13 συμβουλές για να απαλλαγείτε από το κάπνισμα
Τα λόγια είναι περιττά όταν η υπόθεση φτάνει στο κάπνισμα. Καμπάνιες και κινήματα έχουν βαλθεί να κάνουν τον κόσμο πιο υγιή και όχι άδικα. Πώς «κόβεται» όμως το κάπνισμα;
Η θεωρία από την πράξη απέχουν…έτη φωτός όταν πρόκειται για έναν εθισμό. Έτσι και το κάπνισμα, το οποίο οι περισσότεροι ξεκινούν για τους λάθος λόγους στην τρυφερή ηλικία της εφηβείας, πρέπει όταν έρθει η ώρα της ενηλικίωσης να έχει μια διαφορετική, πιο συνειδητοποιημένη, αντιμετώπιση.
No. 1: Αυτογνωσία
Το βασικό πρώτο βήμα για να απαλλαγείτε από το κάπνισμα είναι να γνωρίζετε τους λόγους για τους οποίους το κάνετε. «Είναι κακό για την υγεία μας» είναι ο κυρίαρχος λόγος, αλλά δεν είναι αρκετός. Χρειάζεστε ένα παραπάνω κίνητρο, ένα ισχυρό καθαρά προσωπικό λόγο, όπως για παράδειγμα επειδή θέλετε να προστατεύσετε την οικογένειά σας ή επειδή το ενδεχόμενο καρκίνου του πνεύμονα σας τρομάζει. Επιλέξτε τον δικό σας λόγο-κλειδί για να ξεκινήσετε μία σοβαρή προσπάθεια.
No. 2: Απέλπιδες κινήσεις
Μπορεί να είναι δελεαστικό να πετάξετε ένα πρωί, επιδεικτικά, τα τσιγάρα σας και να φωνάξετεε «μέχρι εδώ» αλλά πριν το κάνετε αναλογιστείτε ότι το 95% των καπνιστών που έκαναν αυτή την κίνηση υπέκυψαν πολύ γρήγορα ξανά στον πειρασμό. Η καλύτερη λύση είναι μία θεραπευτική συμβουλή από κάποιον ειδικό ή τα ειδικά επιθέματα νικοτίνης και αυτό, γιατί ως γνωστό, η νικοτίνη είναι ιδιαίτερα εθιστική. Ο εγκέφαλος συνηθίζει να «τρέφεται» με νικοτίνη και όπως συμβαίνει σε κάθε εθισμό την επιζητά κάνοντας τις αντιστάσεις να υποχωρούν εύκολα. Στην απουσία της δε, κυριαρχεί το στερητικό σύνδρομο.
No. 3: Αντι-νικοτίνη
Ακριβώς λόγω του εθιστικού της χαρακτήρα, η απουσία της νικοτίνης προκαλεί στερητικό σύνδρομο που σας κάνει να αισθάνεστε απογοητευμένοι, καταθλιπτικοί, ανήσυχοι ή ευερέθιστοι. Η λαχτάρα για «μία και μόνο τζούρα» μπορεί να είναι δυσβάσταχτη. Ωστόσο τα υποκατάστατα νικοτίνης βοηθούν αρκετά στην εξισορρόπηση αυτών των συναισθημάτων. Έρευνες μάλιστα έχουν δείξει ότι οι τσίχλες και τα επιθέματα νικοτίνης διπλασιάζουν τις πιθανότητες να εγκαταλείψετε το κάπνισμα μια για πάντα. Ωστόσο δεν συνίσταται να χρησιμοποιείτε τέτοια προϊόντα ενώ ακόμα καπνίζετε στην προσπάθεια να μειώσετε σταδιακά το τσιγάρο.
No. 4: Με υπογραφή…γιατρού
Για να μετριάσετε το στερητικό σύνδρομο της νικοτίνης μπορείτε να απευθυνθείτε σε έναν γιατρό για την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή. Υπάρχουν ειδικά φάρμακα που περιορίζουν τη λαχτάρα για τσιγάρο, η οποία ενεργοποιείται από τις χημικές ουσίες που περιέχει η νικοτίνη και επηρεάζει τον εγκέφαλο, ενώ σε πολύ σοβαρές περιπτώσεις εθισμού υπάρχουν και αγωγές ενάντια στην κατάθλιψη και τον εκνευρισμό, που προκαλεί η στέρηση.
No. 5: Πιο καλή μοναξιά; Ποτέ
Ενημερώστε φίλους, οικογένεια και γνωστούς για το εγχείρημα σας να κόψετε το κάπνισμα. Το σίγουρο είναι ότι θα βρείτε συνοδοιπόρους. Η ενθάρρυνση ότι θα τα καταφέρετε βοηθά σημαντικά σε τέτοιες αποφάσεις και κυρίως σε βάθος χρόνου ώστε να παραμείνετε πιστοί στην αντικαπνιστική «δράση».
No. 6: Αυτοέλεγχος και ηρεμία
Ένας βασικός παράγοντας που οι καπνιστές αρνούνται να κόψουν το τσιγάρο είναι γιατί τους χαλαρώνει. Μόλις το κόψετε λοιπόν, θα χρειαστείτε να έχετε ήδη βρει ικανό….αντικαταστάτη κατά του στρες. Το τακτικό μασάζ, η μουσική, η γιόγκα και ο περίπατος είναι μερικές καλές εναλλακτικές. Εάν βέβαια μπορείτε να ελέγξετε ή ακόμα και να αποφύγετε τις αγχωτικές καταστάσεις, ακόμα καλύτερα.
No. 7: Ύπαγε οπίσω μου
Η ζωή του καπνιστή είναι «δομημένη» σε δραστηριότητες που μεγάλο μέρος τους αφορούν στο τσιγάρο. Μία τακτική για να παραμείνετε πιστοί στην προσπάθεια απαλλαγής από τον εθισμό είναι να περιορίσετε τις δραστηριότητες αυτές. Για παράδειγμα συνήθως το αλκοόλ και ο καφές είναι πολύ καλοί «σύντροφοι» του τσιγάρου. Αν ανακαλύψετε ποιοι είναι οι «φίλοι» του δικού σας τσιγάρου θα είναι πιο εύκολο να τους αποφύγετε.
No. 8: Η καθαριότητα είναι μισή αρχοντιά
Μόλις καπνίσετε το τελευταίο σας τσιγάρο, πετάξτε τασάκια και αναπτήρες, αρπάξτε σκούπα και φαράσι και καθαρίστε το σπίτι σας. Η φρεσκάδα που θα αναδειχτεί θα σας κρατήσει τουλάχιστον για αρχή, μακριά από το τσιγάρο και τη δυσάρεστη μυρωδιά του.
No. 9: Συνεχίζετε ακάθεκτοι
Για να απαλλαγείτε από το κάπνισμα πρέπει να έχετε κατά νου ότι είναι πολύ εύκολο να το σταματήσετε και να ξαναξεκινήσετε αρκετές φορές. Η αναγνώριση αυτή θα κάνει την όλη διαδικασία πιο εύκολη και ανεκτή. Σιγά σιγά, έχοντας την εμπειρία προηγούμενων προσπαθειών, γίνεται πιο εφικτή, ή τουλάχιστον αναγνωρίσιμη, η διαδικασία γιατί βλέπετε τα σημάδια – προκλήσεις που σας έκαναν προηγουμένως να «ξανακυλήσετε». Εξάλλου …η επανάληψη μήτηρ πάσης μαθήσεως.
No. 10: Εν, δυο, εν δυο
Οι φυσικές δραστηριότητες συμβάλλουν στη μείωση της ανάγκης για κάπνισμα και ομαλοποιούν σε ένα επίπεδο τον πόθο για νικοτίνη. Την επόμενη φορά που θα θελήσετε ένα τσιγάρο προσπαθήστε να κάνετε κάτι άλλο όπως για παράδειγμα να πάτε μία βόλτα, χωρίς φυσικά να πάρετε μαζί σας τσιγάρα ή χρήματα. Εναλλακτικά μπορείτε να κάνετε οποιαδήποτε γυμναστική άσκηση και μάλιστα καλύτερα θα είναι σε εξωτερικό χώρο, που θα σας κάνει να αφαιρεθεί από την εμμονή. Και σκεφτείτε ότι θα έχετε διπλή επιτυχία: μειώνετε το κάπνισμα και χάνετε θερμίδες.
No. 11: Φρούτα και λαχανικά
Tο να κάνει κανείς δίαιτα ενώ κόβει και το κάπνισμα είναι αν μη τι άλλο, υπερβολή. Στέρηση φαγητού και νικοτίνης δεν προϊδεάζουν για επιτυχημένα αποτελέσματα σε κανέναν από τους δύο τομείς. Μπορείτε ωστόσο να προσθέσετε περισσότερα φρούτα και λαχανικά στο καθημερινό σας διατροφολόγιο, καθώς όπως έδειξε έρευνα του Πανεπιστημίου του Duke, τα φρούτα και τα λαχανικά κάνουν τη γεύση του τσιγάρου πιο απωθητική.
No. 12: Και το βραβείο ανήκει…
Βέβαια όλη αυτή η χρονοβόρα και ψυχοφθόρα διαδικασία χρειάζεται μία επιβράβευση. Επιλέξτε το βραβείο που θέλετε και απονείμετέ το στον εαυτό σας με περηφάνια. Μια καλή ιδέα είναι να αποταμιεύσετε όλα τα χρήματα που θα ξοδεύατε για τα τσιγάρα και όταν τελικά καταφέρετε να κόψετε το κάπνισμα, ξοδέψτε τα σε κάτι διασκεδαστικό, που σας ευχαριστεί. Αρκεί βέβαια το βραβείο να μην είναι ένα…τσιγάρο.
No. 13: Η υγεία πάνω από όλα
Στην κατηγορία βέβαια της επιβράβευσης πρώτη θέση έχει η υγεία. Τα οφέλη είναι άμεσα ορατά, με την αντοχή στις διάφορες δραστηριότητες να είναι η πρώτη αντιληπτή αλλαγή. Μόλις 20 λεπτά μετά το τελευταίο τσιγάρο, η αρτηριακή πίεση μειώνεται και μαζί με αυτή και οι σφυγμοί σας. Μέσα σε μία μέρα, το μονοξείδιο του άνθρακα επιστρέφει στα φυσιολογικά για τον οργανισμό επίπεδα. Σε διάστημα δύο εβδομάδων, ο κίνδυνος εμφράγματος μειώνεται δραστικά και οι πνεύμονες αρχίζουν να λειτουργούν πιο ομαλά. Μακροπρόθεσμα τα οφέλη περιλαμβάνουν μειωμένο κίνδυνο για στεφανιαία καρδιακή νόσο, εγκεφαλικό επεισόδιο, καρκίνο των πνευμόνων και άλλων μορφών καρκίνων.
www.clickatlife.gr