Εφηβεία και δερματολογικά προβλήματα
Ακμή
Το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα που συναντάται στους έφηβους είναι η ακμή. Αν και σχεδόν όλοι οι έφηβοι υποφέρουν από σπυράκια και ήπια ακμή, οι βαρύτερες περιπτώσεις ακμής προκαλούν σημαντικά σωματικά και ψυχικά σημάδια. Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν πολυάριθμες θεραπευτικές επιλογές διαθέσιμες για την αντιμετώπιση των ουλών της ακμής.
«Όπως και με κάθε ιατρική παρέμβαση, όσο νωρίτερα γίνει τόσο καλύτερα είναι τα αποτελέσματα ως προς τις ουλές της ακμής», τονίζει ο δερματολόγος Bruce Katz, MD, Eπίτιμος Κλινικός Καθηγητής Δερματολογίας, του College of Physicians and Surgeons του Πανεπιστημίου Columbia, New York City. Εκτός του ότι επιτυγχάνονται καλύτερα αποτελέσματα, με την έγκαιρη αντιμετώπιση της ακμής απαιτείται και μικρότερης έντασης και διάρκειας αντιμετώπιση.
Οι θεραπευτικές παρεμβάσεις που ακολουθούν χρησιμοποιούνται μόνες ή σε συνδυασμό ανάλογα με τη φύση και τη σοβαρότητα των ουλών και μπορούν να αποκαταστήσουν την ομαλή εμφάνιση ακόμα και σε ένα άσχημα παραμορφωμένο πρόσωπο.
Οι δημοφιλέστερες από αυτές τις νέες, ασφαλείς και αποτελεσματικές θεραπείες είναι οι ακόλουθες :
• Lasers : Διάφορα συστήματα laser χρησιμοποιούνται για την καταπολέμηση και αναδιαμόρφωση των ουλών ακμής. Τα δύο συχνότερα χρησιμοποιούμενα είναι το Erbium : YAG laser, που είναι άριστο για λείανση μεγάλης ακρίβειας και το CO2 laser, που σφίγγει το κολλαγόνο κάτω από το δέρμα προκειμένου να διορθωθούν οι βαθύτερες ουλές.
• Αύξηση μαλακών ιστών και μεταφορά λίπους : Σε αυτή την τεχνική γίνεται ένεση κολλαγόνου, υαλουρονικού οξέως, ιατρικής σιλικόνης ή λίπους το οποίο λήφθηκε από άλλο σημείο του σώματος ή άλλων εμφυτευμάτων. Οι ενέσεις λίπους γίνονται σε μικρές ποσότητες κάτω από την επιφάνεια του δέρματος στα σημεία του προσώπου όπου υπάρχει «βαθούλωμα». Η μέθοδος είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική στη διόρθωση βαθέων ανωμαλιών στο πρόσωπο που έχουν δημιουργηθεί από βαριά κυστική ακμή.
• Punch αφαιρετική χειρουργική : Αυτή η τεχνική χρησιμοποιείται για ουλές που μοιάζουν με κρατήρες. Σύμφωνα με αυτή αφαιρούνται οι ουλές μέχρι το υποδόριο λίπος και στη συνέχεια μεταμοσχεύονται μικρά κομμάτια δέρματος από άλλα σημεία του σώματος και καλύπτονται τα τραύματα με φυσιολογικό δέρμα. Αν και η τεχνική αυτή απαιτεί μεγαλύτερο χρόνο ανάρρωσης απ’ ότι οι άλλες, έχει καλύτερα και μονιμότερα αποτελέσματα.
• Δερμοαπόξεση : Είναι μια τεχνική με την οποία τρίβεται και αφαιρείται η εξωτερική παραμορφωμένη επιφάνεια του δέρματος στην οποία βρίσκονται οι ουλές της ακμής. Το νέο στρώμα δέρματος που αναπτύσσεται για να αντικαταστήσει το στρώμα που έχει αποξεσθεί είναι τυπικά ομαλότερο και χωρίς ουλές.
• Μικροδερμοαπόξεση : Είναι μια νεότερη τεχνική που επιτυγχάνει διακριτικότερες διορθώσεις και απαιτεί πρακτικά μηδαμινό χρόνο αποθεραπείας. Όμως είναι αποτελεσματική σε περιπτώσεις ήπιων ουλών.
Το τελικό συμπέρασμα σύμφωνα με τον Dr. Katz είναι ότι «υπάρχουν ασφαλέστερες και αποτελεσματικότερες θεραπείες για τις ουλές της ακμής από ποτέ. Οι ασθενείς που κάποτε υπέφεραν από ακμή στην εφηβεία τους και έμειναν με αυτή την σκληρή ενθύμηση της κατάστασής τους δεν χρειάζεται πλέον να ζουν με τις ουλές της ακμής.»
Ανεπιθύμητη τριχοφυία
Μια άλλα συνηθισμένη πηγή εφηβικής δυσανασχέτησης και ντροπής είναι η ξαφνική εμφάνιση τριχοφυίας σε ανεπιθύμητα μέρη ή σε μεγάλες ποσότητες. Οι τεχνικές laser και παλμικού φωτός έχουν εξελιχθεί τελευταία στον τομέα της μόνιμης μείωσης της τριχοφυίας, ξεπερνώντας κατά πολύ τις μέρες της ηλεκτρόλυσης με την βελόνα και των αποτριχωτικών κρεμών. Συνήθως επιτυγχάνονται μεγάλης διάρκειας αποτελέσματα με λίγες μόνο συνεδρίες. Χρειάζεται κανείς να επικοινωνήσει με τον δερματολόγο του για να μάθει αν οι τεχνικές αυτές είναι κατάλληλες για τον τύπο και το χρώμα του δέρματός του.
Έκθεση στον Ήλιο και Παράγοντες Τρόπου Διαβίωσης
Όπως είναι γνωστό σε αυτούς που έχουν παιδιά στην εφηβεία ή που θυμούνται από τα δικά τους εφηβικά χρόνια, η εφηβεία είναι η εποχή όπου διαμορφώνει κανείς την ανεξαρτησία του. Δυστυχώς η διαδικασία αυτή περιλαμβάνει και κάποιες αρνητικές συνέπειες για το δέρμα. Κατ’ αρχήν μπορεί να είναι αρκετά δύσκολο να καταφέρει κάποιος τον έφηβο να προστατεύει το δέρμα του από τον ήλιο. Παρ’ όλα αυτά είναι σημαντικό να καταβάλλεται κάθε προσπάθεια ώστε να τονίζονται οι ιατρικοί και αισθητικοί κίνδυνοι της απροφύλακτης έκθεσης στον ήλιο.
Παράλληλα είναι και η εποχή που πολλοί νέοι πειραματίζονται με το τσιγάρο, το αλκοόλ και τα ναρκωτικά. Οι γονείς που εξηγούν στα παιδιά τους τούς κινδύνους αυτών των ουσιών έχουν μεγαλύτερη επιρροή στα παιδιά τους από αυτή που φαντάζονται. Το να τονίζεται ο κίνδυνος για σοβαρές μακροχρόνιες βλάβες στο δέρμα μπορεί να πείσει τους εφήβους που είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι σε θέματα εμφάνισης.