Μέθοδος – επανάσταση στην εξωσωματική απο Ελληνα γιατρό

Μέθοδος - επανάσταση στην εξωσωματική απο Ελληνα γιατρό Facebooktwitterpinterest

Τον τίτλο της καλύτερης εργασίας στον τομέα των κλινικών επιστημών έλαβε μελέτη εμβρυολόγων, οι οποίοι εργάζονται στην Ελλάδα. Χρησιμοποιώντας ένα ειδικό εμβρυοσκόπιο κατόρθωσαν να φωτογραφήσουν ολόκληρο τον κύκλο εξέλιξης του εμβρύου. Με τον τρόπο αυτόν επέλεξαν για εμφύτευση τα υγιέστερα έμβρυα, βελτιώνοντας τα ποσοστά επιτυχίας της εξωσωματικής και αποφεύγοντας τις πολύδυμες κυήσεις. Το βραβείο έλαβε η ερευνητική ομάδα του ειδικού στην εξωσωματική γονιμοποίηση κ. Μηνά Μαστρομηνά (S. Davies, Δ. Χριστοπίκου. Ε. Τζόρβα, Τ. Καραγιάννη και AH Handyside) της «Εμβρυογένεσης». Η βράβευση έγινε στο Ετήσιο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Ανθρώπινης Αναπαραγωγής (ESHRE), το οποίο πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στην Κωνσταντινούπολη. Ο εμβρυολόγος κ. S. Davies εξήγησε ότι το ειδικό σύστημα που χρησιμοποιήθηκε (EmbryoScope) αποτελείται από έναν ειδικό κλίβανο με συνθήκες μεγάλης ακριβείας, ώστε να αναπτύσσονται τα έμβρυα στο καλύτερο δυνατό περιβάλλον. Είναι συνδεδεμένο με ένα ευαίσθητο σύστημα κάμερας που καταγράφει τη συνεχή πορεία του εμβρύου. Η ποσότητα του φωτός που περνάει από τα έμβρυα κατά τη φωτογράφηση έχει ληφθεί υπόψη, ώστε να είναι η ελάχιστη δυνατή και να μην επηρεάζει την ανάπτυξή τους.

Κάθε έμβρυο εκτίθεται για ένα μιλιδευτερόλεπτο κάθε 20 λεπτά καθ’ όλη τη διάρκεια της εξέλιξής του. Με τον τρόπο αυτόν βελτιώνεται η εκτίμηση και η επιλογή των εμβρύων, καθώς καταγράφεται η πορεία ανάπτυξής τους από τη στιγμή της γονιμοποίησης ως την εμβρυομεταφορά.

Αυτό βοηθάει τους επιστήμονες να παρατηρούν την εξέλιξη του εμβρύου, με τρόπο που δεν μπορούσαν ακολουθώντας τα πρωτόκολλα ρουτίνας. Εκτιμώντας ειδικούς χρόνους, στους οποίους περιμένουν να συμβούν σημαντικά γεγονότα στην ανάπτυξη των εμβρύων, μπορούν να κρίνουν αν αυτό το έμβρυο είναι ικανό να οδηγήσει σε πιθανή εγκυμοσύνη.

Η προεμφυτευτική γενετική διάγνωση χρωμοσωμικών ανωμαλιών στοχεύει στο να μεταφερθούν στη μήτρα φυσιολογικά έμβρυα όσον αφορά τα χρωμοσώματα. Η διαδικασία αυτή, ωστόσο, είναι επεμβατική.

Η χρησιμοποίηση του συστήματος κλιβάνου – κάμερας είναι ένας μη επεμβατικός και αξιόπιστος τρόπος μέτρησης των παραμέτρων στα αρχικά στάδια της εμβρυϊκής ανάπτυξης. Μπορεί να διακρίνει τα έμβρυα με φυσιολογικό αριθμό χρωμοσωμάτων, αποτελώντας ένα σημαντικό εργαλείο βελτιστοποίησης της επιλογής του βιωσιμότερου εμβρύου για μεταφορά στη μήτρα.

Στην εργασία μπόρεσαν να εντοπίσουν τα έμβρυα που έφεραν σύνθετες χρωμοσωμικές βλάβες και ως εκ τούτου ήταν μη βιώσιμα από τα έμβρυα εκείνα που έφεραν φυσιολογικό αριθμό χρωμοσωμάτων.

Η πρόοδος στην εξωσωματική είναι σημαντική και αφορά τρεις άξονες, αναφέρει ο κ. Μαστρομηνάς, για να εξηγήσει:

Ο πρώτος άξονας είναι τα πολύ καλύτερα αποτελέσματα που έχουμε σήμερα, δηλαδή 50% επιτυχία σε γυναίκες κάτω των 40 ετών, έναντι 15% τη δεκαετία του ’80.

Ο δεύτερος είναι ότι η διαδικασία είναι πιο απλή και η γυναίκα συνεχίζει να εργάζετα

Ο τρίτος είναι η ασφάλεια της διαδικασίας.

Η πρόοδος -σημειώνει ο κ. Μαστρομηνάς- συντελέστηκε χάρη στην εξέλιξη στο εργαστηριακό επίπεδο, όπως η μέθοδος που βραβεύτηκε. Η εξέλιξη αυτή οδήγησε σε καλύτερα κλινικά αποτελέσματα. Κάθε ζευγάρι, που η γυναίκα είναι κάτω των 40 ετών, το πολύ μέσα σε εκτέλεση τριών προσπαθειών και σε ποσοστό πάνω από 80% αποκτά παιδί.
Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΥ
ΕΘΝΟΣ

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.