Η θεραπεία της άπνοιας ύπνου μειώνει τον κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακά νοσήματα
Η αντιμετώπιση των διαταραχών του ύπνου μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακά νοσήματα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα ερευνών που πραγματοποιήθηκαν στο Νοσοκομείο «Άγιος Παύλος» Θεσσαλονίκης, σε ορίζοντα 15ετίας με τη συμμετοχή 5.400 ατόμων.
Συγκεκριμένα το ποσοστό θανάτων από καρδιαγγειακά νοσήματα στα άτομα που έπασχαν από σύνδρομο άπνοιας ύπνου, το οποίο αντιμετωπίστηκε με συσκευή CPAP, ήταν μόνο 0,36/1.000 ενώ σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Ελλάδα το αντίστοιχο ποσοστό είναι 2,2 /1.000.
Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Μελέτης Έρευνας και Τεχνολογικής Υποστήριξης του Απνοϊκού Συνδρόμου και Συνοδών Νοσημάτων και πρώην συντονιστής-διευθυντής της Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου «Άγιος Παύλος», Μανώλης Βλαχογιάννης, με αφορμή το 1ο Διεθνές Συμπόσιο Διαταραχών Ύπνου και Συνοδών Νοσημάτων, οι εργασίες του οποίου πραγματοποιήθηκαν στις 22-23 Σεπτεμβρίου, «το σύνδρομο άπνοιας ύπνου έχει επιπτώσεις στην υπέρταση, την υπερινσουλιναιμία, τη υπερλιπιδαιμία και τη σπλαχνική παχυσαρκία ενώ μπορεί ακόμη να επηρεάσει τη λειτουργία μια σειράς ενδοκρινών αδένων καθώς και τη σεξουαλική δραστηριότητα».
Η άπνοια ύπνου σε ήπιες περιπτώσεις αντιμετωπίζεται με τη μείωση του σωματικού βάρους, τη διακοπή καπνίσματος και τον περιορισμό κατανάλωσης αλκοολούχων ποτών στο ένα ποτήρι την ημέρα. Στις βαρύτερες περιπτώσεις, δηλαδή όταν εκδηλώνονται 15 άπνοιες διάρκειας μεγαλύτερης των 10 δευτερολέπτων ανά ώρα στους ενήλικες και έως 8 δευτερολέπτων στα παιδιά, το πρόβλημα αντιμετωπίζεται με τη χρήση ειδικής μασέλας που πρέπει να φορά ο ασθενής όταν κοιμάται.
Στις πιο βαριές περιπτώσεις, όταν δηλαδή ο αριθμός των απνοιών ξεπερνά τις 15 ανά ώρα, τότε αντιμετωπίζεται με τη χρήση συσκευής μηχανικού αερισμού CPAP.
Σύμφωνα με τον κ.Βλαχογιάννη η συχνότητα της άπνοιας κατά τον ύπνο στα παιδιά προσχολικής ηλικίας είναι 1-3% και κυρίως οφείλεται στην ανατομική κατασκευή όπως π.χ. σε μικρή στοματική κοιλότητα ή σε μεγάλη γλώσσα σε σχέση με το στόμα.
Πότε θα πρέπει να υποψιαστεί κανείς ότι μπορεί να πάσχει από άπνοια ύπνου και να αποταθεί σε γιατρό για την αντιμετώπισή της;
«Αν κάποιος σηκώνεται πολλές φορές το βράδυ για ούρηση, αν ξυπνά με βαρύ κεφάλι και πονοκέφαλο ή αν ξυπνά με στεγνό στόμα, αν έχει γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση το βράδυ, αν έχει μειωμένη σεξουαλική δραστηριότητα σε σχέση με την ηλικία του θα πρέπει να αποταθεί σε έναν γιατρό οποιασδήποτε ειδικότητας ο οποίος όμως πρέπει είναι εκπαιδευμένος πάνω στις διαταραχές ύπνου και πιστοποιημένος από το ΚΕΣΥ ή στα εξωτερικά ιατρεία νοσοκομείων τα οποία διαθέτουν Κέντρα Μελέτης Ύπνου. Επίσης οι γονείς θα πρέπει να «υποψιαστούν» σύνδρομο άπνοιας ύπνου αν τα παιδιά τους ροχαλίζουν, διαβάζουν αλλά δεν αποδίδουν, είναι υπερδραστήρια ή έχουν αδικαιολόγητη απώλεια ούρων το βράδυ», απαντά ο κ.Βλαχογιάννης.
HEALTH.IN.GR