκλεκτοί» μπορούν πραγματικά να απολαύσουν. Σε μια κοινωνία, ολοένα και πιο απαιτητική, λοιπόν, έχουμε έναν λόγο παραπάνω, να ασχοληθούμε με το θέμα και να δώσουμε ξανά την θέση που του αξίζει στη ζωή μας. Δεν είναι λίγοι, άλλωστε, εκείνοι που παραπονιούνται για κακή ποιότητα ύπνου, αϋπνίες, χρόνιες πολλές φορές, δύσκολο ξύπνημα, ή άλλες διαταραχές.
Τι μας προσφέρει ο ύπνος
Για να προσεγγίσουμε το πόσο σημαντικός είναι ο ύπνος για τον οργανισμό μας, μπορούμε να πούμε ότι είναι τόσο, όσο το νερό και η τροφή. Το σώμα έρχεται σε φάση βαθιάς χαλάρωσης, ξεκουράζεται και όλες οι λειτουργίες μας γίνονται πιο ήπιες.
Ο εγκέφαλος, επεξεργάζεται τις πληροφορίες που δέχτηκε κατά τη διάρκεια της ημέρας, ώστε να αποθηκεύσει όσες θεωρεί σημαντικές. Έτσι δημιουργεί χώρο για τα νέα δεδομένα. Βάσει ερευνών, ο ύπνος χαρίζει μακροζωία, συμβάλει σημαντικά στη διατήρηση του ιδανικού βάρους, βοηθά το μυαλό στο να επιλύει προβλήματα, βελτιώνει την μνήμη και μάλιστα, απ’ ότι φαίνεται προστατεύει τον οργανισμό και από τον καρκίνο!
Πόσο πρέπει να κοιμόμαστε
Εδώ σημασία έχει η ηλικία, αλλά και η ιδιοσυγκρασία του καθενός. Για έναν ενήλικα 7 με 8 ώρες ύπνου την ημέρα θεωρούνται επαρκείς. Όσον αφορά τον μεσημεριανό ύπνο, 30 μόλις λεπτά σιέστας, εκτός του ότι μας ανανεώνουν και μας ξεκουράζουν, φαίνεται πως μειώνουν και τον κίνδυνο καρδιαγγειακών προβλημάτων.
Στα παιδιά οι ώρες είναι φυσικά περισσότερες, αλλά και πάλι διαφέρουν από παιδί σε παιδί. Τα νεογέννητα χρειάζονται 8 με 16 ώρες ύπνο ανά 24 ώρες. Όσο μεγαλώνουν, οι ώρες και το βάθος του ύπνου λιγοστεύουν. Ένα παιδάκι, γύρω στα 2 του χρόνια, πρέπει να κοιμάται γύρω στις 13 ώρες κάθε μέρα.
Ανεπαρκής ύπνος και επιπτώσεις
Ο ύπνος θεωρείται ανεπαρκής σε έναν ενήλικα, όταν διαρκεί λιγότερο από 4 ώρες. Όταν η έλλειψη ύπνου, αρχίζει να αποτελεί συχνό φαινόμενο, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά το προσδόκιμο ζωής μας. Πρόσφατη έρευνα στην Ιαπωνία, έδειξε ότι γυναίκες που κοιμούνται το βράδυ λιγότερο από 6 ώρες, έχουν 62% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο του μαστού.
Διαταραχές ύπνου και τροφές – Τι να αποφεύγουμε
Υπάρχουν τροφές και ουσίες, οι οποίες είναι ικανές να μας… ξαγρυπνήσουν! Γι’ αυτό είναι καλό να γνωρίζουμε ποιες είναι αυτές, για να τις αποφύγουμε, ιδιαίτερα λίγες ώρες πριν πέσουμε στο κρεβάτι.
Καφές
Εδώ δεν χρειάζονται συστάσεις. Είναι γνωστό ότι ο καφές περιέχει καφεΐνη, δηλαδή τον μεγάλο εχθρό του ύπνου. Η καφεΐνη διεγείρει τον εγκέφαλο και τονώνει το νευρικό σύστημα. Πείτε όχι τις τελευταίες ώρες της ημέρας, προτιμώντας ένα χαλαρωτικό αφέψημα. Να θυμάστε ότι η καφεΐνη κρύβεται και σε πολλά αναψυκτικά.
Τσάι
Το τσάι περιέχει ξανθίνες. Η ξανθίνη είναι μια άλλη διεγερτική ουσία, λιγότερο ισχυρή από την καφεΐνη, την οποία το τσάι επίσης περιέχει.
Μαύρη Σοκολάτα
Η μαύρη σοκολάτα περιέχει μεγάλη ποσότητα θεοβρωμίνης, που είναι διεγερτικό του νου και του σώματος. Η κατανάλωση περισσότερο από 50-100γρ. μαύρης σοκολάτας, είναι ικανή να σας «κλέψει» τον ύπνο για αρκετές ώρες. Η σοκολάτα είναι ακόμα μια τροφή που περιέχει μικρή ποσότητα καφεΐνης.
Κάπνισμα
Ο καπνός από τσιγάρα, πούρα κλπ. περιέχει νικοτίνη, που είναι ουσία διεγερτική. Ακόμα και οι βαρείς καπνιστές, πρέπει να αφήνουν κατά μέρος την συνήθεια τους, λίγο πριν πέσουν για ύπνο και σε καμία περίπτωση να μην καπνίζουν στο υπνοδωμάτιο. Αν παρ’ όλα αυτά συμβεί κάτι τέτοιο, αερίστε καλά το δωμάτιο πριν ξαπλώσετε. Μην καπνίζετε ξαπλωμένοι.
Αλκοολούχα ποτά
Το αλκοόλ είτε σε μέτριες είτε σε μεγάλες ποσότητες, επηρεάζει δυσάρεστα τον ύπνο. Σε μέτριες δόσεις προκαλεί διέγερση, ενώ σε μεγάλες προκαλεί μέθη και μπορεί να χειροτερέψει μια ήδη κακή διάθεση. Αποφύγετε την κατανάλωση αλκοόλ ειδικά αν είστε σε κακή ψυχολογική κατάσταση. Μπορεί κάποιοι να λένε ότι ένα ποτό χαλαρώνει και φτιάχνει τη διάθεση, ο καλός ύπνος, όμως, σίγουρα, δεν θέλει αλκοόλ.
Φάρμακα
Υπάρχουν πολλά ιατρικά φάρμακα που δημιουργούν διέγερση. Μην τα χρησιμοποιείτε, χωρίς ιατρική συνταγή και αν κάποιο σας προκαλεί αϋπνία, συζητείστε το με το γιατρό σας.
Φαγητό
Από το βραδινό γεύμα είναι καλύτερο να απουσιάζουν βαριά και πικάντικα φαγητά. Προτιμήστε κάτι ελαφρύ και αφήστε περίπου ένα 3ώρο ανάμεσα στο δείπνο και το βραδινό ύπνο. Ιδανικό βραδινό θεωρούνται οι αμυλούχες τροφές, οι οποίες συνδέονται με τη μείωση των διαταραχών του ύπνου. Οι υδατάνθρακες αυξάνουν στο αίμα τα επίπεδα της τρυπτοφάνης, η οποία μετατρέπεται σε σεροτονίνη, ουσία που σχετίζεται με τη χαλάρωση του νευρικού συστήματος και επομένως ευνοεί τον ύπνο. Επιλέξτε μια ελαφριά, απλή μακαρονάδα (προτιμήστε τα προϊόντα ολικής άλεσης) χωρίς λιπαρές σος.
Προσοχή: Αν σκέφτεστε να πέσετε στο κρεβάτι σας με άδειο στομάχι, ξανασκεφτείτε το. Το πιο πιθανό είναι να χάσετε τον ύπνο σας! Η υπογλυκαιμία προκαλεί την έκκριση ορμονών, για να ρυθμιστούν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, οι οποίες διεγείρουν τον εγκέφαλο, με αποτέλεσμα να δυσχεραίνεται η διαδικασία του ύπνου.
Αν θέλετε να νιώθετε ανάλαφροι, πιείτε ένα ζεστό φλιτζάνι γάλα με μια κουταλιά μέλι ή φάτε ένα μικρό υγιεινό σνακ, πλούσιο σε υδατάνθρακες (π.χ. ψωμί, φρυγανιές) ή φρούτα που ανήκουν στην κατηγορία των μούρων (όπως τα cranberries) τα οποία συμβάλλουν στην ηρεμία του νευρικού συστήματος.
Τι μας χαλάει τον ύπνο
Το να περάσουμε κάποιες νύχτες χωρίς να καταφέρουμε να κοιμηθούμε καλά ή καθόλου, συνήθως δεν χρειάζεται μας ανησυχεί. Είναι φυσιολογικό φαινόμενο που μπορεί να συμβεί στον καθένα και δεν υποκρύπτει κάποιο πρόβλημα υγείας. Εκεί που πρέπει να αρχίσουμε να προσέχουμε είναι όταν η αϋπνία γίνεται για κάποιο λόγο, σύμπτωμα και σχεδόν καθημερινό φαινόμενο. Υπάρχει, δηλαδή η περιστασιακή και η χρόνια αϋπνία.
Στην πρώτη περίπτωση, οι λόγοι μπορεί να είναι, μια αλλαγή στο ωράριο του ύπνου, λόγω π.χ. διακοπών, σαββατοκύριακου, αργίας κλπ., μπορεί να είναι λόγω σωματικών πόνων ή ενοχλήσεων στο στομάχι, για παράδειγμα. Άλλος λόγος είναι η υπερένταση μετά από κάποια δραστηριότητα ή το άγχος για τη μέρα που θα ακολουθήσει ή για θέματα που μπορεί να μας απασχολούν έντονα. Επίσης, η ανησυχία, ο φόβος, ο θυμός και γενικά παρόμοια συναισθήματα, μας κρατούν σε εγρήγορση και δυσκολεύουν τη χαλάρωση.
Όσον αφορά τη χρόνια αϋπνία, οι λόγοι μπορεί να είναι: μια φαρμακευτική αγωγή που μπορεί να περιέχει διεγερτικά συστατικά (π.χ. κορτιζόνη ή καφεΐνη) χρόνιες παθήσεις, ψυχικές ασθένειες (π.χ. κατάθλιψη). Ακόμη, χρόνια αϋπνία μπορεί να προκαλέσει η έλλειψη δραστηριοτήτων μέσα στη μέρα, λόγω π.χ. ανεργίας ή μεγάλης ηλικίας. Το άτομο δεν χρειάζεται ξεκούραση και έτσι δυσκολεύεται να κοιμηθεί. Αξίζει να σημειωθεί ότι περίπου το 1/3 του πληθυσμού μας, υποφέρει από αϋπνίες.
Και με την υπνηλία τι γίνεται;
Υπνηλία μπορεί να νιώσουμε, όταν το προηγούμενο βράδυ κοιμηθήκαμε λίγο και είναι φυσιολογική αντίδραση. Όταν, όμως νιώθουμε να νυστάζουμε ακόμη κι όταν έχουμε κοιμηθεί επαρκώς και δεν έχουμε κουραστεί μέσα στη μέρα, καλό είναι να δούμε τι φταίει με τον οργανισμό μας. Η αδικαιολόγητη υπνηλία σχετίζεται με κάποιο «βραχυκύκλωμα» στο κέντρο του εγκεφάλου που ρυθμίζει τον ύπνο ή μπορεί και να οφείλεται σε παθολογικό πρόβλημα.
Συχνά, η υπνηλία οφείλεται στο ροχαλητό ή την άπνοια. Τα αρκετά περιττά κιλά συμβάλουν αρνητικά στο πρόβλημα. Άλλα προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίζει ένα άτομο με υπνηλία είναι: αναιμία, προβλήματα με τον θυρεοειδή (υποθυρεοειδισμός) και σπανιότερα σε άλλες πιο σοβαρές ενδοκρινικές παθήσεις (π.χ. υποφυσιακή ανεπάρκεια), απώλεια σημαντικών ηλεκτρολυτών (π.χ. νάτριο, λόγω εφίδρωσης ή άλλης απώλειας υγρών π.χ. διάρροια, εμετός). Αυτοί που πρέπει να προσέξουν ιδιαίτερα την υπνηλία είναι οι διαβητικοί και οι καπνιστές.
Δύο κύρια σημεία που πρέπει να προσέξετε, για να δείτε αν πράγματι πρέπει να αρχίσετε να ανησυχείτε, είναι:
1. Αν η υπνηλία σας χειροτερεύει με το χρόνο, ενώ κοιμάστε κανονικά.
2. Αν αισθάνεστε διανοητική σύγχυση, π.χ., αν σας ρωτήσουν «πού πάρκαρες το αυτοκίνητο;» και η απάντηση είναι πολύ παράξενη, π.χ., «στο διπλανό δωμάτιο». Στην περίπτωση αυτή πρέπει να απευθυνθείτε αμέσως σε έναν ειδικό, ακόμη και αν αυτό είναι το μοναδικό σύμπτωμα και κατά τα άλλα ανταποκρίνεστε κανονικά σε άλλα ερεθίσματα.
Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων η υπνηλία δεν εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την υγεία. Η αδικαιολόγητη, όμως, υπνηλία δεν είναι καθόλου αθώα. Αν τη νιώθετε συχνά, επισκεφθείτε άμεσα έναν ειδικό.
Συμβουλές για «όνειρα γλυκά»
Ο χώρος που κοιμάστε πρέπει να είναι ήρεμος, να αερίζεται καλά και να έχει ελεγχόμενη θερμοκρασία και υγρασία. Η καλύτερη θερμοκρασία είναι 24 – 26 °C. Το χειμώνα η κεντρική θέρμανση ή ο κλιματισμός, μπορούν να ξηράνουν πιο πολύ απ’ όσο πρέπει την ατμόσφαιρα μέσα στο υπνοδωμάτιο. Ελέγξτε μήπως χρειάζεται υγραντήρας. Αν έχετε μωρά και μικρά παιδιά, ίσως και να επιβάλλεται. Ο καλός ύπνος δεν θέλει ξηρή ατμόσφαιρα.
Μην παραμελείτε να ελέγχετε το στρώμα του κρεβατιού για τυχόν λακκούβες ή άλλα προβλήματα και φθορές. Γυρίστε το ανάποδα κάθε 2-3 μήνες και αγοράστε άλλο όταν χρειαστεί. Αντικαταστήστε σπασμένες σανίδες και αφήστε 2 εκατοστά κενό ανάμεσα τους. Μην χρησιμοποιείτε σκληρά, άκαμπτα ξύλα, αλλά σανίδες με ελαστικότητα. Η θέση του σώματος στον ύπνο, εξαρτάται από το στρώμα και τις σανίδες του κρεβατιού και η λάθος κλίση του μπορεί να προκαλέσει πόνους και άλλα προβλήματα.
Προσέξτε την εσωτερική επένδυση των στρωμάτων (θυμηθείτε τα σκάνδαλα με επενδύσεις βρώμικες ή από παλιά μεταχειρισμένα ρούχα!)
Όσο για τον ρουχισμό, αν θέλετε έναν καλό και ελαφρύ ύπνο, δοκιμάστε μια, επίσης, ελαφριά ένδυση. Πείτε όχι στα πολλά και βαριά ρούχα και για τη ζεστασιά σας προτιμήστε ελαφρά, αλλά ζεστά σκεπάσματα π.χ. πάπλωμα.
Εκτός από τις ώρες του ύπνου, δοκιμάστε να μην μένετε στο υπνοδωμάτιο την υπόλοιπη μέρα, αν δεν έχετε ιδιαίτερο λόγο. Αυτό γιατί το μυαλό σας πρέπει να συνδυάζει το κρεβάτι με το χώρο του ύπνου. Σαν εξαρτημένο αντανακλαστικό. Το πρωί που θα ξυπνήσετε μην αργείτε να σηκωθείτε και αφήστε ή μειώστε αρκετά το χουζούρεμα.
Πείτε ναι στην σωματική άσκηση, αλλά ποτέ τις τελευταίες ώρες της ημέρας, γιατί προκαλεί έκκριση ενδορφινών στον εγκέφαλο, διεγερτικών ουσιών που δημιουργούν μεν ευχάριστη αίσθηση, αλλά διεγείρουν το σώμα και δυσκολεύουν τον ύπνο. Προτιμήστε μια απλή βόλτα, που θα σας χαλαρώσει.
Ένα χλιαρό μπάνιο πριν ξαπλώσετε, χαλαρώνει, ξεκουράζει και απομακρύνει το στρες, την ένταση και τις έγνοιες.
Εάν 30 λεπτά, αφού ξαπλώσατε δεν έχετε καταφέρει να κοιμηθείτε, μην αγχώνεστε και στριφογυρίζετε στο κρεβάτι. Δεν θα καταφέρετε τίποτα. Αν έχετε τη δυνατότητα, δοκιμάστε να αλλάξετε χώρο ύπνου και ίσως χαλαρώσετε καλύτερα. Μπορείτε, ακόμα, να σηκωθείτε, να κάνετε μια σύντομη δουλειά και δοκιμάστε σε λίγο να ξανακοιμηθείτε. Εάν ο ύπνος καθυστερεί, προσπαθήστε να απασχολήσετε τη σκέψη σας με κάτι ευχάριστο. Κάντε κάτι σαν τεστ στον εαυτό σας και βρείτε ποιες σκέψεις σας χαλαρώνουν. Κοιμηθείτε τόσο, ώστε να αισθάνεστε ευδιάθετος και υγιής την επόμενη μέρα, αποφεύγοντας τον υπερβολικό ύπνο.
Τις βραδινές ώρες και λίγο πριν πάτε για ύπνο, αποφύγετε πολύ σοβαρές, έντονες και πιεστικές συζητήσεις. Σταματήστε την εργασία, αρκετές ώρες πριν, ώστε ο εγκέφαλός να έχει τον χρόνο να χαλαρώσει. Μιλήστε με τους δικούς σας ανθρώπους, κάντε μια ήσυχη βόλτα, ασχοληθείτε με τα χόμπι σας ή με ότι σας ευχαριστεί και σας ηρεμεί. Ραντεβού με γιατρό, δικηγόρο, λογιστή ή εργοδότη, αφήστε τα για άλλες ώρες και ποτέ αργά το βράδυ. Αν κάτι δεν πάει όπως το θέλατε, αν διαφωνήσετε ή μάθετε κάτι δυσάρεστο, μπορεί εύκολα να σας αναστατώσει τον ύπνο. Καλός ύπνος και έγνοιες δεν πάνε μαζί.
Το ίδιο ισχύει και για την τηλεόραση. Μπορείτε εύκολα να χάσετε αρκετές ώρες ύπνου βλέποντας τηλεόραση, ακόμα και ξαπλωμένοι. Μια ενδιαφέρουσα ταινία, μια έντονη πολιτική συζήτηση, μια αποκαλυπτική συνέντευξη ή μια μυστηριώδης εξαφάνιση, δημιουργούν έντονα συναισθήματα. Προτιμήστε ουδέτερα προγράμματα, όπως ταξιδιωτικά ή ιστορικά ντοκιμαντέρ. Για να μην αγχώνεστε, ρυθμίστε την τηλεόραση να κλείσει αυτόματα.
Να ξέρετε πως ο εγκέφαλός μας συνεχίζει να καταγράφει τα όσα γίνονται στο εξωτερικό περιβάλλον, ακόμα και όταν κοιμόμαστε. Όταν οι ήχοι είναι συνεχόμενοι (τηλεόραση, ραδιόφωνο), δεν κοιμόμαστε τόσο βαθιά, δεν ξεκουραζόμαστε ουσιαστικά και είναι πολύ πιθανό να σηκωθούμε κουρασμένοι.
Κι επειδή αναφέραμε το ραδιόφωνο, η μουσική μπορεί να μας βοηθήσει, φτάνει να είναι η κατάλληλη. Ατμοσφαιρική, τζαζ, μπαλάντες και γενικά απαλοί τόνοι, είναι ότι πρέπει για να ηρεμήσουν το πνεύμα και κατ’ επέκταση το σώμα μας, βοηθώντας στον ύπνο. Αν δεν θέλετε ή δεν μπορείτε να ακούσετε μουσική στο κρεβάτι, τότε μπορείτε να το κάνετε 45 λεπτά πριν κοιμηθείτε. Έρευνα, μάλιστα, από το Πανεπιστήμιο της Ταϊβάν σε 60 ηλικιωμένους με προβλήματα ύπνου, έδειξε πως σε όσους άκουσαν απαλή μουσική πριν πέσουν στο κρεβάτι, παρατηρήθηκε μείωση των σφυγμών και βελτίωση της αναπνευστικής λειτουργίας, καθώς και 35% καλύτερο και μεγαλύτερο σε διάρκεια ύπνο, σε αντίθεση με αυτούς που δεν άκουσαν καθόλου μουσική.
Στο διάβασμα πριν τον ύπνο λέμε ναι. Είναι μια πολύ θετική συνήθεια, που ξεκουράζει πολύ κόσμο. Ένα βιβλίο ή ένα περιοδικό είναι καλή συντροφιά. Ένα μυστικό για να σας πάρει πιο εύκολα ο ύπνος είναι η ύπτια ανάγνωση κι αυτό γιατί οι μύες τον ματιών ξεκουράζονται και χαλαρώνουν και έτσι νυστάζουμε ευκολότερα. Επιλέξτε βέβαια, ένα όχι και τόσο συναρπαστικό ανάγνωσμα, γιατί μπορεί να έχετε τα αντίθετα αποτελέσματα!
Φυσικά δεν θα μπορούσαμε να παραλείψουμε ένα βασικό θέμα, που δεν είναι άλλο από την ερωτική συνεύρεση. Εφ’ όσον έχετε σύντροφο και οι συνθήκες σας το επιτρέπουν, μην παραλείπετε το κομμάτι αυτό. Η ερωτική απόλαυση είναι ένα πολύτιμο αγαθό, που βοηθά την σωματική και ψυχική υγεία, καθώς και βασικό συστατικό του καλού ύπνου. Δεν είναι τυχαίο ότι οι Αρχαίοι Έλληνες πίστευαν ότι ο ίδιος ο θεός Ύπνος είχε για αγαπημένη του γυναίκα μια από τις τρεις Χάριτες, την Πασιθέη!
Οι πυθαγόρειοι φιλόσοφοι έκαναν στο μυαλό τους μια σύντομη ανασκόπηση της ημέρας, πριν κοιμηθούν. Πράγματα που είπαν, έκαναν, τι ήταν σωστό ή όχι, τι ήθελαν να διορθώσουν ή τι καινούργιο να κάνουν την επόμενη μέρα κλπ. Αυτό λειτουργεί θετικά σε πολλούς, γιατί βάζουν σε μια τάξη τις σκέψεις τους και έτσι κοιμούνται πιο ήσυχα. Δοκιμάστε το.
Αν παρ’ όλες τις προσπάθειες σας, ο ύπνος αρνείται πεισματικά να σας «επισκεφθεί» μην διστάσετε να ζητείστε βοήθεια από έναν ειδικό σε θέματα ύπνου, έναν ψυχολόγο ή τον γιατρό σας.
Μόνο προσέξτε! Αν κάποιος ειδικός σας συστήσει φάρμακα για την αϋπνία, ρωτήστε για το αν η ουσία που περιέχουν ανήκει στις βενζοδιαζεπίνες ή αν πρόκειται για την ομάδα z – υπνωτικά (ζήτα). Σε περίπτωση τέτοιων φαρμάκων να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, γιατί έχει γίνει γνωστό από τον ιατρικό κόσμο, ότι οι ουσίες αυτές δεν πρέπει να λαμβάνονται για παραπάνω από 2 με 4 το πολύ εβδομάδες, αλλιώς υπάρχει έντονος κίνδυνος εξάρτησης και εθισμού, αλλά και αντοχή στη φαρμακευτική ουσία.
Δεν είναι λίγα τα ζωντανά παραδείγματα στην καθημερινότητά μας, άνθρωποι που βασανίζονται από την εξάρτηση τέτοιων φαρμάκων και την αναποτελεσματικότητα μετά από καιρό χρήσης και που τελικά πρόσθεσαν ακόμα ένα πρόβλημα αντί να λύσουν το ήδη υπάρχον. Σε τέτοιες περιπτώσεις, ο ασθενής πρέπει να προχωρήσει σε θεραπεία απεξάρτησης. Να θυμάστε ότι η σωστή θεραπεία θέλει και τον σωστό ειδικό.
Προσέξτε τον ειδικό στον οποίο απευθύνεστε, ρωτήστε, διαβάστε, επιμείνετε!
Μπορεί οι επιστήμονες να συνεχίζουν τις φιλότιμες προσπάθειες να αποκωδικοποιήσουν τα μυστικά του, όμως ο ύπνος ήταν και παραμένει μέχρι και σήμερα ένα, εν μέρει, άλυτο μυστήριο. Όλες οι σχετικές γνώσεις που έχουμε προέρχονται από τις έρευνες μόλις των τελευταίων 25 ετών. Γι’ αυτό που είμαστε σίγουροι είναι ότι, ο ύπνος είναι ένα φυσικό αγαθό που δεν πρέπει να στερούμε από τον εαυτό μας, γιατί πολύ απλά ανήκει σε όλους μας. Είναι ανάγκη και δικαίωμα για κάθε άνθρωπο.
http://www.neo.gr/