Η διατροφή της μέλλουσας μητέρας πριν την εγκυμοσύνη μπορεί να επηρεάσει τα γονίδια του μωρού
Αναρωτιέστε τελευταία αν η οικονομική σας κατάσταση σας επιτρέπει να γίνετε μαμά; Αν θα καταφέρετε να προσφέρετε στο παιδί σας τα απαραίτητα εφόδια για μία ευτυχισμένη ζωή; Ίσως θα έπρεπε να σκεφτείτε προς το παρόν…τί θα φάτε απόψε.
Μία νέα επιστημονική ανακάλυψη δείχνει ότι η διατροφή μίας γυναίκας πριν από τη σύλληψη του παιδιού της μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο λειτουργίας των γονιδίων του. Αυτό προσθέτει στην λίστα με τα εφόδια με τα οποία θέλουμε να προικίσουμε τα παιδιά μας έναν επιπλέον παράγοντα. Τις σημερινές διατροφικές μας συνήθειες.
Η επιστημονική ομάδα στο Ερευνητικό Ινστιτούτο Διατροφής του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνα στο Chapel Hill με επικεφαλής τον ερευνητή Mihai Niculescu M.D, Ph.D μελέτησε δύο ομάδες θηλυκών ποντικών με διαφορετικό διαιτολόγιο. Η μία ομάδα τρεφόταν ακολουθώντας ένα συγκεκριμένο διαιτολόγιο αναφοράς, ενώ η δεύτερη τρεφόταν με το ίδιο διαιτολόγιο απαλλαγμένο από α-λινολεϊκό οξύ, μία ουσία που ανήκει στα ω3 λιπαρά οξέα. Το α-λινολεϊκό οξύ, αντικαταστάθηκε από διαφορετικά λιπαρά οξέα, έτσι ώστε και οι δύο ομάδες ποντικών να λαμβάνουν τις ίδιες θερμίδες. Κάθε ομάδα, τοποθετήθηκε σε διαφορετικό κλουβί και ήρθε σε επαφή με αρσενικά ποντίκια που ακολουθούσαν το διαιτολόγιο αναφοράς. Τα θηλυκά ποντίκια κάθε ομάδας που άρχισαν να κυοφορούν, μοιράστηκαν και πάλι στα δύο. Τα μισά πήραν ένα διατροφικό συμπλήρωμα με α-λινολεϊκό οξύ κατά την κυοφορία τους και τα άλλα μισά όχι.
Οι μητέρες και τα μικρά τους μόλις γεννήθηκαν εξετάστηκαν ως προς την λειτουργικότητα του γονιδίου Fads2, ενός γονιδίου που ρυθμίζει τον μεταβολισμό των λιπαρών οξέων. Η μελέτη έδειξε ότι η ύπαρξη ή η απουσία του α-λινολεϊκού οξέος στην μητρική διατροφή, διαμόρφωνε διαφορετική μορφή του Fads2 στην μητέρα, μορφή που την κληρονομούσε το μικρό της. Βρέθηκε ότι όταν η μητρική διατροφή περιελάμβανε το α-λινολεϊκό οξύ, το γονίδιο Fads2 είχε μία μορφή που το καθιστούσε λιγότερο λειτουργικό. Το σημαντικότερο όμως εύρημα της μελέτης ήταν ότι η ύπαρξη του α-λινολεϊκού οξέος είχε το αποτέλεσμα αυτό ακόμα και όταν η μητέρα το λάμβανε μόνο πριν την σύλληψη.
Για την επιστήμη της Βιολογίας, η περίπτωση αυτή είναι ένα παράδειγμα επιγενετικού μηχανισμού. Δηλαδή μίας διαδικασίας κατά την οποία χωρίς να αλλάξει η αλληλουχία, η «ταυτότητα» ενός γονιδίου, αλλάζει η μορφή και η λειτουργικότητά του και μάλιστα με τρόπο κληροδοτήσιμο. Οι αιτίες που προκαλούν επιγενετικές αλλαγές στους οργανισμούς ποικίλουν. Η συγκεκριμένη μελέτη απέδειξε ότι η διατροφή είναι μία από αυτές.
Οπότε, την επόμενη φορά που θα αναρωτηθείτε αν τα παιδιά σας θα κληρονομήσουν το χρώμα των ματιών σας, τη φωνή σας ή κάποιο άλλο γενετικό σας γνώρισμα, θυμηθείτε ότι είναι επίσης πολύ πιθανόν να σας μοιάσουν και σε χαρακτηριστικά που θα είναι αποτέλεσμα όχι της «εκ γενετής» σας ταυτότητας αλλά των σημερινών σας διατροφικών συνηθειών.
Πηγή: www.sciencedaily.com